Kategóriák: EsztergomHírek

Mintegy 250 millió forintnyi árut loptak a fuvarosok

A különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró elrendelte a letartóztatását annak a négy férfinak, akik azzal a szándékkal vállaltak nemzetközi fuvarozást, hogy a rakományt jogtalanul értékesítik.

Az elkövetők megállapodtak, hogy nagy értékű fuvarfeladatokat vállalnak külföldi partnerek részére, a rakományt azonban nem a célállomásra juttatják el, hanem maguk értékesítik. A megállapodásnak megfelelően az egyik férfi  2020. március 13-án egy  Kft. nevében interneten keresztül – tényleges teljesítési szándék nélkül – megállapodott a lengyelországi székhelyű  gazdasági társaság képviselőjével abban, hogy Németországból két kamionnal fagyasztott húst szállít Lengyelországba. Ez a férfi és egy másik elkövető egy héttel később megjelent a németországi telephelyen, ahol 20.679 kg fagyasztott húst pakoltak fel az autójukra, majd 2020. március 20-án megjelentek egy másik a németországi telephelyen, ahol 21.420 kg fagyasztott húst pakoltak fel. A gyanúsított és társai a telephelyekről a szállítmánnyal elindultak, de azt Lengyelország helyett Magyarországra hozták és ismeretlen személyek részére értékesítették.

A bűncselekménnyel okozott kár összesen 80.000., 100.000. euró közé tehető (mintegy 26.000.000., 34.000.000. forint).

Az egyik férfi 2020. október 12-én interneten megállapodott egy angliai társasággal, hogy Németországból kamionnal parfümöt szállít Nagy-Britanniába. Az elkövetők másnap megjelentek a németországi telephelyen, ahol 62 raklapnyi parfümöt pakoltak fel. A csaló férfiak a telephelyről a szállítmánnyal elindultak, azonban azt a húsokhoz hasonlóan, a megbeszéltekkel ellentétben Magyarországra szállították, hogy maguk értékesíthessék. Az elkövetők 2020. október 18-án egy csornai kamionparkolóban megpróbálták értékesíteni a szállítmányt.

A bűncselekménnyel okozott kár 449.435,35.- angol font (mintegy 215.889.632.- forint).

Az ügyben az esztergomi nyomozók kilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként csalás és orgazdaság elkövetése miatt. Közülük négy férfit – P. Rolandot (47), D. Imrét (47), F. Roland (36) és B. Endrét (37) – őrizetbe vettek, és az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára az Esztergomi Járásbíróság 2020. október 21-én és 2020. október 22-én elrendelte letartóztatásukat.

A nyomozók az eljárás során két nagyértékű személygépkocsit, műszaki cikkeket, készpénzt, három kamiont is lefoglaltak, amiből kettő tele volt a lopott rakománnyal. A lopott árucikkek egy része is előkerült.

Az Esztergomi Járásbíróság 2020. október 21-én 2020. október 22-én elrendelte a négy férfi letartóztatását, mert álláspontja szerint szabadlábon hagyásuk esetében nehezítenék a bizonyítási eljárást, illetve a bűnismétlés  veszélye is fennáll.

A végzések nem véglegesek, a gyanúsítottak fellebbeztek.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék / police.hu