Nem fizette a tartásdíjat a Párkányban élő gyermeke után

A tartási kötelezettség elmulasztása vétsége miatt indult ügyben Szlovákiában indult eljárás, amelyet a Legfőbb Ügyészség átvett, az így folytatott eljárásban az Esztergomi Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot azzal a magyar állampolgárságú férfival szemben, aki Párkányban élő gyermeke után a tartásdíjat nem fizette meg.

A vádirat szerint az esztergomi férfit szlovákiai bíróság a 2016-ban jogerős határozatával kötelezte, hogy a 2012-ben született gyermeke tartására előre esedékesen minden hónap 15. napjáig havi 50 Euro tartásdíjat fizessen meg a párkányi jogosult, a gyermek anyja részére.

A férfi a 2018. szeptember 1-től vizsgált időszakban a tartásdíj-fizetési kötelezettségének önhibájából, részben nem tett eleget, bejelentett munkaviszonyt nem létesített, bár egészséges, továbbá alkalmi munkákból rendszeres jövedelme van. 2018. december 10. és 2019. február 04. között regisztrált álláskereső volt, ezt követően az álláskeresési támogatástól visszalépett.

A férfi a 2018. szeptember, október és november hónapokra, valamint 2019. márciusától a vádemelésig eltelt további 20 hónapra összesen 1.150 Euro tartásdíj-hátralékot halmozott fel.

A bűncselekmény miatt Szlovákiában indult büntetőeljárás, amelyet Magyarország Legfőbb Ügyészsége átvett, a nyomozást az Esztergomi Rendőrkapitányság fejezte be.

Az Esztergomi Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfit tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetésre ítélje.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó