Kategóriák: DorogHírekSport

Kupasikert követően továbbra is az Alföldön

Az eredményes szerdai kupamérkőzést követően, vasárnap újra az Alföldre visz a dorogiak útja, mégpedig a Szolnok elleni bajnoki jegyében. A Magyar Kupában immár a legjobb 32-között lévő csapatunknak lenne mit javítania a bajnokságban is. A hétközben aratott győzelem némi önbizalom növeléssel járhat, azonban ezúttal hatványozottabban nehezebb ellenfél otthonában kellene a legjobbat kihozni – Szabó Gyula cikke.

Szerdán Kiskunfélegyházán érvényesült a papírforma és az előzetes elvárásoknak megfelelően, a mieink magabiztosan vették a kupa-akadályt. A vendéglátók nem tudták mégcsak meg sem szorongatni a piros-feketéket, akik már az első játékrész elején Mészáros Áron és Csillag Dárius lévén megnyugtató, kétgólos előnybe kerültek. Csapatkapitányunknak hosszú idő után ez volt az első gólja tétmérkőzésen, ráadásul az elsősorban lövéseiről neves Mészi ezúttal fejjel volt eredményes. Bár egy védelmi kihagyást követően szépítettek a hazaiak, Kovács Máté gondoskodott arról, hogy visszaálljon a biztos vezetés. A I. félidő a 3-1-es előny mellett abszolút dorogi fölényben és helyenként élvezetes, jó játékkal telt. A folytatásban is a dorogiak irányítottak, de visszafogottabb lendülettel tartották kézben a mérkőzést, amely során Mészáros újfent betalált, valamint Girsik Áron is feliratkozott a gólszerzők közé, beállítva az 5-1-es végeredményt. Minden sikert meg kell becsülni, egyben a megfelelő helyen kezelni. Csapatunkban a Debrecen elleni debütálását követően Tulipán kapus kapott újra bizalmat, valamint a hoszú sérüléséből visszatért Beke Péter kezdőként játszhatott.

Dorogi gól a kiskunfélegyháziak hálójában a szerdai kupamérkőzésen (fotó: BAON)

A kupa 7. fordulója kezdte szelektálni a magasabb osztályban szereplő csapatokat. Míg a 64-közé az összes első- és másodosztályú gárda bejutott, ezúttal több együttes is búcsúzni kényszerült. Noha valamennyi NB I-es csapat tovább ment ebből a körből, két fél is csak a hosszabbítást követően harcolta ki a sikert. A Puskás Akadémiának a teljes 90 perc kevésnek bizonyult arra, hogy legalább egy gólt szerezzen a Szentlőrinc vendégeként, viszont a ráadásban négyszer is beköszöntek a vendég támadók és látszólag végül magabiztos 4-0-ás győzelemmel léptek túl NB II-es ellenfelükön. Ennél is neccesebb volt a Budafok helyzete. A NB I újonca eddig kimagaslóan szerepelve joggal vívta ki a legmagasabb osztály meglepetés csapata titulust, azonban az NB III-as Dabas otthonában 2-2-es döntetlent játszott és csak a hosszabításban tudott nyerni 3-2-re. A legnagyobb arányú győzelmeket csak az MTK 7-1-es, valamint az Újpest 6:0 arányú sikere jelentették. Előbbi a három osztállyal lentebb szereplő Bátaszék ellen, míg a lilák az NB III-as Dunaújvárossal szemben nyertek. A Kisvárda minimális 1-0-ás győzelmével ment tovább a harmadosztályban szereplő Kecskemét ellenében.

Az NB II-es csoporttársaink közül a fentebb már említett Szentlőrinc kiesése mellett további csapatok számára is befejeződött a kupa-sorozat. A Békéscsabát is NB I-es csapat, a Diósgyőr búcsúztatta, ráadásul viszonylag simának mondható 3-0-ás győzelemmel. Szintén az NB I-es Paks ment tovább a Nyíregyházával szemben, miután 2-1-re a Dunapartiak nyertek. Hat másodosztályú csapatot pedig egymással sorsoltak össze, így értelemszerűen hárman biztosan elköszönnek a további küzdelmektől. A kupa-forduló legelső találkozóján nem kis meglepetésre a Csákvár idegenben lépett túl a Budaörsön a 3-1-es sikerével. A Soroksár otthon verte ki a Győri ETO csapatát, miután 3:2 arányban jobbnak bizonyult vendégénél. A Szolnok-Gyirmót párharcból is az egyik NB II-esnek búcsúznia kell, erre viszont csak november 13-án kerül sor. A Haladás szintén csak novemberben játssza le a harmadosztályú Ménfőcsanak elleni meccsét. A Szeged a III. kerület ellen esett ki, miután az óbudaiak 2-1-es győzelmükkel léptek túl a magasabb osztályú ellenfelükön. Nagyon megszenvedett a Siófok Monoron, ahol 2-2-es döntetlen játszva, csak 11-esekkel sikerült továbbjutnia. Nagykanizsán nyert nehezen 2-1-re a DEAC. Hozzánk hasonló magabiztosabb győzelmet csak a Kaposvár tudott aratni, amely ugyancsak 5-1-es győzelmével lépett túl a budapesti bajnokságban szereplő Gázgyár ellen. Legkevesebb hét NB II-es csapat már nem lesz ott a folytatásban jövő január végén, amikor a kupában a legjobb 16-közé jutás lesz már a tét. Megyénket már csak a Dorog képviseli egyedüliként, miután valamennyi régiónkbeli csapat korábban elbúcsúzott már.

A hétvégi bajnoki színhelye, a szolnoki Tiszaligeti stadion a Tisza felöli oldalról (fotó: magyarfutball.hu)

Csapatunknak a hétvégén a bajnokin kellene helytállni, az utóbbi két fordulóban ugyancsak gyengélkedő Szolnok vendégeként. Ellenfelünk helyzetét a hazai pálya előnye mellett segítheti, hogy nekik kimaradt a hétközi mérkőzés, miután a Gyirmót elleni kupa-fordulójukat később rendezik. A mieink erőt meríthetnek a szerdai sikerből és a bajnokira is adaptálhatnák a gólszerzés fortélyát. Elsősorban a támadó játék pontossága és ereje lesz döntő, hogy mennyire alakul a mi szemszögünkből kedvezően az eredmény. A szolnokiak eddig „hálás” ellenfélnek bizonyultak, ugyanis az NB II-be való feljutásunk során játszott öt egymás elleni mérkőzésen nem kaptunk ki ellenük, s két döntetlen mellett háromszor is legyőztük őket. Legutóbb szűk egy éve meccselt egymással a két gárda, ahol odahaza egy meglehetősen felejthető találkozón gólnélküli döntetlennel zártak. Szolnokon utoljára bő három éve csaptak össze, ahol 2-2-es döntetlen született. A két csapatnak ez lesz a 28. mérkőzése egymás ellen. Az eddigi 27 meccs 13 dorogi győzelmet, 4 döntetlent és 10 vereséget hozott, 44:51-es gólaránnyal. A Szolnok vendégeként 13 mérkőzésen 3 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség a mutatónk, 17:33.as gólaránnyal.

A találkozót november elsején a Tiszaligeti stadionban rendezik, 17 órai kezdettel.

Szabó Gyula