Kategóriák: CsolnokHírek

Helytörténeti kiadvány készült Csolnokon

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Wo wir uns daheim fühlen – Tscholnok (Ahol otthon érezzük magunkat – Csolnok) címmel helytörténeti kiadvány jelent meg Csolnokon. A könyvről Kolonics Péternével, Csolnok polgármesterével beszélgettünk.

– Miért döntöttek úgy, hogy helytörténeti könyvet készítenek Csolnokról?

– 1977-ben jelent meg utoljára Fekete Tibor tanár úr tollából a Den Janzabach entlang című helytörténeti könyv, ez igen régen volt, ezért hiánypótló alkotás a mostani kiadvány.

– Hogyan vállalt szerepet a megyei önkormányzat a kiadvány elkészítésében?

– A TOP-5.3.1-es számú A helyi identitás és a kohézió erősítése – Együtt a közösségfejlesztésért Dorogon és Térségében című projekt keretében, pályázati támogatásból valósulhatott meg a könyv.

– Hogyan született meg a könyv és mit tartalmaz?

– Több évvel ezelőtt kezdte el egy szerkesztő bizottság a Tscholnok könyv összeállítását, melyhez sok német nyelvű szakdolgozat állt rendelkezésre. Az azóta sajnos elhunyt Klinger József levéltárba járva éveken keresztül gyűjtötte a Csolnokkal kapcsolatos dolgokat, de Hárs Gyuláné is évtizedek óta foglalkozik Csolnok helytörténetével. A település több mint 300 éves nemzetiségi múltját összefoglaló könyvben megjelennek többek között Hárs Gyuláné helytörténeti kutatásainak eredményei, Juhász Márta nyelvünk eredetéről szóló dolgozata, de közzétettük a közülünk igazságtalanul korán eltávozó Szabó Katalin szakdolgozatát is, amely az étkezési szokásokról szól. Többek között a kiadványban olvashatunk a népviseletről, a bányászatról, a civil egyesületeinkről és a rendezvényeinkről. Mindemellett sok szép régi és mostani fotó díszíti a kiadványt. Sőt Klinger Szeppi bácsi vidám történeteit is elolvashatjuk és jellegzetes receptekből is válogathatunk.

– Gyakran emlegetik pozitív példaként a csolnoki sváb közösség összetartását. Ez hogyan jelenik meg a kötetben?

– A német önkormányzat, rendezvényeink, civil egyesületeink bemutatása nagy hangsúlyt kap a könyvben, így összegyűjtve kibontakozik egy összetartó közösség élete.

– Mit emelne ki a helytörténeti kiadványból?

– Mondókák, versikék, közmondások, szólások. Ezek mind összegyűjtve találhatók meg a könyvben. De fontosnak tartottuk a különböző témák fotókkal való illusztrálását is.

– Hogyan jellemezhetnénk Csolnok jelenét? A nemzetiségi vonal ugyanolyan szerepet kap, mint ötven, vagy száz évvel ezelőtt?

– Nyilván ugyanolyan szerepet már nem tud kapni, de igyekszünk megőrizni hagyományainkat, nyelvünket. A német önkormányzat értékmegőrző munkája igen fontos, a község önkormányzatával karöltve szerveznek ünnepségeket és programokat. A könyv is a két önkormányzat közreműködésével jött létre. Nagyon fontosnak tartom, hogy községünk általános iskolája a német nemzetiség fenntartásában működik, gyerekeink így még mélyebben ismerhetik meg nemzetiségünk történetét. A kiadvány megjelenésével pedig elősegítjük a közösséghez tartozás érzését és erősítjük a helyi identitást. 

– Végül, de nem utolsó sorban. Ön hogyan látja a csolnoki és bővebben a magyarországi németek helyzetét?

– Szerencsére nemzetiségünk számtalan támogatásban, lehetőségben részesül. Az utánpótlás nevelése a továbbélés feltétele.

– Hol vásárolható meg a könyv?

A helytörténeti könyv iránt igen nagy az érdeklődés, már árusítottuk is, de karácsony előtt még lehetőséget biztosítunk a megvásárlására a községháza udvarában.

Lehoczki Dávid

Megosztás