Kategóriák: Hírek

Versenyben az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg

Három, vizeinkben előforduló hal, az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg versenyez „Az év hala 2021” címért. A szavazást a Magyar Haltani Társaság írta ki, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék hazánk változatos élővilágát. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A jelöltekre december 31-ig bárki szavazhat a társaság honlapján.

Az angolna ősi vonásokkal rendelkező kígyószerű hal. Testhossza elérheti az egy métert, tömege a 4 kilogrammot is meghaladhatja. Régebben rendszeresen feljutott a Fekete-tengerből a Dunán keresztül a nagyobb folyóinkba is, így természetes úton bevándorló őshonos halunknak tekinthető. A felmelegedés következtében egyre kevesebb angolna érkezik Európa partvidékére, a fajt világviszonylatban a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolták. A hazai horgászrekord 4,75 kilogramm (1997).

A jászkeszeg közepes termetű, szabályos halformájú, ezüstös színű pontyfélénk, melynek barnásvörös alsó úszói az évek során egyre élénkebbé válhatnak. A nagyobb vízfolyások lakója, azonban találkozhatunk vele az áramló vizű csatornákban és a gyakran átkeveredő, felfrissülő tavakban is, mint amilyen a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság. Húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kilogramm (1995).

A fürge cselle áramvonalas, apró termetű hal. Kicsiny szája félig alsó állású, azaz felső állkapcsa valamelyest túlér az alsó állkapcson. A hegy és dombvidéki patakokban Európa-szerte előforduló halfaj, de a hegyi tavakban is jelentős állományai alakulhatnak ki. Óvatos halfaj, mely táplálékát csapatokba verődve keresi. Magyarországon fogyatkozóban van, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll, sem csalihalként, sem akváriumi halként nem használható.

A tisztuló élővizeknek és az elmúlt évek törvényi szabályozásának köszönhetően hazánkban növekszik az őshonos halak állománya. Telepíteni is például már csak őshonos halakat lehet és kifogható fajaikra is szigorúbb méretkorlátozások érvényesek, mint más fajokra. A három halra Magyar Haltani Társaság honlapján lehet szavazni, a linkre kattintva december 31-ig, déli 12 óráig.

Forrás: KEMHESZ

Megosztás