Kategóriák: DorogHírek

Az országban egyedülálló környezettudatos rendszert tesztelnek Dorogon

Az Ugrinpack-Erdősi Kft. és a ProfiKomp® Környezettechnika Zrt. egy Magyarországon egyedülálló környezetvédelmi rendszert tesztel a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepén.

Kárpáti Zoltán, a Richter dorogi PR menedzsere elmondta, hogy az UgrinPack nevű dorogi családi vállalkozás azzal a kéréssel kereste meg őket, hogy a gyár területén lévő, nagyobb forgalmú étteremben tesztelhessenek egy egyedülálló csomagolási rendszert. A Richter Ebédlőt üzemeltető vállalkozó és az UgrinPack tulajdonosai megállapodtak abban, hogy egy hónapig tesztelik az új csomagolásokat.

Kárpáti Zoltán elmondta azt is, hogy a Richter Dorogi Fióktelepe közreműködött és segítette a hulladékgyűjtő edények kihelyezését az egyes üzemekhez, szervezeti egységekhez, valamint támogatták a teszt kommunikációját a gyártelepen belül, hiszen számukra is fontos egy ilyen környezetvédelmi projekt megvalósulása.

Miről is van szó pontosan?

A Richter gyáregység étkezdéjében, a Richter Ebédlőben a menüknél jelenleg – különösen a COVID-19 kapcsán – használatos hagyományos műanyag csomagolások helyett, 100%-ban lebomló csomagolások kerültek bevezetésre a tesztelés ideje alatt. A csomagolások használat után, ételmaradékokkal együtt a tesztelésbe bevont üzemek hulladékszigeteihez elhelyezett speciális edényekbe kerülnek begyűjtésre. A kukákat és a benne lévő komposztálható hulladékot az UgrinPack, illetve a vele egy klaszterben működő Profikomp gyűjti be, majd komposztálja. A folyamat eredményeként a begyűjtött hulladékból készült komposzt korlátozás nélkül felhasználható: például növények tápanyagául szolgálhat.

A csomagolóanyag akár a Richter előtti körforgalom virágágyásában is hasznosulhat

Ugrin András, az UgrinPack-Erdősi Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy sokszor tévhit, hogy a biológiailag lebomló termékek maguktól bomlanak le. Ez azért nem igaz, mivel 100%-ban – belátható időn belül – csak komposztálás útján bomlik le a „lebomlónak” nevezett termék vagy anyag. Ugrin András elmondta, hogy a jelenlegi teszt során a csomagolóanyagokat szelektíven gyűjtik a Richter Ebédlőből, majd zárt körülmények között a rajtuk lévő ételmaradékokkal együtt komposztálják azokat. A használt étel-csomagolóanyagok önállóan nem, vagy nehezen komposztálhatóak, viszont az ételmaradékkal együtt feldolgozva tápanyagban gazdag, értékes komposzt keletkezik. Az ipari komposztálás során a magas, 70 Celsius fok feletti hőmérséklet biztosítja, hogy az esetlegesen veszélyt jelentő mikroorganizmusok (pl. vírusok, baktériumok) elpusztulnak, így a folyamat során létrejött komposztot akár az újonnan kialakított Richter előtti körforgalom virágágyásaiban is biztonságosan felhasználható, prezentálva ezzel a környezetbarát rendszer hasznosságát.

Az új megközelítést jelentő komposztálható vendéglátóipari termékek kombinálva a biohulladék-menedzsement szolgáltatással a közétkeztetésen kívül a street food területen is tesztelésre kerülnek, ahol a dorogi UgrinPack-Erdősi Kft. partnere a Zing Burger&Co.

További érdekességek a Magyarországon egyedülálló rendszerről: