Kategóriák: HírekKék hírek

Láncra verve éheztette kutyáját, felfüggesztettel és pénzbüntetéssel megúszta

Az Esztergomi Járásbíróság jogerősen 8 hó, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki és 200.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte azt a férfit, aki olyan súlyos fokban elhanyagolta a kutyáját, hogy annak életét a menhelyen biztosított ellátás mentette meg, anélkül elpusztult volna.

A vádlott Lábatlanon tartotta a kb. 6 éves staffordshire-pitbull keverék kutyáját, egy lakatlan ingatlanban, a szeméttel borított verandán egy 3 méteres láncon. Az állaton nem volt nyakörv, a lánc volt körbe tekerve a nyakán és karabinerrel rögzítve, a lánc másik vége pedig az ablaktokhoz volt erősítve. A kutyának az idő múlásával a lánc kb. 1 cm mélyen bevágott a nyaki szöveteibe, nyílt sebet okozott, ami gyulladásban volt. A vádlott a kutyát csak alkalmanként látogatta, állatorvoshoz nem vitte, a seb ellátásáról nem gondoskodott és a láncon sem lazított, amivel hosszantartó fájdalmat, különös szenvedést okozott neki. A férfi elhanyagolta a kutyát, nem oltatta, chip sem volt benne, a téli hidegben egy olyan folyosón tartotta, aminek az ablakai ki voltak törve, ivóvizet és ételt is rendszertelenül, ritkán adott neki, ami miatt az állat 20,8 kg-ra fogyott. A vádlott az állat ürülékét sem takarította el, így a kutyája a szemét mellett a saját ürülékében tengődött. Az ebet végül Lábatlan Város Önkormányzata szállíttatta el egy menhelyre, ahol megkapta a szükséges orvosi ellátást és egy hónap alatt 5 kg-ot hízott.

A kutya ellátás hiányában, a nyaki sebe miatt elpusztult volna.

A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben 8 hónap -1 évre felfüggesztett- börtönbüntetést és 200.000.- forint pénzbüntetést szabott ki.

A végzés végleges.

Fotók, forrás: Tatabányai Törvényszék / Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség