Kategóriák: DorogEsztergomHírek

Dorogon is lehetett érezni a földrengést

Magyarország több pontján is kisebb földrengést észleltek az emberek december 29-én kedden, nem sokkal délután negyed egy után.

Hétfő reggel 6.28-kor 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A földmozgás epicentruma Zágrábtól 51 kilométerre volt, nagyjából hat kilométeres mélységben, amelynek az utórengése Magyarországon is érezhető volt.

Kedden nem sokkal 12 óra után ismét földrengés rázta meg déli szomszédunkat. Most 6,3 magnitúdójú földrengést mértek 11 óra után Horvátországban. Ennek az utórengését érezhették Magyarországon is.

Többen jelezték, hogy kedden Esztergomban, Dorogon és Tokodon is lehetett érezni a földrengést. Egyik olvasónk ezt írta: „A dorogi garázsomban ültem amikor megmozdult alattam a föld, először azt hittem rosszul vagyok”. Egy tokodi lakos így emlékszik vissza az esetre: „Éppen ebédeltünk, amikor a csillár mozgott az asztal felett. Azt hittük szellemek vannak a házban”. De volt olyan is aki arról számolt be, hogy rendesen kilengett a karácsonyfa teteje.

A földrengés erősségéről szóló adatokat a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közölte az MTI-vel.

Budapesti szeizmográf /Forrás: ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium/

Háttér-információ: Zágrábban a márciusi földrengés óta folyamatosak az utórengések – írja az MTI. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

Megosztás