A Romsdal-fjord felülnézetből – Romsdalstrappa

A Romsdal-fjord felülnézetből – Romsdalstrappa

Hírek, Mesélő tájak és formák Comments Off 31

Lieber Tamás “Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében a Romsdal-fjorddal ismerkedhetünk meg.

Dél-Norvégiában, nagyjából félúton Trondheim és Bergen között festői környezetben, a 88 kilométer hosszú, s ezzel Norvégia 9. leghosszabb fjordjának (Romsdal-fjord) elvégződésénél, a Rauma folyó torkolatánál találjuk a 2200 lakosú Åndalsnes városkát. A főképp halászatra épített település ma már legalább ennyire fontos turisztikai központ.

A fjord és a hegyek ölelésében fekvő település egyik legfőbb turisztikai attrakciója a Romsdal-lépcső. Norvégiában megszokott, remekül jelzett és kiépített turistaösvény vezet fel az 580 méteres magasságban megépített kilátó rámpára (Rampestreken).

Romsdal-lépcső

kép 1 / 1

A túra norvég viszonyok között közepesen nehéznek minősül, de a magyarországi turisták számára azért komolynak számít. Az útikönyvek 1,5 órás időtartamot írnak a felfelé és 1 órát a lefelé vezető útra, ami persze megfelelő kondíciót feltételez. A meredek kaptató 430 méteres magasságban lépcsőmászássá „szelídül”. Norvégiában immáron hagyomány, hogy a meredek turistaösvényeket Nepálból ideutaztatott serpákkal építtetik ki. A Himalája magaslatain edződött serpák hatalmas kőlapokból épített lépcsőikkel Norvégiában is letették névjegyüket; ilyet találunk többek között a Trollok útjánál és a híres Szószék-sziklánál is.

Természetesen ez a lépcsőmászás azért így is fárasztó (esős időben a csúszós kőlapok még veszélyesek is), de az út kezdete óta szemünk elé táruló látvány ezt többnyire feledtetni képes.

Az út közepéről már látható egy kissé bizarr, a magasban, a „semmi” fölé kinyúló rámpa. Erre igyekszünk mi magunk is. A lépcsőn felérve masszív, drótkötelekkel kipányvázott állványzattal találjuk szembe magunkat. A kb. 20 méteres rámpáról végül a korábbiaknál is zavartalanabb panorámában gyönyörködhetünk. A cikkhez tartozó felvétel 2017 júniusában készült. A kilátópontról fantasztikus panoráma tárul szemünk elé, amit sajnos a fotók csak kevésbé képesek érzékeltetni. Mindehhez az élményhez a „remegő láb” érzése is társul, ami nem meglepő, hiszen alattunk bizony tekintélyes mélység tátong.

Az út azonban még tovább folytatódik; kb. 20 perces sétával érünk fel a Nesakskla tetejére (715 m) ahonnan teljes körpanorámában gyönyörködhetünk. Jó időben a kb. 25 km-re lévő Trollok útja (Trollstigen) is jól kivehető.

Látványos kisfilm a Romsdal-lépcsőről:

Lieber Tamás

A sorozathoz kapcsolódó további cikkek ide kattintva érhetők el!

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top