Bravúros szombathelyi győzelem után kiváló hazai meccsre nyílik alkalom

Bravúros szombathelyi győzelem után kiváló hazai meccsre nyílik alkalom

Dorog, Hírek, Sport Comments Off 106

Az elmúlt fordulóban sporttörténeti győzelmet aratott csapatunk Szombathelyen, amely 58 év eltelte után újra nyerni tudott a Haladás ellen. A folytatásban a mezőny élbolyában, egyben kiváló formában lévő Budaörsöt fogadja idehaza, a vasárnap 15:00 órakor kezdődő összecsapáson – Szabó Gyula cikke.

A dorogiak nagyszerű játéknapot zártak az elmúlt vasárnap, miután Szombathelyen győzték le az otthonában eddig még veretlen Haladást. A vasi megyeszékhely csapata tavaly december első hete óta nem kapott ki hazai pályán, a mieink pedig 1962 óta nem tudtak nem hogy győzni, de még pontot sem hozni a Rohonci úti stadionból. Az előjelek most sem bizonyultak túl kecsegtetőnek, ugyanis a piros-fekete legénység meglehetősen tartalékosan állt ki úgy, hogy ilyen összeállításban még soha sem lépett pályára. A csapatból többek között Mészáros Áron, a játékmester, egyben csapatkapitány is hiányzott, akinek a kispadon sem jutott hely ezúttal. Huszáros rohamokkal kezdett a Haladás, amely az első 2 percben három óriási helyzetet is teremtett. Előbb a korábban Dorogon is futballozó Medgyes Zoltán fejelt kapufát rögtön az első percben, majd alig később egy másik fejes tartott gólba, amit védőnk a gólvanalról vágott ki, de fel sem szabadulhatott a kapunk, hanem helyette jó helyzetből az egyik hazai játékos kapuralövésébe vetődött bele Tóth Barnabás, akinek kezét érintve blokkolódott a löket. A játékvezető ezért 11-est ítélt a vendéglátók javára, ám Mursits Roland nagyszerű bravúrral kivédte Rácz büntetőjét. A kihasználatlanul maradt 11-es sem vetette vissza a zöld-fehéreket, továbbra is nagy lendülettel ostromolták a dorogi kaput. A túloldalon is akadtak izgalmak. Az első 10 percben egy remek kontra során kerültek a mieink ziccerbe, de a szombathelyi kapus nagyszerű ütemű kifutással éppen eltudta csípni a labdát. A hazaiak próbálkozásai rendre hatástalanítva lettek. Hol a jól szervezett dorogi védelem, hol Mursits kapus káprázatos védesei, olykor pedig a szerencse akadályozta meg a hazaiak gólszerzését. 

Vigh Ádám győztes gólja előtti pillanatok (forrás: Savariaforum.hu)

A félidő utolsó harmadában kiszabadultunk a hazai nyomás alól és több tetszetős, ígéretes támadást is vezettünk. Előbb Papp Máté lövését követően sóhajtott fel megkönnyebülten a hazai közönség, majd Zuigéber Ákos remek helyről elvégzett szabadrúgása csak centikkel kerülte el a kaput úgy, hogy a játékszer az oldalhálóba vágódott. A térfélcserét követően is az utolsó negyedórában tapasztalt bátor játék jellemezte a mieinket és az második játékrész első tíz percében vezetéshez jutottunk. A remek képességű ifjú Girsik Áron az eddigi egész szezonban mutatott érett játékát dícsérte az előkészítés, aki a saját térfelünkről indított támadásból ellenállhatatlanul vitte végig a hazaiak térfelének jó részén a labdát. Még szabálytalanul sem tudták megállítani, pedig 3-4 szombathelyi játékos is próbálta szorongatni, miközben az akciót kísérő Kovács Máté is leválva emberéről kínálta magát. A Girsiktől kapott pontos labdán egyet állított, majd hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba. Ezt még a hazaiak bő 6 percre rá egyenlíteni tudták. Medgyes kapott egy hosszú indítást, amelyet maga elé engedve káprázatos bombát küldött a rövid felsőbe. A mieink mintha nem elégedtek volna meg az 1-1-es állással, ugyanis Németh mester a rutinos és gólérzékeny Vigh Ádámot küldte be a félidő derekán. Csatárunk akárcsak az ETO elleni mérkőzésen, remekül szállt be a játékba és kisvártatva visszaszerezte az előnyünket. Zuigéber kapcsolt le egy balra kitett átadást, amellyel meglódult, majd nagyszerű ütemben ugratta ki Vighet, aki biztosan értékesítette a kínálkozó helyzetet. Hiába igyekeztek a hazaiak, az utolsó 20 percben komoly helyzetig sem jutottak, a mieink pedig remek taktikával és magabiztosan tarották az eredményt úgy, hogy azért az ellentámadásokról sem mondtak le. A legutóbbi kupameccsünkön debütáló Illés Béla fia, Bence ezúttal bajnokin is bemutatkozott a Dorog-színeiben, aki a gólpasszt adó Zuigébert váltotta. Első gólunk szerzője, Kovács helyett pedig a rutinos védőnk, Nagyházi Dávid állt be a hajrá perceiben, hogy a hátsó alakzatot segítse a várható utolsó nagy szombathelyi rohamokkal szemben. Csapatunk nagy fegyvertényt hajtott végre a szombathelyi sikerrel, amely megint egy nagyszerű csapatmunka mellett néhány kiemelkedő egyéni teljesítménnyel megtámogatva, abszolút megérdemelt volt a mindvégig jó iramú találkozón, ahol egy jól játszó Haladást győztek le. Tény, hogy a szerencsével sem álltunk hadilábon, azonban ezért a szerencséért sokat is tettek a fiúk. Nyilván másként is alakulhatott volna a találkozó, ha rögtön az elején bemegy a 11-es a hazai oldalon. A mérkőzésre ezúttal is szépszámban ellátogatott dorogi drukkerek nagyszerű élményben részesültek ezen a napon, egyben szemtanúi lehettek egy nagyon hosszú átok megtörésének. Ezzel a remek győzelemmel a 7. helyre léptünk előre a tabellán úgy, hogy van egy elmaradt mérkőzésünk.

Boldog győztesek a meccs után. Csapatunk és szurkolóink együtt örülnek a Haladás stadionjában

A 10. forduló egyéb érdekességekkel is szolgált. Többek között nincs már veretlen csapat a mezőnyben, ugyanis az eddig verhetetlennek látszó Békéscsaba legyőzőjére akadt. Kiváló sorozatuk ráadásul hazai pályán szakadt meg az idáig cseppet sem meggyőző teljesítményt nyújtó Kazincbarcika ellen. A borsodiak bő negyedórányi játékot követően kettővel mentek, amivel alaposan feladták a leckét a vendéglátóknak. Közvetlenül a lefújás előtt szépíteni tudtak a lila-fehérek, ám a második játékrészben az első barcikai kontra góllal végződött. Nyomott és ment előre a Csaba, de nem tudott változtani, így 3-1-es vereség tett pontot a 9 fordulón át tartó veretlenségi sorozatuk végére. Egyébként meglehetősen sok vendég diadal született. A forduló meccseinek felét a vizitáló csapatok győzelmei zárták. A mieink és a fentiekben említett kazincbarcikai siker mellett további harom gárda vitte haza mindhárom bajnoki pontot. Ezen mérkőzések érdekessége, hogy mindhárom esetben vesztett állásból tudtak győzelemmel zárni. Hiába vezetett a Siófok a Kaposvár ellen, a vendégek a második félideji jobb és veszélyesebb játékukkal megfordították az eredményt 2-1-re, akárcsak a Nyíregyháza tette Kaposváron, a Szentlőrinc ellen, akik a szokásos kozármislenyi albérletükből költöztek át ideiglenesen a somogyi megyeszékhely stadionjába. A lőrinciek szinte megnyert meccset engedtek ki, miután tíz perccel a befejezés előtt szerezték a vezető góljukat. Addig is sokkal jobban játszottak szabolcsi vetélytársuknál, akik viszont előbb egy büntetőből kiegyenlítettek és a ráadás perceiben egy szögletet követően a győztes gólt is megszerezték. A sereghajtó Csákvár 1-0-ás előnnyel fordult a Győri ETO ellen, végül mégis a kisalföldiek nyertek 3-1-re. A többi meccsen pedig kivétel nélkül a hazai csapatok serénykedtek jobban. A listavezető Debrecen biztosan verte a Pécset 3-1-re, míg a Gyirmót a Vasast 2:0 arányban. Bár az Ajka végig veszélyesebben futballozott Szolnokon és lényegesen több helyzete is volt a hazaiknál, mégis a Tisza-partiak győztek 1-0-ra, a Szeged pedig 2-1-re verte a DEAC csapatát.

Vasárnapi ellenfelünk, a Budaörs is otthon, pontosabban a tatabányai albérletében tartotta a pontokat a rendszerint támadó futballt és általában sok helyzetet kialakító Soroksár ellen. Azonban ezen a találkozón a fővárosiak még a budaörsi kapu közelébe sem jutottak az első játékrészben, míg a hazai fél számos kecsegtető helyzetet dolgozott, egyben hagyott ki. A II. félidő kiegyenlítettebbé vált, de több és nagyobb helyzete inkább a Budaörsnek volt, amely közül végül egyet értékestett és megérdemelten nyert. Ellenfelünk ezzel a 4. helyen áll és egymás után második győzelmét aratta, mégpedig kapott gól nélkül. A budaörsi gárdánál a közelmúltban edzőváltás történt, azonban sok más csapattal ellentétben, nem az elégedetlenség hozta a változást. Ugyanis a zöld-fekete gárda mestere, Bognár György az NB I-es Pakstól kapott ajánlatot, amivel élni kívánt és már túl is van az első meccsén újdonsült csapatával. Az sereghajtó Tolna megyeiek a vezetésével szerezték legelső győzelmüket, nem is akárhogy. Az MTK-t verték 4-0-ra. Az budaörsiek új trénere Márkus Tibor, aki az elmúlt fordulóban debütált a kispadon és győzelemmel mutatkozott be.

A legutóbbi Dorog-Budaörs meccsen, tavaly október 20-án. Lénárth Tamás igyekszik lépéselőnybe kerülni ellenfelével szemben

A két csapatnak ez lesz a 18. egymás elleni találkozója, ahol a mérleg jócskán az ellenfelünk felé billen. Az eddigi 17 meccsből 4 dorogi győzelem, 2 döntetlen, 11 vereség, 23:33-as gólarány született. Hazai mérlegünk éppen egálban áll, minimális gólarány különbséggel a mi javunkra, ahol 9 mérkőzésen 4 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 16:11-es gólarány a mutató.

Legutóbb  napra közelítőleg egy éve, tavaly október 20-án, szintén Dorogon találkoztak egymással, ahol Délczeg Gergely, Dlusztus András és Takács Péter góljaival nagyszerű és meggyőző 3:0-ás dorogi győzelemmel zárult a mérkőzés. Jelenleg két jó formát mutató és önbizalommal teli csapat fog összecsapni. A budaörsiekre a támadó felfogás és a kiszámíthatatlanság a fő jellemző, akik egyben igyekeznek játszva focizni, amelyhez jó és méltó partnerek lehetnek a mieink is, akik szintén képesek látványos és élvezetes játékot produkálni. Mindkét gárda kedvező és biztos pozícióban van, így egy esetleges fiaskó nem jelentene feltétlen akkora veszteséget, ezért is vethetik a küzdelmekbe magukat különösebb nyomás és különösebb teher nélkül, amely felszabadulttá teheti mindkét csapatot. Éppen ezért akár egy nagyon jó és színvonalas meccs is kikerekedhet a párharcukból. Azonban az is nyilvánvló, hogy egyik fél sem kíván majd felelőtlenül neki esni a másiknak, hiszen a jelenlegi kedvező pozíciójuk ellenére is nagyon hosszú a bajnokság és egyetlen csapat sem könnyelműsködhet, hogy bő kézzel szórja a pontokat. Tét és presztízsjelleg ezúttal is adott, hiszen a vendégeket fűti a visszavágás, mivel a legutóbbi két alkalommal egyaránt 3:0 arányban maradtak alul a Doroggal szemben, míg a mieinknél az összmérleg által mutatott erős budaörsi fölény faragása is motiváló. Érdekesség, hogy valamennyi győzelmünk esetén három gólt lőttünk ellenük, az NB II-ben háromszor is 3-0-ra nyerve. Továbbbá a budaörsiek idén még nem végeztek döntetlenre, valamilyen irányban mindig eldőlt az eredményük. Többek között Ajkán 5-1-re kiütötték az akkori listavezetőt, majd mindjárt a következő fordulóban hazai környezetben kaptak ki az addig még nyeretlen Kaposvártól, 3-0-ra. Mindent egybevetve egy igazán jó meccsnek nézünk elébe, ahol minden előfordulhat. A közhely ezúttal különösen érvényesnek tűnik, miszerint a pillanatnyi forma dönthet leginkább, no meg a helyzetkihasználás.

Szabó Gyula

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top