Kilépés a csendből – megszólalnak a Hangemberek

Kilépés a csendből – megszólalnak a Hangemberek

Esztergom, Hírek Comments Off 75

A Zene Világnapján 2020-ban előlép a csendből a két esztergomi hangjátékos, Vonka Viktor és Horváth Zoltán duója, a HANGEMBEREK.

Bemutatkozó műsorukkal kifejezetten a kamaszodó korosztályt szólítják meg. Játékossággal és humorral mossák össze a zenei határokat dallamban és ritmusban egyaránt. 

Nem más ez, mint játékos ismeretterjesztés, látó- és hallókör-tágítás, az életöröm fölverése. Méltán (és Máltán is) népszerű és méltatlanul nem-ismert dallamok, hangszerek, stílusok, előadók szokatlan bemutatása, és a hagyományos népzenei értékek nem-hagyományos újragondolása egy szelíd verőlegény és egy szerencsés flótás értelmezésében.

A Vi-Zo-ális duó hangszerei nem mindennapiak, hiszen a tibeti éneklő edény és a brazil orrsíp különlegességei mellett hangcsövek, táltosdob, melodika, harangjáték és még egy szívószál duda is megszólal a sok-sok furulya és dob mellett. 

Igazi zenei sokszínűség a műsor, hiszen afrikai ritmusoktól kezdve Bach, Mozart, Rossini zenéjén keresztül utazva magyar népzenei dallamok csendülnek fel filmzenék és rockslágerek mellett, világzenei kitekintéssel. Az igazi csemege pedig a kortárs rádióslágerek megbolondítása, amolyan hangemberesen!

Viktort esztergomiak és turisták ezrei látják és hallják a Bazilikánál elfújva mindenki nótáját, de a egykori Club Era és a Mesebeli Muzsikusok formációkból is ismerős.

– Nekem személy szerint régi vesszőparipám, hogy megszerettessem a zenét, és akár a zenélést is az emberekkel, gyerekekkel – vallja Viktor. – Mivel néhány általam ízléstelennek tartott műfajon kívül mindenhallgató vagyok, ezt a nyitott hozzáállást szeretném közvetíteni. Megmutatni azt, hogy nem kell félni a régi jó klasszikus zenétől, a népzenétől meg főleg nem. Ismerkedjenek meg a gyerekek a zenei gegek segítségével, olyan muzsikákkal, amelyek alapesetben sosem jutnának el hozzájuk, vagy ha igen, akkor gyorsan, zsigerből elkapcsolnak róla.

Azt a tanulságot szeretném levonatni velük egy-egy előadás végén, hogy mindenből lehet tanulni, mindenben lehet gyönyörködni, szóval hogy mindenben meg lehet látni a jót, a szépet, ez már-már filozófia és az életre nevelés egyik alapelve.

Zoli a korábbi 1Út zenekar dobosaként vitte a zene lélekemelő örömét a családokhoz, ma pedig a Játékkunyhó játékmestereként járja az országot játékos programokkal.

– Apa, ti hülyék vagytok! – mondja nevetve kamaszodó fiam, amikor a próbáink felvételét mutatom neki. – meséli Zoli, majd folytatja: – Ez a mondat és nevetés a legkomolyabb elismerés számunkra, hogy jó úton haladunk a kamaszodó korosztály zenei érdeklődésének felkeltésében.

A HANGEMBEREK TÖRTÉNETE: Egy Játékkunyhós táborzáró örömzenélésből indult az egész Hangemberek ötlet. A táborozóknak játszottunk mindenféle próba nélkül, csak magunk és mindenki örömére. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a megosztott videókra és ezt gondoltuk tovább, ebből akár egy komolyabb műsor is összeállítható lenne.

Mára ott tartunk, hogy több órányi műsorötletünk gyűlt össze, ebből metszegettük le jelenlegi Hangjáték összeállításunkat, mellyel hamarosan találkozhat a hallgatóság. Szóval, azaz hanggal igyekszünk élményt adni a hallgatóknak, reméljük, minél többek örömére! – zárja bemutatkozásukat Viktor és Zoli. Elérhetőség: info@jatekkunyho.hu / 20-775-26-21 / 30-346-85-52

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top