Kategóriák: DorogHírekSport

Az év utolsó mérkőzése

Ennyire gyengére sikeredett szezont végigkínlódva érthetően cinikusnak tűnhet a megállapítás, miszerint az egészben az a legjobb, hogy végre befejeződik. A dorogi csapat régen látott rossz évadot tudhat maga mögött. A múlt heti utolsó hazai meccsen a Pécs ellen, kiütéses vereséget szenvedő dorogi legénység sok jóra Soroksáron sem számíthat – Szabó Gyula cikke.

Súlyos vereséggel búcsúzott a hazai pályától a dorogi legénység, amely a tavaszról előrehozott első fordulóban katasztrófális, 4:0 arányú zakót kapott a dobogós helyen álló újonc mecseki ellenfelétől. Ezzel megismétlődött a bajnoki nyitány pécsi eredménye, ahol ugyanilyen arányban kaptak ki a dorogiak. A méretes vereséget még az is nehezen menti, hogy már az első félidő első felében Mykhaylo Ryashko kiállítása miatt megfogyatkozott hazai alakulat végig emberhátrányba kényszerült. A kiállított védőnk szabálytalanságáért megítélt szabadrúgást máris gólra váltotta a vendég csapat, amely néhány percre rá újabb találatával el is döntötte a meccset. Közvetlenül az első játékrész lefújása előtt újabb gólt szerzett a Pécs és innen kezdve már csak a gólarány volt kérdéses. A kegyelemdöfést egykori játékosunk, az azóta Pécsen játszó Grabant Bence gólja jelentette, amellyel beállította a lehangoló végeredményt. Ugyan a hajrá perceiben komoly esélyt kapott a csapat a szépítésre, de a formánkívüliségüket jól mutatja, hogy még a javunkra megítélt 11-est sem voltunk képesek értékesíteni. Zuigéber Ákos nem túl sikeres próbálkozását a pécsi hálóőr könnyedén védte úgy, hogy még a kipattanót is minden nehézség nélkül kaparintotta meg. A Pécsiek legnagyobb arányú győzelmüket otthon és idegenben is egyaránt a Dorog ellen érték el.

Osztálykülönbség volt a két csapat között. Végig a vendég pécsiek domináltak.

A dorogiak hazai pályán elért éves eredménye siralmas. Idén összesen 14 tétmérkőzést – közte 12 bajnokit és 2 kupameccset játszottak hazai környezetben. Ebből négy találkozó még az elmúlt évad tavaszi szezonjának jegyében telt. A 14 mérkőzésből 5 győzelem (ebből egy kupamérkőzés), 2 döntetlen, 7 vereség (köztük egy kupamérkőzés) a mutató, 14:16-os gólaránnyal. Összesen 8 (!!!) hazai meccsen gólképtelenek voltak, míg öt ellenfelük ellen nem kaptak gólt. Ha csak a bajnokit vesszük alapul, akkor 10 meccsből 4 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, 10:14-es gólarány a mérleg.

Tanulságos lehet valamennyi, a kiesés rémétől fenyegetett csapat igyekezete és helytállása az elmúlt fordulóban. Még a sereghajtó DEAC is nyert, a Csákvár hátrányból fordított az előkelő helyen álló Gyirmót ellen 2-1-re, a Szenlőrinc pedig pontot szerzett gólnélküli hazai döntetlenjével a jó erőkből álló Szolnoktól. Kevesen múlott a kieső helyen tanyázó Kazincbarcika győzelme a feljutásért küzdő 4. helyezett Vasassal szemben. Az utolsó perceig vezetett a borsodi legénység, amikor előbb egyenlített az angyalföldi gárda, a hosszabbítás végén pedig a maga javára fordította az eredményt 2-1-re. Kizárólag ennek köszönhető, hogy a dorogi szemszögből gyászos fordulót követően még nem zuhant a kiesőhelyre és megtartotta a 17. helyét. Hosszú böjt után tudott nyerni a Békéscsaba, amely mindjárt jókora vereséget mért a Szegedre. A viharsarki alakulat 4-1-re nyert a Tisza-partiak ellen. Az igen feljavult Győri ETO számára otthon nem jelentett gondot az Ajka 3-1-es legyőzése, míg Nyíregyházán osztoztak a pontokon a hazaiak a Kaposvárral, az 1-1-re végződött mérkőzésen. A forduló slágermérkőzése a két éllovas összecsapása volt Tatabányán, ahol a vendéglátó Budaörs és a Debrecen valódi rangadót játszott. Sokáig a Loki szaladt az eredmény után, kétszer is egyenlítve, ám a végén 4:3 arányban felülkerekedett és győzelmével immár 6 pont előnnyel vezeti a tabellát. A Haladás hazai pályán biztosan verte a Siófokot 2-0-ra.

Az év utolsó összecsapását a Debrecenben levitézlet Soroksár ellen játsszák a mieink, december 13-án, vasárnap. A fővárosi gárda a sereghajtó otthonában kapott ki 1-0-ra, ám ezzel együtt is az ellenünk való mérkőzés abszolút esélyese. Valószínű csak egy véletlen botlás volt ez Lipcsei Péter fiaitól, akik márcsak azért is fenik majd a fogukat a dorogiakra, mert nem engedhetik meg azt a luxust, hogy a sereghajtó után egy másik kiesőjelölt ellen se tudjanak eredményesek lenni. Annál is inkább, mert vissza akarnak vágni az augusztusi dorogi vereségükért. Azon a találkozón egy vagon helyzetet hagytak ki és Mursits Roland kapus bravúrjain is nagyban múlott, hogy akkor a Dorog nyerte a meccset. A Soroksár különösen az előrejátékban jeleskedik és veszélyes támadói gyakorta eredményesek. A két csapat eddigi 16 mérkőzésén 7 dorogi győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség született, 21:20-as gólaránnyal. A Soroksár vendégeként 8 meccsből 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség a mérleg, 14:9-es gólaránnyal. 

A legutóbbi Soroksár elleni mérkőzést követő felhőtlen öröm augusztus 5-én, miután csapatunk legyőzte a fővárosi ellenfelét.

A Dorog helyzete siralmas, hiszen egyetlen ponttal megy a már kieső helyezett Kazincbarcika előtt, a Csákvár pedig feljött 2 pontnyira a dorogiak nyakára, míg a DEAC tetemesebb hátránya is 8 pontra faragódott csapatunkkal szemben. Ezúttal még ellenfeleink botlásában sem nagyon reménykedhetünk, hiszen a Vasas ellen nagyot küzdő és csak a végén alulmaradt Kazinbarcika újfent otthon lép pályára a gyengélkedő, de nyugodt pozícióban lévő Ajka ellen, míg a megtáltosodott és elemében lévő Csákvár a maga alatt lévő Szeged vendége lesz. Így könnyedén fordulhat elő, hogy a dorogiak az utolsó előtti helyre fognak kényszerülni a téli szünet során.

Szabó Gyula