Kategóriák: Hírek

Csúszós utak, óvatosan a volán mögött!

Az ország nagy részén esik az eső, s az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a csapadék keleten még holnap délelőttig is megmaradhat. A megváltozott időjárásra tekintettel, az utak csúsznak, a látási viszonyok romlanak. Az utakon ezért mindenkit fokozott óvatosságra és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre int az Országos Rendőr-főkapitányság.

Rossz látási viszonyok között és csúszós úton a gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk!

Esős időben célszerű kerülni az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból! Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék. Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására!

S ne feledjék, a közlekedésben saját magunk és mások biztonsága érdekében a legtöbbet mi magunk tehetünk, ha felelősen, óvatosan és empatikusan vezetünk!

… hogy mindenki hazaérjen!

Fotó, forrás: police.hu

Megosztás