Kategóriák Hírek

Magyarországnak is van Covid elleni gyógyszere

A Richter Gedeon Nyrt. sikeresen szintetizálta a koronavírus kezelésére szolgáló Remdesivir-t.

A Richternél jelenleg öt olyan kutatás fejlesztési téma is fut, amelynek célja a Covid gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása. Ezek egy részében az egyetemi hátország tudományos inputjára is támaszkodnak, illetve a kormányzat anyagi támogatására. Ezek közül több olyan is van, mely biotechnológiai projekt. Ezekben az esetekben a hatóanyag előállítása a Richter 2012-ben átadott debreceni biotechnológiai üzemében történik, illetve a budapesti szintetikus gyártási kapacitásuk igénybevételével valósul meg.

A jelenleg futó projektek az alábbiak:

  1. A Richter büszke arra, hogy mintegy öt hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldották a jelenleg – súlyos stádiumban lévő COVID betegek kezelése – leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártottak. A legyártott mennyiség kb. 3000 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé remdesivir-rel, mely ezidáig az első olyan szer, mely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát. A szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton átesett és így felszabadított injekció formában kiszerelt hatóanyag kb.: 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé, mely mennyiséget ezt követően folyamatosan tudják növelni. A még hátralévő klinikai vizsgálatok lebonyolítása nem a Richter feladata.
  2. A Richter tagja annak a konzorciumnak is, mely a japán favipiravir hatóanyag hazai fejlesztését tűzte ki célul, ez a projekt is jelenleg folyamatban van. Itt a Richter hatóanyaggyártás területén érintett.
  3. Egy biotechnológiai úton előállított un. bioszimiláris tocilizumab nevű hatóanyag fejlesztési, gyártási és értékesítési jogait már korábban megszerezte a Richter. A tocilizumab alapvetően reumatológiai indikációban alkalmazott biologikum, de felvetődött a használata a COVID betegek kezelésére, akik a vírus fertőzés következményeképp gyulladásos tüneteket mutatnak.
  4. A társaság érdekeltsége az oltóanyag gyártásban a Richter-Helm Biologics-szal, azaz a Helm AG-val közös tulajdonú vállalatukon keresztül van. Az USA-ban bejegyzett INOVIO-val még áprilisban kötöttek megállapodást az INOVIO COVID-19 elleni DNS-alapú oltóanyagának gyártására. Ez a vakcina jelenleg még fejlesztés alatt áll, várhatóan az év vége előtt lép Fázis 3 klinikai szakaszba.
  5. A Richter tagja ugyanakkor annak a konzorciumnak is, mely eredeti biotechnológiai gyógyszer fejlesztés keretében keres terápiás megoldást a COVID kezelésére. Az un. ACE2-fúziós fúziós fehérje szintén COVID betegek kezelésére szolgáló készítmény lehet, a fehérje várhatóan egyfelől képes lesz semlegesíteni a vírust, másfelől a vírus által megfertőzött sejteket is elpusztítja az általa beindított immunválasz révén. Ez egy igen korai fázisban lévő fejlesztés, mely még további preklinikai és klinikai vizsgálatokat igényel, a piaci bevezetés sikeres vizsgálatok esetén várhatóan még több év. Ennek a fehérjének a fejlesztését négy intézmény kutatóiból és gyógyszerfejlesztőiből álló konzorcium végzi. Az együttműködés az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az ImmunoGenes Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. közös vállalkozása, melyet az állam támogat. A konzorciumot az ELTE Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke vezeti, melynek élén Kacskovics Imre professzor áll.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fejlesztési projektjeik egyértelműen terápia fókuszúak, azaz koronavírus-fertőzés kezelésére irányulnak. Ami oltóanyag fejlesztését ill. gyártását illeti, a Richternek ez nem profilja, ezen a területen nincs hagyományos tudásuk, és nincs is saját fejlesztési projektünk. Így a vakcina várható elérhetőségéről nem is tudnak nyilatkozni.

A járványhelyzet egyértelműen visszaigazolta a Richter vertikálisan integrált üzleti modelljének létjogosultságát és egyben nélkülözhetetlenségét a hazai betegek stabil gyógyszerellátásának biztosítása szempontjából. Ez az üzleti modell teszi lehetővé azt, hogy a kutatás fejlesztés, a hatóanyag és kész termék gyártás, valamint minden további piacra jutást megelőző fázisa a gyártási disztribúciós láncnak Magyarországon történjen, ezáltal teljes függetlenséget biztosítva külföldi forrásoktól. Ez nem csupán a biztonságos ellátás szempontjából meghatározó, hanem kiemelkedő jelentőséggel bír a nemzetgazdaság hozzájárulás szempontjából is.

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

Borítókép: polygraph.info

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2020-10-08 09:05

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Megújult a nyergesújfalui középiskola

Nyergesújfalu folyamatosan fejlődik! Most a Zafféry Károly Szalézi Középiskola lett szebb és korszerűbb: új konyha,…

2021-02-27

Gyógyító sár

Lieber Tamás „Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának…

2021-02-27

Viharsarki erőpróba

Az elmúlt fordulóban gól nélküli döntetlennel csapatunk újabb ponttal gazdagodott és tartja a 15. helyét…

2021-02-27

Szirénapróba lesz hétfőn

Minden hónap első hétfőjén szirénapróbával tesztelik a szakemberek a Monitoring és Lakossági Riasztó rendszert, ami…

2021-02-27

Esztergomi szórakozóhely előtt verekedtek össze

Az Esztergomi Járásbíróság jogerős ítéletet hozott annak az öt férfinak az ügyében, akik egy esztergomi…

2021-02-26

Ebösszeírás kezdődik Dorogon

Dorog Város Önkormányzata 2021. március 1-től május 31. napjáig ebösszeírást végez a településen - írja…

2021-02-26

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!