Autóbuszvezetőket bántalmaztak drogos férfiak Esztergomban

Börtönbüntetésre ítélhetik azt a két férfit, akik tavaly januárban kábítószer befolyása alatt két autóbuszvezetőt, egy forgalomirányítót, illetve egy utast bántalmaztak az esztergomi buszvégállomáson.

A vádirat szerint két férfi 2019. január 19-én 5 óra 40 perc körüli időben kábítószertől befolyásolt állapotban az esztergomi buszvégállomáson egy olyan buszra akartak felszállni, amely műszaki hiba miatt nem tudott elindulni, és eltorlaszolta az utat más járművek előtt. A buszon csak két buszvezető volt. A busz ajtaja zárva volt, a férfiak kopogtak a busz ablakán. A buszvezetők kézjelekkel hozták a vádlottak tudomására, hogy a járműre nem lehet felszállni. A vádlottak ennek ellenére többször megütötték tenyérrel az autóbusz első szélvédőjét, majd az ajtajának üvegét ütötték, és abba belefejeltek, közben kiabálva fenyegetőztek.

Az egyik buszvezető a rendőrségnek telefonált, míg a másik sofőr az autóbusz ajtaját kinyitotta, és közölte a vádlottakkal, hogy a busz nem indul el, arra nem szállhatnak fel. A tájékoztatás ellenére az egyik férfi megpróbált felszállni a buszra, ám a buszvezető az utat előle elállta. Ekkor ez a férfi a buszvezető felé ütött, aki eközben a buszról leszállt.

A férfiak tovább szidták a sértettet, leköpték és megütni igyekeztek. A sértett az ütések egyrészét a kezével elhárította, illetőleg azok elől elhajolt, de a vádlottaknak sikerült őt a hátán, a jobb felső combján és a jobb alkarján eltalálni, illetve a sértett körme védekezés közben beszakadt. A sértett zúzódásai nyolc napon belül gyógyultak, ezek miatt magánindítványát nem terjesztette elő.

A másik buszsofőr társa segítségére sietett, a vállánál fogva elhúzta a sértett közeléből az egyik férfit, aki erre visszafordult, és őt a vállán egy alkalommal megütötte.

A férfiak ezt követően a busztól eltávolodtak, gyalogosan hazaindultak, de útjuk során az autóbusz állomás területén parkoló másik autóbuszba, illetőleg az állomás területén lévő kerékpárokba mindketten többször belerúgtak és azokat ököllel ütötték.

Ekkor a buszpályaudvaron tartózkodó utas nyugtatni igyekezett a vádlottakat, mondta nekik, hogy hagyják abba a magatartásukat, menjenek el, mert már értesítették a rendőrséget.

A vádlottak azonban néhány perc múlva visszafordultak, és visszamentek a műszaki hibás autóbuszhoz, ahol mindketten kiabáltak, ordítoztak, a buszsofőröket sértegették.

Az egyik férfi a még mindig a busz mellett tartózkodó sértettet a telefonjával meg akarta ütni, de egyensúlyát veszítette, és tévedésből egy forgalomirányítót ütötte fejen, aki igyekezett lecsillapítani a vádlottakat. A férfi a forgalomirányítótól nyomban bocsánatot kért.

A helyszínre érkező rendőrök jelenlétében a forgalomirányítót is megütő férfi egy alkalommal arcon ütötte azt az utast, aki korábban békítő jelleggel lépett fel.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfiakat börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó