Kategóriák: DorogHírekSport

Hétközi kupa-forduló a legjobb 32-közé jutásért

A meglehetősen gyengére sikerült és elveszített legutóbbi bajnokit követően, csapatunkra kupamérkőzés vár szerdán kora délután Kiskunfélegyházán. A nem túl jó formában lévő dorogiaknak illene biztosan tovább menniük a megyei I. osztályban szereplő vendéglátóival szemben – Szabó Gyula cikke.

Múlt vasárnap újabb vereséget szenvedett a dorogi gárda, ezúttal hazai pályán. A vendég Siófok minden szinten a házigazda fölé nőtt és mintha a győzelmet is jobban akarta volna. Már az első 20 percben hátrányba kerültünk úgy, hogy az első játékrészben mutatott produkció alig volt értékelhető. Ugyan a folytatásban akadt három komolyabb helyzet, közte az első kettő Vigh Ádám előtt. Csatárunk fejessel elsőként még hibázott, kicsit később viszont gólra váltotta az újabb adódó lehetőségét. A vendégek azonban perceken belül visszaszerezték a vezetést, amelyet biztosan meg is őriztek. A mieink előtt már csak egy Délczeg Gergely helyzet akadt, ám kimaradt. Összességében nem csak egy roppant fontos meccs úszott el, de a látottak kifejezetten nagy csalódást váltottak ki. Ezzel együtt immár négy egymást követő hazai forduló során nem csak, hogy nyerni nem tudtunk, de csak egyetlen pont maradt Dorogon, mindössze egyetlen rúgott góllal. Ez még a sereghajtó csapattól is igen gyenge mutató lenne.

A 13. forduló sok csapat számára hozott kellemetlen meglepetést. Az eddig oly magabiztosan menetelő Békéscsaba sima 3-0-ás zakóba futott bele odahaza az újonc Szentlőrinc ellen, míg a Gyirmót Pécsen hagyta a fogát, miután 1-0-ra kikapott. Nem remekelt ezúttal a listavezető Loki sem a Nyíregyháza vendégeként, ahol több, mint 5 ezer néző előtt a hosszabításban szerzett góllal tudott csak pontot menteni az 1-1-re zárult keleti rangadón. Újfent két megítélt 11-esből vezetett a Vasas Ajkán, ám ezúttal újabb büntetőt is kaptak, de az már kimaradt, helyette a hazaiak szépítettek, de többre már nem futotta, így a fővárosi alakulat nyert végül 2-1-re. Otthon kapott ki a Kaposvár a Szeged ellen. A Tisza-partiak úgy nyertek 2-1-re Somogyban, hogy a Kaposvár a legvégén büntetőhöz jutott, amellyel szépíteni tudott, majd a ráadás ráadásában ajtó-ablak ziccert is adódott előttük, ám kihagyták a nagy lehetőséget. Megszerezte első győzelmét a Csákvár, mégpedig idegenben. A kiesési rangadón a házigazda DEAC első ízben fogadta otthonában az ellenfelét, így nem a Nagyerdőn rendezték a meccset. A jobban összpontosító Fejér megyeiek nyertek 2:1 arányban, egyben helyet cserélt a két csapat. Biztosan nyert otthon a Soroksár a Szolnok ellen 2-0-ra, míg a hajrá perceiben szerzett találattal 1-0-ra a Haladás győzött Kazincbarcikán. A Győri ETO – Budaörs mérkőzést november 13-ra halasztották. Bár újabb vereségünkkel ezúttal csak egy helyet csúsztunk hátrább, s a 14. helyen áll csapatunk, azonban mindössze 2 pontnyira van a kieső helytől.

Szerdán kupameccsen vesznek részt a dorogiak a Kiskunság egyik központjában, Kiskunfélegyházán. A nagy jelentősséggel, gazdag történelmi múlttal és számos egyéb értékkel büszkélkedő 30 ezres járási központ többek között Móra Ferenc és az űrhajós Magyari Béla szülővárosa, s gyermek éveiben itt nevelkedett Petőfi Sándor is. Az Esztergomnál valamivel nagyobb és népesebb település Dorogtól mintegy 170 km-re, Kecskemét és Szeged között fekszik, Kecskeméthez némileg közelebb. Bár több élsportoló is Félegyháza szülötte és onnan is indult pályafutása, ennek ellenére nem rendelkezik igazán ütős sportmúltat felmutatni tudó egyesülettel, a város labdarúgó csapata pedig soha sem tartozott még a piciny fajsújt képező honi csapatok sorában sem. 1923 óta létezik szervezett labdarúgás a városban. Az idők során megszűnések, megújulások váltogatták egymást, mígnem a jelenleg is működő labdarúgó klubot 2003-ban alapították. 2006-2009 között három NB III-as évadja volt, előtte és azóta is a negyedosztálynak számító Megyei I. osztály tagja. Ugyanakkor érdemes megemlíteni a város sportbüszkeségei közül Zsivótzky Gyulát, a Nemzet Sportolóját és olimpiai bajnok atlétát, a labdarúgók sorából pedig az Újpest és a válogatott egykori kiválóságát, Kisznyér Sándort, a Diósgyőr örökös tagját, az ugyancsak válogatott Kutasi Lászlót, a Szeged egykori erősségét Vass Ferencet, vagy a több NB I-es csapat kapuját is őrző Fekete Róbertet. Továbbá a nemzetközi téren is jegyzett neves játékvezető is származik a városból, nevezetesen Vízhányó László.

A helyi labdarúgás szerényebb eredményei ellenére is nagy népszerűségnek örvendett a foci és ebben volt némi köze a dorogiaknak is. Az alföldi település lakói és sportbarátai közül többen is rokonszenveztek a Dorogi Bányásszal és nem egyszer hívták a mieinket gála- és bemutató mérkőzésekre. Csapatunkat mindig nagy szeretettel fogadták a helyiek, akik soraiból számos dorog-szurkoló is kikerült. A dorogiak népszerűségét jellemzi, hogy nem csak az NB I-es csapatunkat, de bármilyen dorogi különítményt is szívesen fogadtak. Így került sor több üzemi-, illetve egyéb szakterületek foci csapatinak meghívására is, mint többek között a dorogi rendőrök csapatának szereplésére a kiskunsági településen.

A kulturált és hangulatos félegyházi Honvéd Sporttelep (forrás: magyarfuttball.hu)

A mieinknek a biztos továbbjutás mellett a célja nem lehet egyéb, mint számos korábbi hasonló esetben, miszerint egyesületünk jó hírének megőrzése és továbbvitele. Félegyházi csapatnak ez lesz a legelső tétmérkőzése a dorogiakkal szemben. Amennyiben néhány évtizeddel korábban került volna sor egy ilyen párosításra, garantált lett volna a több ezres publikum. A hazaiak otthona a Honvéd Sporttelep, amely a szokásos megyei szintű pályáktól eltérően kicsit komolyabb sportcentrum. Az 1962-ben létesült pálya – amely komplett sporttelep is egyben – egyik hosszában kiépített, kulturált lelátó húzódik, s ebben az oldalban található az öltözőblokk és a játékoskijáró is. A sporttelep jócskán a városon belül található és nem kieső kültéren, jól megközelíthetően bármilyen irányból is érkezve a településre, akár közúton, akár vasúton. A mérkőzésre október 28-án, szerdán 12:30-kor kerül sor.

Szabó Gyula