Kategóriák: Hírek

Így hozza ki a pörkölés a kávé zamatát

A kávézás igazi szerelmesei bizonyára tudják, hogy bár az alapanyag sokat számít, mégsem csak azon múlik, milyen izű lesz egy bizonyos fajta kávé. A pörkölés például kimondottan nagymértékben befolyásolja a végső ízt. A kávépörkölés művészete bonyolultabb, mint azt sokan gondolják!

Sok múlik a kávépörkölőn

Ahhoz, hogy a legízletesebb, legjobb kávé készüljön el a zöld kávébabból, nagyon fontos, hogy jó legyen maga a pörkölő, amivel pörkölik. Nagyon sokféle eszköz létezik, és persze maga a pörkölési folyamat is nagyon eltérő lehet, hiszen mindenki mást igyekszik kihozni a kávéból, más tulajdonságait erősítené fel.

A profi kávé pörkölő mellett tehát komoly szerepet játszik a folyamatban az ember is, aki kezeli a pörkölőt. Ez ugyanis igényel némi tudást és tapasztalatot, ezek hiányában jó eséllyel csak összeégetett kávészemekkel találkozhatnánk a folyamat végén. Eltart egy ideig, míg valaki olyan szintre jut a kávépörkölésben, amit igazán profinak nevezhetünk.

De mi olyan nehéz ebben?

Nos, ha azt gondolod, hogy a kávépörkölés annyiból áll, hogy berakod a zöld kávébabot a gépbe, beállítod a hőmérsékletet és a légáramlást, majd hátradőlsz és várod az eredményt, akkor ki kell ábrándítsunk: így legfeljebb valami agyonégetett, fogyasztásra alkalmatlan szenes törmeléket kapsz.

A pörkölés során befolyásolható a kávé íze. Nagyon sokféle zamat van meg ugyanis egy kávébabban, és a pörkölés az eszközöd arra, hogy ezek közül néhányat elnyomj, másokat pedig felerősíts. Így lesz egy kávé csokoládés beütésű, enyhén citrusos stb.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy folyamatosan ott legyünk pörkölés közben, figyeljünk, és állítsunk az értékeken, amikor úgy hozza a helyzet. Az igazán profik már a hangok, illatok alapján tudják, hogy mikor kell egy kicsit lejjebb venni a hőmérsékletet, állítani a légáramláson. Így kapjuk meg végül a jól ismert, igazán finom és kedvelt kávékat. A kávépörkölés komoly munka, és sok tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki tényleg profin tudja űzni.

Fogyasztóként azonban neked csak annyi a dolgod, hogy megtaláld azt a fajta kávét, ami a legközelebb áll az ízlésedhez – kellemes kísérletezést!

A fotó forrása: amenic181 / Shutterstock.com

Megosztás