Trondheim kereskedőházai

Trondheim kereskedőházai

Hírek, Mesélő tájak és formák Comments Off 52

Lieber Tamás “Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében egy norvégiai várossal, Trondheimmel ismerkedhetünk meg.

A fővárostól, Oslótól 500 kilométerre északra, Bergentől pedig 630 kilométerre északkeletre, az ország „nyakánál”, a Nidelva-folyó torkolatánál találjuk Norvégia harmadik legnagyobb városát, az aktuális adatok szerint 190 500 főt számláló Trondheimet.

Trondheim

kép 1 / 1

A települést, amely 1217-ig egyben az ország első fővárosa volt, Olav Trygvasson (később Szent Olav) király alapította 997-ben. Trondheim turisták számára kihagyhatatlan látványosságai között talán első helyen szerepel Norvégia legjelentősebb egyházi építménye, a gótikus stílusban emelt, 1290-ben befejezett Nidarosi katedrális (Nidarosdomen). Ennek szomszédságában találjuk Skandinávia legrégibb világi épületét, az 1160-80 között épített érseki palotát. De kihagyhatatlan az óvárosban, közvetlenül a folyóparton, az úgynevezett Bakke hídtól a régi városi hídig (amely egykoron a hajóközlekedést segítő felhúzható híd volt – ennek emlékét őrzik a díszes, láncos hídkapuk) húzódó, cölöpökre emelt, egykori kereskedő- és raktárépületek látványa is, melyek a Trondheimet bemutató útikönyvek népszerű illusztrációi. Ezek a színes faházak, amelyekhez hasonlót Bergen Bryggen negyedében is láthatunk, az 1681-es nagy tűzvész után épültek, amelyben szinte az egész akkori város megsemmisült. A faházak egy része ma is raktár, de helyet kaptak bennük különböző szolgáltató létesítmények; üzletek, éttermek, kávéházak. Némelyikben lakást találunk, azonban van olyan is, amelyik jelenleg üresen áll. A folyóparton sétálva, ezeket az építményeket látva a középkori kereskedőváros miliője elevenedik meg előttünk.

Trondheim Budapestről repülővel, oslói, amszterdami vagy koppenhágai átszállással közelíthető meg, közúton pedig az európai E6-os főútvonalon érhetjük el. Ha autóval érkezünk, a városba való behajtásért útdíjat kell fizetnünk.

Lieber Tamás

A sorozathoz kapcsolódó további cikkek ide kattintva érhetők el!

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top