Kategóriák: DorogHírek

A dorogi gyáregység jelentősége még jobban felértékelődött

A Remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szer, valamint a vállalat eredményeiről szóló híradások miatt az elmúlt hetekben sokat lehet olvasni a médiában a Richterről. A külföldi gyártóbázisokkal is rendelkező, mára több, mint 100 országban működő magyar vállalat hazánkban Budapesten, Dorogon és Debrecenben rendelkezik gyártó háttérrel. Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével beszélgettünk a vállalatról, a helyi fióktelep működéséről, jelenéről és jövőjéről.

Mit is gyárt a Richter itt Dorogon?

A Richter Gedeon Nyrt. hatóanyagokat és intermediereket (hatóanyaghoz szükséges alapanyagokat) gyárt a dorogi fióktelepén. Többek között itt készül például a Cavinton, a Panangin és az Amerikai Egyesült Államokban nagy sikerű Vrylar készítmények hatóanyagai. Továbbá a legtöbb nőgyógyászati termékünk hatóanyagát is itt készítjük.

A Richter több külföldi gyártóbázisa mellett hogyan látja a dorogi gyártás, a dorogi munkahelyek jövőjét? A koronavírus-helyzetnek van-e hatása a dorogi gyártásra a vállalaton belül?

Stratégiailag fontos számunkra a saját gyártású hatóanyagok előállítása. A koronavírus-helyzet okozta ellátási bizonytalanságok miatt a saját gyártási bázis, így a dorogi gyáregység jelentősége még jobban felértékelődött. Tudni kell azt is, hogy mintegy hetven hektáros területen fekszik a fióktelep, ezért a hatóanyaggyártás súlypontja itt van. A Richter szerencsére egy jól működő, stabil alapokon álló vállalat és Dorogon mintegy öt évtizede biztosítunk munkalehetőséget a térségben élőknek.

A tavalyi évben a gyár környékén közlekedők egy Panangin reklámmal találkozhattak az óriásplakátokon. Mit volt annak az apropója? És mi volt az üzenete?

Tavaly a kettes portánál észrevettem az óriásplakáton, hogy előttünk toboroz egy másik cég munkaerőt. Gondoltam lépni kell és minél hamarabb lecserélni a hirdetést a miénkre. Ekkor jött az ötlet, hogy valami olyat mutassunk a lakosságnak, amivel megismerhetik a tevékenységünket és tudunk nyitni feléjük. A választásunk a közismert Panangin szívgyógyszerre esett, és a következő szlogent találtuk ki mellé: Lájkoljuk Dorog szívét!

Milyen szerepet tölt be itt a régióban a Richter?

Elmondhatjuk, hogy Dorog város legnagyobb munkáltatója vagyunk. mintegy 1.100 saját munkatársunk van, ezentúl a gyár területén működő, több mint húsz vállalkozás körülbelül 600 főt foglalkoztat, akik húsz kilométeres körzetből járnak ide dolgozni.

Jó híre van a Richternek, mint munkáltatónak a környéken?

Magyarországon és a régióban is vonzó, jó megítélésű munkáltató a Richter. Önmagában sokat elmond az is, hogy több száz dolgozója van a vállalatnak, akik több évtizede dolgoznak itt. Sőt vannak olyan kollégák is, akik mintegy ötven éve dolgoznak a dorogi fióktelepen. Továbbá munkáltatóként rendszeresen kapunk különböző elismeréseket. Idén például a legvonzóbb magyarországi gyógyszeripari munkáltatói címet zsebelhettük be.

Milyen a dorogi városvezetéssel a Richter és a gyár vezetésének kapcsolata? 

Az aktuális, vállalati szintű stratégiánkat, terveinket helyi szinten, itt Dorogon is összhangba szeretnénk hozni például a városfejlesztési tervekkel. Ezért egy magas szintű találkozóra került sor szeptemberben, ahol a polgármester, az alpolgármester, a vezérigazgató és jómagam beszélgettünk. A találkozó célja az volt, hogy dinamizáljuk a város és a Richter kapcsolatát és olyan területeken működjünk a jövőben még szorosabban együtt, mint a Tanüzemünk korszerűsítése, a helyi szakképzés fejlesztése és a helyi iskolák segítése, az oktatás célzott támogatása. Friss és látványos példa, hogy a körforgalom megépítése is már e szorosabb együttműködés jegyében zajlott.

Márciusban kezdődött, ősszel folytatódott a koronavírus-helyzet, és ha a sajtóhíreknek hihetünk, akkor tavasz előtt nem áll vissza az élet a régi kerékvágásba. Hogyan kezelte ezt az új helyzetet főmérnökként?

Ahogy kormányzati szinten látjuk, úgy ahhoz hasonlóan a Richter budapesti központjában is működik egy úgynevezett operatív törzs. Ezért a dorogi vezetőkből márciusban megszerveztem egy szűk körű testületet, mely csapattal közösen hajtottuk végre az operatív törzsünk döntéseit, ültettük azokat át a helyi viszonyokra, és gyors visszajelzésekkel, javaslatokkal támogatjuk a munkájukat. Nagyon fontos volt, hogy a tavaszi, meglepetésszerű járványhelyzetet már május végén közösen értékeltük, így már tapasztaltabban, előrelátóbban tudtuk kezelni szeptember óta tartó helyzetet.   

Ön szerint mi a legfontosabb egy ilyen rendkívüli helyzetben, hogyan tud erre a helyzetre reagálni egy vállalat vezetése és a gyár vezetése? 

Úgy gondolom, hogy gyors reakcióképességgel, gyors döntésekkel és nagyfokú alkalmazkodóképességgel. De fontos tényező a példamutatás, fegyelmezettség, türelem, csapatmunka és a rendkívül hatékony kommunikáció minden dolgozó – sőt még a gyártelep területén működő több, mint 20 vállalkozás – irányába is. Az előrelátás minden esetben sokat segített a váratlan helyzetek minimalizálásában.

2019 óta vezeti főmérnökként a hatóanyaggyártást itt Dorogon. Hol végzett és korábban hol dolgozott?

Villányi születésű vagyok. 1999-ben végeztem a Veszprémi Egyetemen, okleveles vegyészmérnökként. A mai világban elég meglepő lesz, amit mondok: ez az első munkahelyem, vagyis 21 éve itt dolgozom. Kezdetek óta a termelésben dolgozom. Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy nagyon sok kollégát névről ismerek a gyártó üzemekben.

Előbb említette, hogy villányi születésű. Mi az, amit otthonról hozva a mindennapokban is tud hasznosítani a munkájában?

A közösségben, az együttműködésben rejlő potenciált láttam és tanultam meg Villányban és a borászat ottani fejlődésében. Nagyon sok nagyszerű borvidék van hazánkban, de a villányi bor ennek az összefogásnak köszönheti az ismertségét, elismertségét. Ezért a közösségi gondolkodást, az egymás segítését szeretném Dorogon is erősíteni, mert nagyszerű eredményeket lehet vele elérni.

Szabadidejében mit csinál szívesen? Hogyan vezeti le a napi stresszt?

Az Esztergomi Futóművek tagjaként rendszeresen futok, amivel a kitartást lehet elsősorban fokozni. A megelőzésre, az egészséges életmódra nagy hangsúlyt fektetek – különösen most, a koronavírus-helyzetben és az influenza időszakában.

Milyen célokat tűzött ki maga és a dorogi telephely elé 2021-re és a következő évekre?

Az itteni magas színvonalú, jól szervezett munkával szeretnénk hozzájárulni a Richter további hazai és nemzetközi sikereihez. Szeretnénk Dorog és a régió fejlődésében még aktívabban közreműködni. A Richter jövőre ünnepli százhuszadik születésnapját. Ebből az alkalomból több rendezvénnyel készülünk itt a térségben is. Egy biztos, a koronavírus-helyzetet követően lesz mit bepótolni jövőre.

Megosztás