Kategóriák: DorogHírekSport

Tavaszról előrehozott mérkőzéssel folytatódik a bajnokság

Ugyan a múlt vasárnap lejátszott 19. fordulóval véget ért a 2020-21-es NB II-es bajnoki évad őszi szezonja, azonban az előző évek bevált gyakorlatának megfelelően, a tavaszi szezonból előrehozott további két forduló vár még a csapatokra a téli szünet előtt. A dorogiak hazai győzelemmel zárva, éppen csak bennmaradó helyen végeztek a szezonzárást követően. Vasárnap újfent hazai környezetben a bajnokság meglepetéscsapatát, a 3. helyen végzett Pécsi MFC fogadják, akik ellen katasztrófálisan sikeredett a bő négy hónappal ezelőtti bajnoki nyitány – Szabó Gyula cikke.

Nagyon rossz és eredménytelen szériát követően, egyben kieső helyen állva került sor a szezon utolsó mérkőzésére a dorogiaknál 4 ponttal többet gyűjtő Kaposvár ellen a Buzánszky stadionban. Noha a vendégek pozíciója jóval kedvezőbb volt, bennüket viszont a covid-járvány tizedelte, így meglehetősen tartalékosan tudtak csak kiállni. Ennek ellenére is jól tartották magukat az első játékrészben, bár mindvégig jobbára a mieink akarata érvényesült, akik meggyőző mezőnyfölényben játszottak. Előnyt viszont nem sikerült kicsikarni, pedig ezúttal akadtak szépszámmal helyzetek, közte két kapufa is. A félidő legszebb mozzanata egy remekül előkészített támadás lezárását követő Vigh Ádám ollózó kapuralövése, amely a felső lécen csattant. Örömteli volt továbbá, hogy a hétközi fordulóban megsérült Lénárth Tomás kezdőként léphetett pályára. A folytatás végre meghozta a vezetést, miután bő egy félidőnyi játékot követően egy gyors támadás során Beliczky Gergő pontos beadását Tóth Barnabás fejelte a vendégek kapujába. A megnyugtató előnyről később Csillag Dárius gondoskodott, aki bár büntetőt rontott Ajkán, ezúttal viszont vagy harmincról kegyetlenül beverte a bal felsőbe. Néhány percre rá pedig szintén egy lendületes akciót zárt góllal Vigh Ádám. A hajrá perceiben további komoly gólszerzési lehetőségek is adódtak a kaposváriak kapuja előtt, de előbb sem a csereként beállt ifjú Váli Balázs lövése nem talált utat a gólvonalon túlra, sem Vigh duplázása nem jött össze. Ezzel együtt is örömteli, hogy végre két teljes hónapot követően győzni tudott csapatunk és ezúttal gólt sem kapott. Messzemenő következtetéseket nem szabad levonni a találkozóból, de meríteni feltétlen kell belőle.

Öröm és összetartás pillanata Dorogon: 2 hónap után végre győzelem, egyben a szezonvégén bennmaradó helyen végzett a csapat.

Számunkra a legfontosabb meccsek vegyesen alakultak a forduló párosításainak tekintetében. A Szentlőrinc otthon gyűrte le 1:0-ra a Siófokot, így nem sikerült megelőznünk a baranyai újoncot. A hazai pályán vert helyzetbe került Csákvár végül kétgólos hátrányból egyenlíteni tudott a Szolnok ellen, de ezzel együtt is legalább 2 ponttal nőtt a velük szembeni előnyünk. A seregahajtó DEAC csak nehezen kapitulált hazai környezetben a Budaörssel szemben. Büntetőből még vezettek is, a vendégek viszont előbb kihagytak egy 11-est, majd mégis sikeresen fordítani tudtak. A debreceniek egyenlítettek, ám az utolsó percben a Pest megyei alakulat újabb találatával eldöntötte a mérkőzést 3:2 arányban. Szintén a végjátékban vesztett otthon a Békéscsaba a Gyirmót ellen. Talán már mindenki elkönyvelte a gólnélküli döntetlent, azonban a vendégek a legvégén szöglet utáni fejesgóllal megnyerték a meccset. Nem bírt a listavezető a Haladás otthonában a hazaiak ellen és végül békés gólnélküli döntetlen született. Két jó formában lévő csapat ütközött meg Győrben, ahol a Vasas 1:0-ra verte a házigazda ETO gárdáját. A múlt fordulóban bennünket legyőző Ajka lendületet kapva ezúttal Nyíregyházán nyert 2-1-re. Dorogi szemszögből a legszerencsésebben alakult eredmény a Szeged Kazincbarcikán aratott 1:0-ás győzelme. Ennek köszönhetően csapatunk éppen a még bennmaradónak számító, 17. helyen zárta a szezont, egyetlen ponttal megelőzve a borsodi legénységet.

A pozíciónk azonban igen labilis és nagyon vékony jégen táncolunk. A bennünket közvetlenül megelőző Szentlőrinccel pontazonosságban vagyunk és úgy jobb a gólarányunk velük szemben, hogy mind a szerzett, mind a kapott gólok terén is jobb a mutatónk, ám hiába kapott ki 11 alkalommal az újonc, azonban eggyel többször nyert nálunk és a bajnoki kiírás értelmében egyező pontszám esetén ez a döntő. A Kaposvár még mindig egy ponttal megy előttünk a 15. helyen, viszont onnantól már komolyabb pontelőnyben vannak a vetélytársak, akik 3, illetve 4 pontnyira vannak a Dorogtól. Az abszolút középmezőny 6 pontnyira került tőlünk. Mögöttünk a három kiesőhelyen végzett csapat közül a Kazincbarcikától egyetlen pont választ el, a Csákvártól 5 pont, míg a sereghajtó DEAC együttesével szemben 11 pont az előnyünk. A szezon végeztével a Debreceni VSC lett az őszi bajnok, míg a második, egyben szintén feljutó helyen a Budaörs végzett. Parádés őszt tudhat maga mögött a Pécs, amely a 3. helyen zárt. A Mecsekalján joggal nagy az öröm és büszkeség, hiszen 10 győzelmük mellett csak 3 vereségük van úgy, hogy a 10. fordulóban kaptak ki utoljára, akkor is az éllovas Debrecen otthonában. Bámulatosan kevés gólt kaptak. Sokáig mindössze 8 kapott gólt szenvedtek és csak az utolsó két fordulóban beszedett 3 góllal mentek éppen csak tíz fölé. Azonban a teljes szezont döntően befolyásolta a covid-járvány okozta második hullám. Számos bajnoki pont sorsa le sem játszott mérkőzéseket követően került egyik, vagy másik csapatnak ítélve és a mezőny valamennyi résztvevőjét hol kevésbé, hol súlyosabban érintette. 

Egykori csapattársak, Mészáros Áron és Grabant Bence ezúttal egymás ellen küzdött a Pécs-Dorog bajnoki nyitányon.

Immár ötödik évad, amikor az MLSZ előírásának megfelelően az őszi szezonzárást követően tavaszról áthozott mérkőzésekkel túlóráztatják a csapatokat. Ennek szellemében idén és már decemberbe nyúlóan még két fordulót rendeznek. Így kerül sor vasárnap immár a bajnokság 20. fordulójára, egyben az első tavaszi fordulóra. A dorogiak a fentebb már méltatott pécsieket fogadják, akik az elmúlt fordulóban is igazolták jó hírnevüket és a kiegyensúlyozott, igen jó erőkből álló Soroksár otthonából térhettek haza 2-2-es döntetlennel. Akár nagyobb siker is lehetett volna a vendégeknek, hiszen 2-0-ra vezettek is mégpedig úgy, hogy a mérkőzés 20. percétől emberhátrányban játszottak. Ráadásul éppen egyik legmeghatározóbb játékosukat, Rácz Lászlót állították ki. A Soroksár az utolsó 20 perc huszáros hajrájával tudott végül pontot menteni. A pécsiek otthon és idegenben egyaránt veszedelmesek, sokszor megoldhatatlan feladat elé állítva ellenfelüket. A baranyai piros-feketék fő ereje összetett. Minden poszton erősek, valamennyi játékosuk jól képzett labdarúgó, ráadásul sikerre kiéhezett. Mindehhez kiváló fizikai állóképesség is társul, valamint hihetetlen csapatszellem és taktikai fegyelem. Ha éppen a támadóknak kevésbé ment a gólszerzés, mindig akadt a hátsó alakzatból olyan védő, aki kisegítve a csapatot, gólt tudott lőni, vagy éppen fejelni. A pécsiek totális futballt játszanak, amely a legtöbb csapatnak nem fekszik. Egészpályás letámadás, hallatlan küzdőszellem, az ellenfél űzése-hajtása a lefújásig. Kétségtelen, hogy a mezőny üde színfoltjai és biztosra vehető, hogy a folytatásban is ez lesz tapasztalható velük kapcsolatban. A pécsiek is kielemezik az aktuális ellenfeleket, ám taktikájuk fő csapásiránya, hogy egyszerűen ráerőltetik saját stílusukat az ellenfélre. Hihetetlen önbizalommal és erős kerettel érkeznek Dorogra is, ezért nagyon nehéz 90 perc elé néznek a mieink. Ráadásul rémálomként kísért az egymás elleni legutóbbi mérkőzés is, amikor a nyitófordulóban legázoltak bennünket és még örülhettünk, hogy a végén megusztuk 4:0-ás vereséggel. Mindezt tetézi a két csapat örök mérlege is, amely szintén tekintélyparancsoló pécsi dominanciát mutat. Az eddig lejátszott 38 mérkőzésen 9 dorogi győzelem, 11 döntetlen, 18 vereség, 44:59-es gólarány született.

Hazai mérlegünk: 18 meccsből 6 győzelem, 6 döntetlen, 6 vereség, 25:20-as gólarány. A két csapat egymás elleni mérkőzéseinek történetéről részletesen itt olvasható.

Dorogon legutóbb közel 20 éve találkoztak utoljára. 2001. áprilisában gólnélküli döntetlenre végeztek. Az adott helyzetünkben azonban csak azzal szabad foglalkozni, hogy a lehető legjobbat és legtöbbet tudjuk kihozni magunkból. Hatalmas erőpróbának ígérkezik a találkozó, amely december 6-án, 13 órai kezdettel kerül megrendezésre a Buzánszky stadionban. Ez lesz az év legutolsó hazai mérkőzése, amely Advent második vasárnapja, Bronzvasárnap, egyben Mikulás napja. A várakozás reményteljes időszaka kihathatna a futballpályára is, valamint bízhatunk abban, hogy juthat kellemes meglepetés a Mikulás puttonyából a számunkra is.

Szabó Gyula