Alsó-Ausztria vadregényes szurdoka a Steinwandklamm

Alsó-Ausztria vadregényes szurdoka a Steinwandklamm

Hírek, Mesélő tájak és formák Comments Off 69

Lieber Tamás “Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében Alsó-Ausztria vadregényes szurdokával ismerkedhetünk meg.

Ha közeli ausztriai kirándulóhelyet keresünk, sokak számára egyértelmű választás a Mixnitz közelében található Medve-szurdok. A kirándulóhely népszerűségét a 2020 júliusában történt tragikus sziklaomlás (hárman haltak meg a baleset következtében) minden bizonnyal visszavetette. Kevésbé ismert, bár lehet, hogy pont az imént említett szerencsétlenség okán felértékelődik majd a Dorogtól 290, míg a magyar-osztrák határtól alig 150 km-re, Muggendorf település közelében található Steinwandklamm-szurdok. Ez a látványosság a közkedvelt Schneeberg-től alig egy órányi autóútra található, és a „lakkcipős” kirándulók számára kiépített Myrafelle-vízeséssel, no és a híres Hohe Wand kilátóval (Skywalk) összevonva kellemes egész napos program lehet.

Steinwandklamm

kép 1 / 1

A Steinwandklamm Alsó-Ausztria egyik legkalandosabb sziklahasadéka, amelyet különösebb technikai képzettség nélkül is végigjárhatunk. Igaz, nem árt némi állóképesség és túrajártasság. A szurdokban jól karbantartott fahidakon, lépcsőkön, acéllétrákon küzdhetjük le a magasságot, amely bizony olykor szédítő. A leghosszabb létráról (lásd képünkön) 15 méteres mélységbe tekinthetünk le, feltéve, ha nem vagyunk tériszonyosak és nem igyekszünk mihamarabb túllenni ezen az adrenalinserkentő akadályon. A felvételen a méretarányok érzékeltetése végett Gábor Évi állt modellt hosszú percekig a fotó kedvéért. Azt gondoltam, hogy hatásosabbá teszem a képet, ha utólag, némi manipulálással fotóalanyomat kiemelve színesben, míg környezetét fekete-fehérben jelenítettem meg. Hogy ez mennyire sikerült, döntse el a kedves olvasó.

Karsztos területre jellemzően a létrákkal telerakott ösvények kisebb-nagyobb sziklaüregeken, barlangokon, így a tekintélyes Türkenloch-barlangon vezetnek át; némelyik olyan hosszú, hogy a fejlámpa sem szükségtelen a bennük való áthaladáskor. Autónkat a Myrafelle melletti parkolóban hagyva nagyjából egy órányi sétával érjük el a szurdok bejáratát, míg az azon való végighaladás, annak telítettségétől függően 1-1,5 órát vesz igénybe. A hasadék csakis egy irányban, alulról fölfelé járható (így van ez a Medve-szurdoknál, de a hazai Rám-szakadéknál is). Vizet csak időszakosan, hóolvadásokkor, nagyobb esőzések után láthatunk benne.

Sajnos a 2020-as esztendő az otthonmaradásról szólt, ám bízunk abban, hogy néhány hónap múlva önfeledten túrázhatunk a számunkra oly kedves határon túli kirándulóhelyeken is.

Rövid, látványos videó egy szurdoktúráról:

Lieber Tamás

Sorozathoz kapcsolódó további cikkek>>

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top