Kategóriák: DorogHírekSport

Gyászos szezonzáró

Vasárnap 13 órai kezdettel hazai pályán kerül sor az őszi szezon utolsó fordulójára. A mérkőzés változatlanul zártkapus lesz, amely során a kiesőhelyen álló dorogiak a kiszámíthatatlan Kaposvár csapatát fogadják – Szabó Gyula cikke.

Sajnos a hétközi forduló során semmi pozitív változást nem tudott kieszközölni csapatunk, amely továbbra is zuhanórepülés-módozatban van. Pedig ezúttal a körülmények igen szerencsésen kedveztek is a mieinknek, ugyanis már az első játékrész felétől emberelőnybe kerültek és büntetőhöz is jutottak. Egy előreívelést a hazaiak menteni igyekvő játékosa, Présinger Ádám rosszul számított ki, amelynek következtében Beke Péter ziccerbe került. Az ajkai játékos csak lerántani tudta dorogi ellenfelét a büntető területen belül, így jogos 11-est ítélt a játékvezető, egyben Présinger a kiállítás sorsára jutott. A hatalmas lehetőség azonban nyomban elúszott, miután Csillag Dárius jobb sarokra tartó lövését a hazaiak kapusa kivédte. Az emberhátrány cseppet sem volt érzékelhető a pályán, noha a Dorog idővel mezőfölényt harcolt ki, azonban nem csak átütő erő nem volt a támadásokban, de a hazaiak előtt adódtak igazi nagy helyzetek, amely során kétszer is a kapufa mentett. Az első játékrész keserű pillanatai közé tartozott Lénárth Tomás súlyos sérülése, akit azonnal le kellett cserélni, s idővel mentő vitte a kórházba. A második félidő eleje meghozta a hazaiak vezetését, amely megintcsak a labdarúgás negatívumainak iskola példája volt. Egy felesleges szabálytalanságot követően jutott szabadrúgáshoz ellenfelünk. A beívelést belső védőink pontosan középre mentették, amellyel ragyogó lövőhelyzetbe hozta a hazaiak támadóját, Csizmadia Zoltánt, aki köszönve a gólpasszt, hatalmas bombát ragasztott a bal felső sarokba. Ugyan a mieink mezőfölényben játszottak, de mindent elmond az a tény, hogy csak egyetlen valódi komoly lehetőség adódott az egyenlítésre, azonban Vigh Ádám kecsegtető helyzetből leadott életerős lövését bravúrral védte a hazai portás.  Számtalan szögletet végezhetett csapatunk ezen a meccsen is, ám egyetlen sem jelentett komoly veszélyt a hazaiak kapujára. Később pedig azt a szívességet is megtettük, hogy létszámban kiegyenltődjenek a viszonyok, miután Nyíri Vince néhány percen belül teljesen feleslegesen összeszedett két sárgalapot is, amellyel idő előtt mehetett zuhanyozni. A vendéglátók pedig éltek is a lehetőséggel, mert nem csak biztosan tarották előnyüket, de újabb góljukkal be is biztosították a győzelmüket. Minden szempontból teljesen megérdemelten tartották otthon a pontokat és immár 6 ponttal megugrottak a dorogiak előtt. Pedig az Ajka három egymást követő vereségen volt túl a mérkőzés előtt és 1989 óta nem nyert a Dorog ellen. 

A képen még Nyíri Vince dominál, ám kiállították, s végül a mieinknek kellett meghajolni úgy, mint itt az ajkai játékos tette korábban (fotó: Nemzeti Sport)

A hétközi forduló számos esetben nagy formaváltozásokról tett tanubizonyságot, amely nem feltétlen az erőltetett menetrend számlájára írandó. Sokkal inkább annak függvénye, hogy a felek közül melyek tudnak több épkézláb játékost a mérkőzésre nevezni. Érdekességként, négy mérkőzésen is a győztes felek négy szerzett gólig jutottak. Az egyik legmeghökkentőbb a Nyíregyházán vasárnap biztosan 2-0-ra nyerő Szeged hazai 4:0-ás veresége, az egyre javuló Győri ETO ellen. Szintén ilyen arányban nyert otthon a Budaörs a Haladással szemben. A listavezető Debrecen is ennyit vágott a Szentlőrincnek, viszont a vendégek legalább egy becsületgólt szereztek. Nyögvelősen, de annál értékesebb győzelmet aratott otthon a Vasas a Nyíregyháza ellen, 1:0 arányban, a Gyirmót a Kazincbarcika és a Pécs a DEAC ellen, egyaránt 2:1 arányban. Öt veresége után pontot szerzett a Békéscsaba, mégpedig a Szolnok otthonában egy gólnélküli meccsen. Az, hogy újabb vereségünkkel nem csúsztunk még az utolsó előtti helyre, az a Siófoknak köszönhető, amely otthon állította meg a belemelegedő Csákvárt a 2-1-es győzelmével.

Szuromi Antal (1943-2020)

A nap szomorú krónikájához tartozik, hogy 77 éves korában elhunyt egykori kiválóságunk, Szuromi Antal, aki 1962-64 között volt a játékosunk. Vetélkedtek érte más élvonalbeli klubok is, míg végül a Tatabánya, majd az MTK, valamint a valogatott labadrúgója is lett. Számos nagyszerű emlék közül az 1963-as Dorog-Ferencváros mérkőzésen szerzett gólja sporttörténeti jelentősségű, hiszen találatával nem csak győzött a Dorog, de egyben elütötte a Fradit a bajnoki címtől. Egyéniségét soha sem feledve, kegyelettel adózunk emléke előtt. Nyugodjék békében.

Vasárnap az évad őszi szezonjának zárófordulója kerül megrendezésre. Ellenfelünk szerdán otthon szaladt bele egy méretes, 4:0-ás vereségbe a Soroksár ellen, de az egész szezon meglehetősen rabszódikus teljesítményt nyújtott. Sokáig váratott magára az első győzelme is, ám végül kimásztak annyira a gödörből, hogy jelenleg ha nincs is bebetonozva a helyük a veszélyzóna közelében és nem dölhetnek kényelmesen hátra, ám pozíciójuk összehasonlíthatatlanul jobb, a mienknél. Sajnos a Kaposvár azon csapatok egyike, amely ellen meglehetősen eredménytelen vagyunk és 20 éve nem tudtuk őket legyőzni. Azóta is csak két döntetlenre voltunk képesek velük szemben. Legutóbb tavaly májusban, ugyancsak Dorogon találkoztak egymással, ahol az akkor az NB I-be jutásért pályára lépő somogyiak magabiztosan verték a dorogiakat 5-2-re. A két csapat egymás elleni mérlege is nagy kaposvári fölényt mutat. Ez lesz a 30. meccsünk ellenük. Az eddigi 29 mérkőzésen 8 dorogi győzelem, 7 döntetlen, 14 vereség született, 33:47-es gólaránnyal. 

Hazai mérlegünk: 14 meccsen 7 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 26:18-as gólarány. A két gárda mérlegéről részletesebben ide kattintva olvasható.

A legutóbbi Dorog-Kaposvár mérkőzésen tavaly májusban

A mérkőzés napja, november 29., egyben Advent első vasárnapja. A hagyományok szerint a szinte teljes sötétség időszakában egy halvány reménysugár kezdete e nap. Másban jelenelg aligha kapaszkodhatunk. 

Szabó Gyula