Kategóriák: Hírek

Felújították Dág csapadékvíz-elvezető rendszerét

A Széchenyi 2020 program keretében 14 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével Dág községben felújították a település érintett szakaszainak csapadékvíz-elvezető rendszerét. A fejlesztéssel elkerülhetővé váltak a víz okozta károk, tisztább, biztonságosabb, szebb utcaképet eredményezett.

Dág Község Önkormányzata a csapadékvíz rendezett és kártétel nélküli elvezetésére, a belterületein húzódó elvezető rendszerek rendezésére pályázott és nyert támogatást a TOP-2.1.3-15 kódszámú, Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhíváson. A beruházásnak köszönhetően a település belterületén a Deák Ferenc utca-Széchényi tér és a Petőfi Sándor utca  kritikus szakaszainak csapadékvíz elvezetési problémái oldódtak meg.

A TOP-2.1.3-15-KO1-2016-00002 azonosító számú projekt keretében összesen 428 méter árok rekonstrukciója, építse történt meg, mely lehetővé teszi az összegyűjtött csapadékvizek kártétel nélküli levezetését.

A magas talajvízállással sújtott Deák Ferenc utcában a vízelvezetésre szolgáló árok rossz állapotú volt, a burkolat több helyen sérült, így megakadályozta a csapadékvizek levezetését. A beruházás során a kimosódás és az út alámosásának meggátolása érdekében egyrészt a megrongálódott burkolat kijavításra került, másrészt előregyártott vasbeton elemes burkolt elvezető árok kiépítése valósult meg.

Mindemellett a Deák Ferenc utcai csapadékvizek levezetését szolgáló Széchényi téren átvezető árok, és a Petőfi utcai árkok rekonstrukciója is megvalósulhatott.

A 14 000 000 forint uniós támogatás segítségével létrejött fejlesztéssel javult a közterületek állapota, megszűnt a belterületi létesítmények veszélyeztetettsége, javult az életminőség, hiszen kivédhetővé váltak a vízkár okozta anyagi károk, amelyek korábban az önkormányzatot és a lakosságot terhelték. A projekt a megyei önkormányzat koordinációjával és támogató javaslata alapján valósult meg.

Borítókép: az Únyon megvalósult csapadékvíz-elvezetés