Kategóriák: DorogHírekSport

Kanossza-járás a Szegedre vezető damaszkuszi úton

Mélyponton lévő csapatunk sorozatban negyedszer is kikapott. A roppant gyengére sikeredett októbert követően egyelőre a november is gyászosan telik. A sűrített versenynaptár csak tetézi a gondokat és hétvégén máris újból pályára lépnek a csapatok. A mieinkre nem csak nehéz meccs, de hosszú út is vár a vasárnap 17:00 órai kezdettel kiírt összecsapásra a Szeged otthonában – Szabó Gyula cikke.

Sajnos menetrendszerűen érkezett az újabb vereség, miután hazai pályán sem tudtak javítani helyzetükön a dorogiak. Pedig a vendég Gyirmót sem villogott, mégis szinte törvényszerű volt győzelme az indiszponáltan szereplő piros-feketékkel szemben. Természetesen ilyenkor még a szerencse is messze elkerüli a gárdát, így a kevés adódó lehetőségek között egy jól eltalált távoli szabadrúgás sem talált utat a kapuba, hanem a felső lécen csattant. Nagyobb odaadással is kicsit fegyelemezettebb játékkal legalább az egyik pont hozható lett volna. Rendre állított helyzetekből kapjuk a gólokat, akárcsak ezen a találkozón. A dorogi stadionban a vendég csapatok érezhetik inkább otthon magukat. Sorrendben ötödik itthoni meccsünk úszott el, amely során egyetlen pont maradt Dorogon és tetejében egyetlen hazai gólt láthatott a nagyérdemű, hét kapottal szemben. 

A csapat régi alapemberei, mint a képen fejelő Papp Máté is becsülettel küzdöttek a Gyirmót ellen szerdán, ám továbbra is eredménytelenül (fotó: Nemzeti Sport)

A hétközi forduló elsősorban az éllovasoknak kedvezett. A dobogós helyen állók valamennyien biztosan gyűjtötték be a három pontot, ráadásul valamennyien ezúttal idegenben győztek. A bennünket verő Gyirmót mellett a Debrecen Kazinbarcikán 3-0-ra, míg a Budaörs Békéscsabán nyert 2:0 arányban. Nagy csalódást okozott a tágabb értelemben vett élmezőnyhöz tartozó és az utóbbi időben meglehetősen eredményesen szereplő két gárda, a Pécs és a Vasas párosítása. Gyenge meccset produkálva a gólnélküli döntetlen hűen fejezi ki a látottakat. Látványosan zárkózik fel a Csákvár, amely két kiesési rangadó megnyerését követően ezúttal a jó formában lévő és esélyesebb Haladást verte simán otthon 3-1-re. A sereghajtó DEAC ezúttal nyerni tudott hazai környezetben a másik újonc és veszélyzónában lévő Szentlőrinc ellen 1-0-ra, míg a Nyíregyháza otthonában nem bírt a vasárnap minket legyőző Szolnok ellen az 1-1-re végződött találkozón. Biztosan verte 3-1-re a Kaposvár odahaza az Ajkát, a Győri ETO pedig 2-1-re azt a Siófokot, amely az elmúlt hat fordulóban csak bennünket tudott legyőzni, mégpedig Dorogon, az összes többi mérkőzését viszont elveszítette. A dorogiak már csak négy gárdát – közte két újoncot – előznek meg úgy, hogy egyetlen forduló során hárman is beelőzhetik őket. A sereghajtóval szemben is csupán 7 ponttal mennek. Az elmúlt öt forduló alapján a mieink kirívóan a legrosszabb eredményt hozták az egész mezőnyből. Ennyire gyengén és harmatosan egyetlen más együttes sem szerepelt. Nálunk kevesebb gólt csak az utolsó helyen álló DEAC szerzett, de náluk is csak három góllal több a dorogi támadók termése. A kapott góljaink megszaporodtak és csak 7 csapat nem kapott kevesebbet, mint a mieink.

Ilyen formában készülünk a hétvégi újabb erőpróbára annak a Szegednek az otthonába, amelynek szerdai meccse Soroksáron elmaradt. A Csongrád megyeiek soraiban szinte a legtöbb játékosnak pozitív lett a tesztje, így néhány órával a találkozó kezdete előtt lemondták a bajnokit. A kék-feketék két elmaradt meccsük ellenére is megelőznek bennünket és bár nem tudni, hogy vasárnap milyen összetételű kezdővel fognak kiállni, de sajnos ők a mérkőzés esélyesei. Amúgy sem megy a dorogiaknak a Szeged ellen, különösen vendégként. Vizitálásaink rendre vereséggel végződtek. Legutóbb bő egy éve, tavaly ősszel Szegeden találkoztak és akkor is a hazaiak bizonyultak jobbnak 1:0 arányban. A két csapat eddig 5 mérkőzét játszott egymás ellen, amely során 1 dorogi győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség született, 2:4-es gólaránnyal. Szegeden háromszor játszottak, s mindháromszor alulmaradtunk, 1:4-es összesített gólaránnyal. Tavasszal éppen a Szeged elleni bajnoki jött volna soron, amikor a covid-járvány miatt félbeszakadt a bajnokság. A Tisza-partiak eredményeiktől függetlenül is kellemetlen ellenfelei ellenlábasaiknak, odahaza pedig különösen nagy küzdők és a lefújásig nem nyugodhat meg a vendég gárda. Egy újabb kisiklással beállítanánk a negatív rekordot, ugyanis a 2016-os feljutásunk óta soha sem kaptunk ki egymás után ötször. 

Látványos, de csalóka kép a legutóbbi Szeged-Dorog mérkőzésen, ugyanis cseppet sem szárnyaltak a mieink az akkor újonnan átadott Szent Gellért Fórumban (fotó: Szeged Ma)

A bajnokság főszereplőjének egyre inkább a covid-nak nevezett jelenség bizonyul. A meccsek eredményei hetek óta annak a függvénye, hogy melyik csapatnál mennyi a hiányzó. A szabályok és előírások egymásnak erősen ellentmondanak és a gyakorlatban tarthatatlanok. Az egész bajnokság a jellegét tekintve az idiótizmus felé kezd tendálódni. Azonban a legszomorúbb, hogy a felek nincsenek egymásra tekintettel. Azok a csapatok, ahol hamarabb kezdődött a fertőzés-hullám, vagy éppen több játékost függesztettek fel, joggal kérték mérkőzéseik elhalasztását, viszont az ellenfelek erre nem voltak hajlandók. A Csákvár került először ebbe a kellemetlen helyzetbe, akik rögvest kérték a dorogiakat a mérkőzés elhalasztására. A mieink elfogadták és nem azt mérlegelték, hogy más csapat szerencsétlenségéből milyen előnyre tudnának szert tenni. A többi egyesület viszont kivétel nélkül elhatárolódott a hasonló kérelmekkel szemben. Elég gyenge lábakon áll azon érvelés, miszerint a feszített mérkőzésnaptár miatt erre nincs módjuk. Éppen a hétvégi fordulót követően kéthetes szünet következik, amely során minden halaszott meccset pótolni lehetett volna. Kivétel nélkül bukták a mérkőzéseiket azok, akik kénytelenek voltak kiállni, azonban több, mint kétes az összes győzelem ilyen áron a másik félnél. A becsület és a sportszerűség nem a körülmények függvénye. Kifogást keresni és találni arra, hogy ne a gerincesség mellett foglaljon bárki is állást akármilyen szélsőséges körülmények között, az nem elfogatható. Szánalmas minden olyan csapat így gyűjtött plusz pontjai és cseppet sem lehetnek rá büszkék. Amennyiben a járvány-helyzetet ténylegesen valósnak vesszük és elfogadjuk a fősodratú intézkedések jogosságát, akkor viszont egyszerűen fel kellene függeszteni a bajnoki küzdelmeket egységesen. Ez pedig a Szövetség hatásköre volna. Így viszont kaotikus a helyzet és komolytalanná, egyben nevetségessé válik a versenyeztetés. A szurkolókat nem a fertőzéstől és a megbetegedéstől való félelem fogja távol tartani a lelátókról, hanem a számtalan olyan szabályozás, amelyet vagy tartani nem lehet, vagy annyira kényelmetlen, hogy nem vállalható. Egyébként amennyiben a szegediek szűk három nap alatt ilyen helyzetbe kerültek, úgy a pécsieket sem lett volna szabad pályára engedni, legalábbis azon játékosokat nem, akik Szegeden pályára léptek. A tesztelésekre alapozni sem túl bölcs dolog, hiszen nincs olyan teszt, amely valójában hatékony volna. A pozitív eredmény nem feltétlenül biztosan pozitív, mint ahogy a negatív teszteredmény sem egyértelmű, hogy negatív. Ha a közegészségügyi állapotok mindenre és mindenkire vonatkoznak és ehhez hozzájön egy roppant bizonytalan tesztelés, akkor mindenképpen egyetlen lehetséges és értelmes döntés lehetne a megoldás, a bajnokság azonnali felfüggesztése.

Szabó Gyula