Így változtak az ingatlanárak térségünkben

Az idei év is sok izgalmat jelentett az ingatlanpiac tekintetében és a következő is tartogathat meglepetéseket.

Kíváncsiak voltunk, látható változást hozott-e a vírus a helyi ingatlanárakban a tavalyi évhez képest, emellett azt is kiszámoltuk, hogy a környéken mennyiért tudunk jelenleg családi házat vásárolni. Hogy egy kicsit a jövő év ingatlanpiacával is foglalkozzunk, a cikkünk végén ismertetjük a nemrég bejelentett terveket az ingatlanvásárlási kedvezményekkel kapcsolatban.

2019 vs. 2020 lakáspiaca Esztergomban

Készítettünk egy grafikont az esztergomi lakásárak alakulásáról az Ingatlannet.hu statisztikái alapján, hogy lássuk milyen eltéréseket mutatott az idei váratlan fordulatokkal teli év az előző évi ingatlanárakhoz képest.

2019-ben hatalmas különbségek tapasztalhatóak az év eleji és év végi árak között. Januárban még csak 363 ezer forintos négyzetméter árak voltak, az évet azonban 516 ezer forintos négyzetméter árakkal zárta Esztergom lakáspiaca. A legolcsóbban tavaly azonban nem januárban, hanem februárban voltak jelen 352 ezer forintos négyzetméter árakkal, a legdrágábban pedig novemberben lehetett lakáshoz jutni 521 ezer Ft/nm árért. Ez mindösszesen 169 ezer Ft/nm-es különbséget jelent, vagyis 48%-os ingadozást, ami igen számottevő.

A 2020-as évben ellenkező volt a felállás a tavalyi évhez viszonyítva, ugyanis év elején voltak tapasztalhatók a magas lakásárak, ami mostanra alábbhagyott. A legdrágább idei lakásár is év elejére, pontosabban januárra tehető, amikor is 495 ezer Ft/nm körül voltak a téglalakások átlagos árai Esztergomban. Június-júliusra azonban ez egészen 413 ezer forintos négyzetméter árakra redukálódott, ami a legalacsonyabb átlagárnak számított idén. A két szélsőérték között 17%-os csökkenés volt tapasztalható, ami 82 ezer Ft/nm-nek felel meg.

Összességében elmondható, hogy a vírus a helyi lakáspiacot eddig nem viselte meg különösebben, ugyanis tavaly sokkal nagyobb áringadozás volt tapasztalható, mint idén.

Mennyiért vehetünk egy 100 m²-es házat térségünkben?

Az előző ingatlanpiaci elemzésünkhöz hasonlóan, most is elhoztuk térségünk kiemelt városainak legfrissebb négyzetméter árait és kiszámoltuk, hogy az adott településen mennyiért vehetünk egy 100 m²-es ingatlant.

Tokodaltáróban lehet a környék legolcsóbb ingatlanjait kifogni, ugyanis itt már 16 millió környékén tudunk családi házat vásárolni, 162 ezer forintos négyzetméter áron. 16-17 millió körüli árak vannak egy 100 m²-es házra Kesztölcön is. Azonban Táton és Tokodon már 200 ezer Ft/nm ár felettiek a ház árak, itt már 20 és 23 millió között tudunk keresgélni. A családi házak Esztergomban, Dorogon és Piliscséven a legdrágábbak a környék települései közül, ahol 31 és 32 millió közötti árakkal kell megbarátkozni ház vásárlás alkalmával.

Nyerő páros: 5%-os lakásáfa és CSOK

Újabb kedvezmény fog megjelenni az ingatlanpiacon az új 5%-os lakásáfa néven, mely a CSOK programmal már igen kedvező feltételeket biztosít azoknak, akik lakás- vagy házépítést kezdenek meg 2021 januárjától 2022 decemberéig. A részletekben kiderül, hogy azoknak a gyerekes családoknak, akik igénybe veszik a  CSOK-ot illetékmentességet biztosítanak majd új vagy használt lakás vásárlása esetén. Ezek után érdemes lesz odafigyelni a következő ingatlanpiaci lépésekre is.

Megosztás