Kategóriák: DorogHírek

Több száz kilogrammnyi újrahasznosítható szemét gyűlt össze

A Szemétirtók csoportjának tagjai és a Közösen Dorogért Egyesület a háztartásokban keletkező, újrahasznosítható műanyagokat gyűjtötték össze október 11-én Dorogon, a művelődési ház sörkertjében. A sikeres akcióról Gábor Évával, a program egyik szervezőjével beszélgettünk.

– Honnan és hányan érkeztek a gyűjtőpontra?

– Dorogról, Leányvárról, Dágról és Esztergomból is érkeztek összetört műanyag kerti bútorok, székek, műanyag italos, vegyszeres palackok. A dági iskolában például előzetesen gyűjtötték már hónapok óta a műanyag hulladékokat. A program sikeresnek mondható, hiszen mintegy 100 ember hozta el a feleslegessé vált eszközeit.

– Milyen és mennyi hulladékot sikerült begyűjteni?

– PET palackokból körülbelül 5 köbméternyi jött össze, az egyéb (PE, PP) fajtákból pedig mintegy 10 köbméter. Az utóbbit már lemérték, amelynek a súlya 430 kg lett. Polietilén, illetve polipropilén alapanyagú hulladékok között az alábbiak voltak számottevőek: kupakok, mosószeres flakonok, mosókapszulás dobozok, tejfölös és joghurtos poharak, vitaminos dobozok, margarinos edények. De a kórházból is kaptunk rengeteg veszélyes hulladéknak számító palackot és csomagolóanyagot. Mindemellett sokan megörültek, hogy megfelelő helyre leadhatják a kopott, elszíneződött, törött kerti bútorokat, használaton kívüli hordókat, ládákat, törött vödröket.

– Befőttes üvegből mennyi érkezett?

– Mintegy 30 db nagy 3-5 literes üveget hoztak, aminek új gazdát kerestünk, mert olyan fajta üvegek voltak, amiket a konzervgyárakban már nem használnak, így tőlünk nem vesznek át. De szerencsére hamar meglett az új gazdája! Mindemellett begyűjtöttünk két doboznyi szabványos befőttesüveget is. Ez jóval kevesebb, mint a nyári üveggyűjtő napunkon, de most elsősorban a műanyagra koncentráltunk.

– Volt-e olyan, amit leadtak és mások elvittek?

– Igen. Az előbb említett üvegeken kívül volt, aki hozott 3 zsáknyi kupakot, amit valami okból nem tudtak leadni a tervezett célra. Mivel tudtuk, hogy a dági általános iskolában a kupakokat is gyűjtik egy beteg kisfiú javára, ezért a sok egyéb hulladékért cserébe odaadtuk nekik a kupakokat és nagyon örültek neki. Volt, aki hozott pár darab régi bevásárlókosarat, azt pedig felajánlottuk egy ismerősnek, aki gyűjti a retró tárgyakat. Mindemellett kaptunk két szatyornyi különféle méretű tiszta műanyag virágcserepet is, amit meghirdettünk, hátha valaki hasznát venné, de sajnos a nap végéig nem jelentkezett érte senki, így nehéz szívvel ugyan, de elküldtük újra hasznosításra. Sőt voltak ép kannák, vödrök, háztartási eszközök, amiket sajnáltunk, mert valakinek biztosan hasznos lehetett volna, de sajnos nincsen tárolókapacitásunk, illetve nem is ezt vállaltuk ugye, hogy új gazdát keresünk a tárgyaknak, így leadtuk azokat is.

– Melyik cégek veszik át a műanyagot?

– A PE/PP hulladékot az annavölgyi Holofon Zrt., a PET palackokat pedig a Tokod Recycling Kft.

– A közeljövőben milyen eseményeket terveztek?

– Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, ezért tavaszra tervezünk egy hasonló gyűjtőnapot, aminek a dátumát mielőbb kijelöljük, hogy mindenki tudjon vele tervezni. A látogatókkal történt beszélgetésekből kiderült, hogy sokan bizalmatlanok a szelektív hulladékgyűjtéssel szemben. Élénken él a köztudatban, hogy a hulladékot „úgyis összeöntik”, ezért fontosnak tartjuk, hogy ismerje meg a lakosság a hulladékkezelő és újrahasznosító üzemek tevékenységét.



– Mire fordítják a leadott hulladékokból származó bevételt?

– Az akció bevételéből olyan projektet szeretnénk indítani, ami a cselekvő természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek keretében közösségi finanszírozást és egyben az egyéni felelősségvállalást is bevonva folytatnánk a fásítási programunkat Dorogon, illetve nyitottság esetén egyéb településeken is. Ezen kívül egyrészt egy kézzel fogható, szemmel látható mintalétesítményt szeretnénk létrehozni, komposztálóval, rovarhotellel, madárodúkkal. Másrészt pedig egy kampányt kezdeményeznénk annak érdekében, hogy a települések beruházásai és infrastrukturális fejlesztései során nagyobb hangsúllyal vegyék figyelembe a zöldfelületeket, biztosítsanak megfelelő helyet a fáknak, és gondoskodjanak akár a lakosság bevonásával a csemeték és a parkok szakszerű gondozásáról, locsolásról, mert sajnos sokszor azt látjuk, hogy elültetik drága pénzért a fákat, aztán utána kiszáradnak, vagy fűkaszával megvágják a törzsüket és elpusztulnak.

– Milyen egyéb projektjeitek vannak?

– A Szemétirtók-irka projektünk is folyamatban van, ami egy hulladékmentes mindennapokra buzdító oktatási célú saját kiadású füzet (egy simalapú üres A/5 méretű iskolai füzet, aminek 8 oldalán található az általunk megírt és tervezett tartalom). Ezt szeretnénk pályázati forrásból a térség minden gyerekéhez eljuttatni. Mindemellett zajlik a dorogi csikkszedős projekt is. Kiemelnénk még, hogy a vasárnapi akciónkban nagyon nagy részt vállaltak a KÖZÖD Egyesület tagjai, így a jövőben is velük együttműködve rendeznénk meg a hulladék-újrahasznosító napokat.