Elszaporodtak a kaktuszok a Pilisben

Elszaporodtak a kaktuszok a Pilisben

Hírek Comments Off 269

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai egy kaktuszültetvényt számoltak fel a Pilisben. A nemzeti park munkatársai felhívják a figyelmet, hogy senki ne ültessen ki dísznövényt a természetbe, mert azok kiszorítják az értékes sziklagyep őshonos növényfajait.

A nemzeti park munkatársai október végén számoltak fel egy kaktuszültetvényt a Pilisben, ami néhány száz négyzetméteres területen szaporodott el. A délre néző oldalon a már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelve 13 kaktuszfaj számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, szaporodott is. A gömbös és oszlopos növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, de a fügekaktusz fajok minden letört szárdarabja legyökerezett, a sziklákon lejjebb csúszva újabb telepeket növesztett, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait.

Az igazgatóság számára 2017 óta ismert az állomány. Azóta minden évben több zsáknyi kaktusz került itt kiszedésre, de egyes részek csak kötélbiztosítással, sziklamászó felszereléssel és tudással voltak elérhetőek. Egy-egy, akár tízszer átnézett területet kicsit más szögből átvizsgálva újabb, sokszor egészen kicsiny, 1-2 centiméteres egyedekre bukkantak.

A végeredmény egészen döbbenetes lett, az alig néhány száz négyzetméteres területről hatalmas halom növény került kiásásra. Ekkora mennyiségnél az elhelyezés is kérdéses, nem lenne kellemes legközelebb egy szeméttelep lankáin viszont látni a frissen nőtt telepeket, úgyhogy a vastag földréteggel letakarás mellett döntöttek.

A nemzeti park munkatársainak sajnos nem sikerült észrevenniük és kiszedniük minden példányt, ezért még évekig vissza kell térni a Pilis szikláira kaktuszt szedni.

A kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak.

Fotók, forrás: dunaipoly.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top