Kategóriák: DorogHírekSport

Szezonhajrá zártkapukkal

A válogatott EB-selejtezője okán kéthetes szünetet és edzőváltást követően az NB II-es mezőny az őszi szezon hajrájába fordul, miután a hétvégén a 17. forduló kerül megrendezésre. Csapatunk hazai pályán fogadja az egyre magabiztosabban menetelő és jelenleg a 6. helyen álló nagymúltú Vasas együttesét, mégpedig az egyre erősödő vírus-járványnak nevezett jelenség második hullámának kezelhetetlensége miatt, központilag elrendelt zártkapus rendszer közepette – Szabó Gyula cikke.

Egy nappal a Szeged elleni legutóbbbi bajnoki előtt közös megegyezéssel szerződést bontottak Németh Szabolcs vezető edzővel, így már nélküle utazott a csapat a csongrádi megyeszékhelyre.  Megbízott edzői státusszal az ideiglenesen kinevezett Fenyvesi László viszont pozitív tesztje miatt nem ülhetett a dorogiak kispadján a Szent Gellért Fórumban. A hazaiakat alaposan megtizedelte a számos pozitív vírus-teszt, akik már az azt megelőző hétközi fordulóban ki sem tudtak állni a Soroksár ellen. Négy nappal később, erősen tartalékosan futottak ki a gyepre a mieink ellen. A találkozó a két gyengélkedő fél helyzetének megfelelően elsősorban meddő mezőnyjátékot hozott, némi dorogi mezőnyfölénnyel. A mérkőzés 60. percében a vendéglátók egy távoli jól eltalált szabadrúgásból Germán Tamás lévén vezetéshez jutottak és nagyon úgy festett, hogy csapatunk sorozatban az ötödik vereségét is elszenvedi. 7 perccel a vége előtt Szerencsi Miklós bal szélről történő remek beadását Dlusztus András mindenkit megelőzve fejelte a kapuba, amellyel döntetlenre mentette a mérkőzést. Egyetlen apró pozitívumként csak a szerzett pontot jegyezhetjük fel, hiszen egy hónap után szaporodott végre a pontjaink száma, azonban a jelenlegi helyzetben ez édes kevés. Csapatunk ugyanis a még éppen bentmaradónak számító 17. helyen áll és a legutóbbi 6 fordulóban az egész mezőnyben továbbra is leggyengébb szériát produkálta. Amit viszont feltétlen érdemes kiemelni, hogy ennek ellenére is, egy maroknyi dorogi szurkoló ott volt Szegeden, akik minden elismerést megérdemelnek.

Szegeden főleg a küzdelem dominált, amelyet a fotó is csak megerősíteni tud (forrás: Csfoci.hu)

A forduló a vezető ötös további gyarapodását hozta, leszámítva a Gyirmótot, amely az ellenünk való hétközi győzelmüket követően odahaza maradt alul a Nyíregyházával szemben, 1:0 arányban. A Budaörs a hajrában húzta be 3-1-re a meccset a Csákvárral szemben. A félidőben vezettek a zöld-feketék, ám a megtáltosodott és a kiesőzónából látványosan menekülni iparkodó Fejér megyei alakulat egyenlített. Az utolsó tíz percre viszont ismét fel tudtak pörögni a hazaiak és két gólt is szerezve megnyerték a mérkőzést. Bámulatos az újonc pécsiek egész szezonbeli teljesítménye, azonban az elmúlt hat fordulóban valósággal szárnyaltak és a Vasas elleni gólnélküli döntetlenjük mellett ötödik győzelmüket jegyezték, közte zsinórban a harmadikat idegenben. A mecsekiek egyben a legkevesebb, mindössze 8 kapott góllal a legjobban teljesítő védőmunkával dicskedhetnek, igaz, a szerzett gólok terén szerényebb volt eddig a hatékonyságuk. Ajkán viszont erre is rácáfoltak és magabiztosan, 3:0 arányban hozták a találkozót, s ezzel pontban beérve a 3. helyezett Gyirmótot. A listavezető Debrecennek még csak játszania sem kellett az újabb 3 ponthoz, ugyanis a mezőnyben a covid-tól a leginkább sújtott gárda, a Békéscsaba ki sem állt, ezért a házigazda kényelmesen söpörte be 3:0-ás gólaránnyal a számára jóváírt pontokat. Az előkelő helyen 

álló és otthonában igazán hatékony Szolnok ezúttal is hozta a hazai átlagot és 2-1-re verte a Győri ETO csapatát, míg az oly sokáig gyengélkedő Siófok új edzővel ezúttal ellenállhatatlan volt és biztosan nyerte hazai mérkőzését a Kazincbarcika ellen 3-0-ra. Ugyancsak alaposan kamatoztatta a saját pálya előnyeit a Haladás, amely 4:0 arányban gázolt ált az újonc Szentlőrincen. Viszont drámai csatában nyert nagy nehezen a Kaposvár otthon a sereghajtó DEAC ellen. A somogyiak ugyan vezettek, ám a vendégek emberhátrányból is egyenlíteni tudtak, s végül a hosszabítás utolsó pillanatában a vendéglátók begyötörték a győztes gólt.

A kéthetes bajnoki szünet során korábbról elmaradt kupamérkőzéseket is pótoltak. Csoporttársaink közül három gárda is érdekelve volt. Közülük a Szolnok és a Gyirmót éppen egymás ellen kerültek össze, amely során a Tisza-partiak nyertek 1:0-ra és jutottak tovább, míg a Haladás játék nélkül, 3-0-ás megállapított eredménnyel kapta a továbbjutást az NB III-as Ménfőcsanak ellen. További elmaradt mérkőzésen a Fradi biztosan nyert 5:0-ra a harmadosztályban szereplő Bicske otthonában. Ezzel teljes lett a kupa 32-es mezőnye és immár a sorsolást is megejtették a legjobb 16-közé jutásért, amelyre már csak jövőre, január végén kerül sor. Csapatunkat az imént említett, „túlórában” továbbjutott Ferencvárossal sorsolták össze, amely a következő kör egyik legnevesebb párosításának ígérkezik. Ennél nagyobbnak csak a Vasas-Videoton számít és igen szép régi nagy csatákat idéz a Pécs-Haladás is. További érdekesség a Szolnok-Újpest, valamint a két debreceni csapat egymás elleni viadala.

Szintén pont került függőben lévő bajnokik végére is, így mostanra teljessé vált a 16. fordulót követően a tabella. A Soroksár ellen ki sem állt Szeged játék nélkül bukta az esetet. A fővárosiak kapták a 3 pontot, 3:0-ás gólaránnyal. A Győri ETO lejátszhatta korábbi halasztott meccsét a Budaörssel és élt is a lehetőséggel, miután 1:0-ra győzőtt. A győriek eddig pontazonosságban voltak velünk, így viszont 3 ponttal elhúztak tőlünk. Csapatunk 3 pontnyira van a kiesőhelytől is, s mindössze 8 ponttal megy a sereghajtó DEAC előtt.

Közben szakmai stábunktól távozott Szekeres Adrián is, viszont 4 hónapos debreceni kitérőt követően visszatért Dorogra Balogh Pál, szintén szakmai igazgató minőségben, valamint Antal Gábor asszisztens edzőként dolgozik a dorogiak sorában. Így legalább a téli szünetig ez lesz a felállás.

További megszorításokkal és szigorításokkal, de még mindig folytatásra ítéltetett a bajnokság, miközben Budapesten és a vidéki nagyvárosokban fegyveres katonák és páncélautók tarkítják a közterületeket. Most már a maszk sem elegendő, a szurkolókat egyenesen kizárják az arénákból. Ezáltal a szezon hátralévő három mérkőzése zártkapuk mögött fog zajlani és novemberrel bezárólag le is tudják mindhárom fordulót. A stadionokban csak a csapatok és a közvetlen szakvezetők lehetnek jelen, akik a mérkőzés előtt és után is kötelesek maszkot viselni. Tény, hogy tragikomikus helyzet áll fenn, de továbbra is erőltetik a labdarúgó mérkőzések lebonyolítását. Az este 8 órától életbe lévő kijárási tilalom csak fokozza a helyzetet. Ilyen körülmények közepette kerül sor a hétvégi mérkőzésünkre, ahol csapatunk a remek helyzetbe és formába lendült Vasas gárdáját fogadja, amely legutóbb hazai pályán könnyedén verte 3-1-re a kiváló erőkből álló és jól szereplő Soroksárt. A fővárosi piros-kékek azonos pontszámban vannak az 5. helyen álló Nyíregyházával, s a gólkülönbségben jobbak is, azonban a nyírségieknek eggyel több a győztes meccseinek száma, ami döntő ilyen esetben. Minden szempontból az angyalföldiek az első számú esélyesei a találkozónak, amelyet tovább erősít az elképesztő piros-kék fölény a dorogiak elleni mérlegük alapján. A két csapat eddigi 54 mérkőzése során 9 dorogi győzelem, 10 döntetlen és 35 vereség született, 60:124-es gólaránnyal.

A második dorogi gól utáni pillanatok egyike, a legutóbbi hazai meccsünkön a Vasas ellen.

Hazai mérlegünk: 25 meccsen 8 győzelem, 4 döntetlen, 13 vereség, 32:44-es gólarány. Legutóbb majd’ egy éve, tavaly december 8-án az új Illovszky stadionban találkoztak egymással, ahol a Vasas nyert 2-0-ra egy igen szürke, erősen ködös időben úgy, hogy a II. félidő elején 11-est hibáztunk, amellyel 1-1-re alakulhatott volna a mérkőzés állása. Ám Délczeg Gergely a bal kapufára lőtte a büntetőt, míg a hazaiak később újabb gólt értek el. Egyébként mindvégig méltó ellenfelei voltak a mieink a Vasasnak, a sok helyzetet hozón találkozón, ahol három dorogi kapufa is született. Az utolsó hazai mérkőzésünk ellenük viszont nagyon örömteli emlékként él. 2019. augusztus első vasárnapján, több, mint 2 ezer néző előtt megérdemelten és biztosan vertük őket 2-1-re.

Sajnos a dorogiaknak ezúttal a hazai pálya sem jelenthet előnyt, sőt kifejezetten hátránnyal bír, ugyanis az elmúlt 5 otthoni meccsen az újonc Szentlőrinc elleni soványka 0-0 mellett rendre kikaptunk és mindössze egy gólt szereztünk. További rossz ómen, hogy a vendégeket egykori edzőnk, Schindler Szabolcs irányítja, aki idén már a második csapatot vezeti. Előbb a Békéscsaba, majd a Vasas mestereként is megfordult Pécsen, ahol mindkétszer gólnélküli döntetlenre játszott aktuális csapata, valamint Ajkán, ahol mindkét csapatával győzött. Nos, Schindler úr idén, augusztus végén már járt Dorogon és a csabaiak edzőjeként 2-0-ra nyertek ellenünk. Most a Vasas trénereként is hasonló eredményben bizakodhat.

A zártkapu ellenére a dorogi stadion adottsága és környezeti sajátossága lévén az élelmes szurkolók elől nem lehet teljesen elszigetelni és aki valóban meccset szeretne nézni Dorogon kintről, az végtére megteheti. Azonban ezúttal kínálkozott volna egy kényelmesebb formája is a meccs nézésnek, ugyanis a találkozót élőben szerette volna közvetíteni a regionális televízió. Azonban a Sport4 és az érintett felek között felmerült egyéb jogi probléma éket ütött a tervezetbe, így végül mégsem kerül képernyőre a bajnoki összecsapás.

A találkozó november 22-én, vasárnap 13:00 órakkor kezdődik a Buzánszky stadionban.

Szabó Gyula

Megosztás