Kategóriák: Hírek

Mit érdemes tudni az energetikai pályázatokról?

Mindenki szép és korszerű otthonra vágyik, ám a mai gazdasági helyzetben nem olyan könnyű előteremteni a kívánt összeget egy teljes korszerűsítésre vagy felújításra. Egy korszerűtlen ház fenntartása jóval többe kerül ugyan, mint egy korszerű, ezért érdemes minden lehetőséget megragadni, hogy otthonunk a lehető legjobb lehessen.

Ebben nagy segítséget nyújthatnak a különböző energetikai pályázatok, melyeknek a célja, hogy vissza nem térítendő támogatással, vagy 0%-os hitellel segítség azokat, akik pusztán önerőből nem tudják korszerűsíteni az otthonunkat.

Legtöbben a kereskedelmi bankok hiteleihez fordulnak, hiszen ez tűnhet a legjobb megoldásnak. Ugyanakkor a korábbi évek rossz tapasztalatai miatt sokan félnek belevágni, és a bankok folyamatosan változó kamatai és feltételei nem jelentenek biztonságot, hiszen senki sem szeretné a többszörösét visszafizetni annak, amit felvett.

Az Európai Unió azonban támogatja a korszerű és energiatakarékos otthonokat, ezért számos olyan pályázat létezik, mely ennek elősegítésére irányul.

Mire lehet költeni a pályázati pénzt?

Természetesen az első kérdés, ami felmerül ezekkel a pályázatokkal kapcsolatban, hogy mire is lehet költeni őket. Egyrészt korszerűsítésre, mint a külső és belső falak szigetelése (akár purhabbal), nyílászárók cseréje, fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, de ide tartozik a világítási rendszerek energiatakarékossá tétele is.

Másrészt a megújuló energia felhasználásra is lehet pályázati pénzt igényelni, napelemek, napkollektorok vagy hőszivattyúk kiépítésére is. Nem csak az anyagköltség, de a tervezési és előkészítési költségek is finanszírozhatók a pályázatból.

A másik alapvető kérdés, hogy kik igényelhetnek támogatást, vagy pályázati hitelt. Külön pályázat létezik magánszemélyek, társasházak, illetve cégek számára. A feltételek eltérőek, más elvárások vannak a magánszemélyek és a társasházak esetében is.

Magánszemélyek esetén a legtöbb pályázat azok számára elérhető, akik a saját lakóingatlanuk felújítására igénylik a támogatást, nem szerepelnek negatív adósként a KHR listán.

Megosztás