Kategóriák: DorogHírek

Baumit silóval gyakorlatoznak a dorogi búvárok – VIDEÓVAL

A dorogi Palatinusz-tóban gyakorló búvárok mostantól a számos víz alatti látványosság mellett egy „űrhajór-formára” átalakított Baumit siló segítségével készülnek az éles helyzetekre. A tó fenekére leengedett – eredetileg építőanyagok tárolására használt – siló a haladó, technikai és ipari búvárok felkészülését segíti, akik a roncsmerülést gyakorolhatják a szerkezetben.

A Palatinus-tó a hazai búvárok egyik legkedveltebb merülőhelye, hiszen itt az édesvízi halfajok szinte mindegyike megtalálható és emellett víz alatti látványosságok egész sorával találkozhatnak a merülők. A tó fenekén található egy repülő, roncshajó, vízibicikli, telefonfülke, oktató platformok és most már egy „űrhajónak” átalakított építőanyag tároló siló is, amely a kreatív installációk részeként épül be a búvárok víz alatti világába. Az Öbölbeach Búvár Center munkatársai a nyári hónapokban építették át a szerkezetet és készítettek belőle egy látványos „űrhajó-formát”, amelyet már le is engedtek a tó fenekére.

A dorogi búvárok számos kiemelt feladatot kaptak az évek során, biztosítottak már Duna átúszást, vízi mentési gyakorlatot, sőt még valóságshow forgatást is. Rendszeresen kérik fel őket vízbe esett tárgyak keresésére, hajók állapotfelmérésére. Ezen feladatok ellátásában nagy szerepet játszik a roncsbúvárok felkészítése, képzése, amit most a Baumit támogatásával, a dorogi tóban elhelyezett siló is szolgál.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy aki eljön hozzánk, az élvezze a búvárkodás által nyújtott különleges élményt. Ehhez járul hozzá most a Baumit azáltal, hogy rendelkezésünkre bocsátotta ezt a silót, ami a legjobbkor érkezett. Már régóta terveztük egy nagyobb volumenű látványoság beépítését a tó mélyére, amivel tovább tudjuk fejleszteni a gyakorló terepünket. A nagy tömegű szerkezetet a nyár folyamán űrhajóvá alakítottuk, aminek az volt a célja, hogy minél látványosabb és a búvárkodás szempontjából is biztonságos legyen” – mondta el Rajki Attila, az Öbölbeach Búvár Center oktatója.

A Baumit silóinak eredeti funkciója az, hogy nagymennyiségű megrendelés esetén ömlesztve tud rendelkezésre állni a készrekevert termék az építési helyszínen. A silóban lehet például vakolat, esztrich vagy speciális beton. Mivel a siló újratölthető, ez a szállítási mód környezetkímélő. Használatával az építkezéseken jelentősen csökken a pormennyiség, nem beszélve arról, hogy az eszköznek köszönhetően az építkezés és környezetének szennyezése, a feldolgozatlan anyagok, illetve a felesleges csomagolóanyagok ebben az esetben fel sem merülhetnek.

 „A silók élettartama karbantartás és rendeltetésszerű használat mellett hosszú években mérhető. A búvárközpontnak adományozott siló sérülést szenvedett egy szállítási folyamat során, ezért ki kellett vonnunk a forgalomból. Amikor megkeresett minket a dorogi búvárközpont, hogy hasznukra válna egy ilyen szerkezet, nagyon örültünk neki, hogy a „végső nyughelyén” a Palatinus-tó fenekén új funkciót kap és segíti a búvárok munkáját” – mondta el Illy Gábor, a Baumit ügyvezetője.

A már használaton kívüli siló a többi víz alatti tárgyhoz hasonlóan a későbbiekben is kedvez a környezetnek, megtelepedhetnek rajta az algák, moszatok, kagylók és beleköltözhetnek a halak is, így az élővilág fejlődési folyamatát, ciklusainak megfigyelését is segíti.