Kategóriák: EsztergomHírek

A Duna Múzeum állandó kiállítása nyerte Az Év Kiállítása díjat

Október 9-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg a Múzeumi ReStart rendezvényt, ahol az esztergomi Duna Múzeum – a Közösségi Múzeum elismerő oklevél mellett – Az Év Kiállítása díjat nyerte el.

A 2 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Duna Múzeum (Esztergom) VÍZEUM című új állandó kiállítása nyerte AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA címet, amely a korábbi kiállítás értékeinek megőrzésével, a víz és az ember sokoldalú kapcsolatáról a felnőtt és a gyermek látogatók számára egyaránt élményszerű áttekintést nyújt.

A 2 millió forint alatti kategóriában a vajdasági Topolya Község Múzeuma VOLT EGYSZER EGY SZÍNHÁZ… című időszaki tárlata lett AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA. Az évtizedek óta csak az emlékekben megőrzött, a közösség számára értékes színház létrejöttét és működését kreatív eszközökkel állította a közönség elé.

A díjazottak az Arcanum Kft. 500.000 Ft értékű digitalizálási szolgáltatáscsomagját nyerték.

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjat a Pulszky Társaság 2010-ben alapította azzal a céllal, hogy a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy-egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Az idei évben a zsűri két kategóriában ítélte oda ezt a kitüntetést, melyre most kilenc kiállítás mérettette meg magát.

Év Múzeuma és az Év Kiállítása díjak: Az Év Múzeuma („nagy múzeumok”): Ludwig Múzeum (Budapest). Az Év Múzeuma („kis múzeumok”): Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Budaörs). Országos Közgyűjtemények Szövetség (OKSZ) különdíja: Kecskeméti Katona József Múzeum. Magyar Vidéki Múzeumok Szövetség (MVMSZ) különdíja: Dornyay Béla Múzeum (Salgótarján). Az Év Kiállítása (2 millió forint feletti kategória): Duna Múzeum (Esztergom) – Vízeum állandó kiállítás. Az Év Kiállítása (2 millió forint alatt): Topolya Község Múzeuma – Volt egyszer egy színház… időszaki tárlat. Dicsérő oklevél: a Szennai Skanzen a MESETÉR Látványtár interaktív múzeumi tér kialakításáért, és a Magyar Nemzeti Múzeum a CLARA – Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött című időszaki kiállításáért.

Közösségi Múzeum elismeréseket kaptak: a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum, a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, az esztergomi Duna Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a makói József Attila Múzeum, a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár, és Helytörténeti Gyűjtemény, a budapesti Ludwig Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény, a sátoraljaújhelyi PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Fotó, forrás: magyarmuzeumok.hu

Megosztás