Elítélték az 52 migránst csempésző bűnszervezet tagjait

Nem jogerősen összesen több mint 27 év fegyházbüntetésre ítélte az Esztergomi Járásbíróság annak az embercsempész bűnszervezetnek a tagjait, akik 52 migránst csempésztek Ausztriába.

Az elsőrendű vádlott 2014. június közepét megelőzően bűnszervezetet hozott létre, hogy Szerbiából Magyarországra érkező migránsokat illegálisan Ausztriába szállítsanak egy szerbiai bűnszervezettel együttműködve. A szervezet vezetőjének segítője intézte az egyes szállításokat 100 €/fő összegért, valamint négy gépkocsivezetőt is beszerveztek, akik a szállításokért alkalmanként 150-250 ezer forintot kaptak.

A migránsokat bérelt, zárt rakterű furgonokkal csempészték, az üzemanyagra, autópálya matricákra és mobiltelefon költségekre a sofőrök készpénzt kaptak. A szállításokat végzők rendszerint Ásotthalom környékén lévő elhagyatott, fás-bokros területen vették fel a migránsokat és alsóbbrendű utakon Ausztriába vitték őket. A bűnszervezet 2015. júniusig bezárólag összesen 52 migránst csempészett Ausztriába.

Az Esztergomi Járásbíróságon 2020. szeptember 30-án megtartott tárgyaláson üzletszerűen, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt az elsőrendű vádlottat 6 év, a másodrendű vádlottat 6 év 8 hónap, a harmadrendű vádlottat 3 év 10 hónap, a negyedrendű vádlottat 3 év 2 hónap, az ötödrendű vádlottat 3 év 10 hónap, a hatodrendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Forrás: Tatabányai Törvényszék / Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség