Meghosszabbíthatják az ötödik fuvarozási csaló letartóztatását is

A különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség indítványozta annak a férfinak a letartóztatása meghosszabbítását, aki nemzetközi fuvarozási csalásban vett részt.

Négy férfi letartóztatásának az elrendeléséről korábban már az ügyészség adott ki közleményt. Időközben a bíróság három férfival szemben 2021. február 21-ig, egy férfival szemben 2021. február 22-ig hosszabbította meg a letartóztatást. Nemrégiben pedig a Zsaru Magazinban részletezték a fuvarozási csalók ügyét.

Az indítvány szerint az ötödik férfi és az ugyancsak letartóztatott egyik társa megbeszélték, hogy fuvarfeladatokat vállalnak külföldi partnerek részére, azonban a rakományt nem a célállomásra juttatják el, hanem azt maguk értékesítik. 

A csaló férfiak egyike 2020. október 12-én interneten keresztül megállapodott egy angliai társasággal abban, hogy Németországból kamionnal parfümöt szállít Nagy-Britanniába. Az elkövetők 2020. október 13-án járműszerelvénnyel megjelentek a németországi településen lévő telephelyen, ahol 62 raklapnyi parfümöt pakoltak fel. A csaló férfiak a telephelyről a szállítmánnyal elindultak, azonban azt nem Nagy-Britanniába, hanem Magyarországra szállították, azért, hogy azt maguk értékesíthessék. Az elkövetők 2020. október 18-án egy csornai kamionparkolóban megkísérelték értékesíteni a szállítmányt, eközben jelentek meg az esztergomi rendőrök, akik a férfiakat előállították, a szállítmányt lefoglalták. A bűncselekménnyel okozott kár 449.435,35 angol font (mintegy 215.889.632,- Ft).

Az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára az Esztergomi Járásbíróság 2020. december 4-én elrendelte az ötödik férfi letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének a veszélye és a bűnismétlés veszélye miatt.

Az ügyészség indítványt tett az ötödik férfi letartóztatásának három hónappal, azaz 2021. április 4-ig történő meghosszabbítására.

A nyomozó hatóság által készített fotók>>

Borítókép: police.hu
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó