Kategóriák: DorogHírekSport

Az NB II 10. fordulója következik

A bajnoki küzdelmek az őszi szezon feléhez érkeztek. Noha hivatalosan a 10. fordulót rendezik a hétvégén, csapatunk egy korábban elmaradt mérkőzése okán, csak a kilencedik meccsét játssza. Régi idők nagy párharcát idézi a soron következő megmérettetés, ugyanis a dorogiak a Szombathelyi Haladás vendégei lesznek vasárnap a 17:00 órakor kezdődő találkozón – Szabó Gyula cikke.

Az elmúlt hétvégén teljes kört rendeztek a Magyar Kupában, ahol az országos főtáblán lévő együttesek a legjobb 64-közé jutásért mérkőztek meg. Több pozitív eredményt is hozó vírus-tesztelés miatt hét mérkőzést kellett elhalasztani, amelyben első- és másodosztályú csapatok is érintve voltak. Így az NB II-es csoporttársaink közül a Nyíregyháza és a Szeged, az NB I-esek közül pedig az Újpest, a Diósgyőr és a Puskás Akadémia október 7-én, illetve 10-én pótolja majd a kiesett fordulót.  Az első két osztály valamennyi csapata továbbjutott, köztük többen is megnyugtató fölénnyel. Ezen csapatok közé tartozik a Dorog is, amely Diósjenőn aratott magabiztos 5:0-ás győzelmet.

A jövő reménységei, a dorogiak saját nevelésű ifjúsági korú játékosai – balról Váli Balázs, Papp Gergely, Belányi Balázs és Joó Andor – a kupameccsen debütáltak. Közülük Váli, Papp és Joó pályára is léptek.

Csapatunkban a nógrádi találkozón több olyan játékos is lehetőség jutott, akik korábban még nem léptek pályára tétmérkőzésen. A mieink egyben négy újoncot is avattak, köztük hárman az utánpótlás korú, saját nevelésű játékosok soraiból és ennek tükrében kifejezetten bíztató az elért eredmény. Első ízben lépett pályára Váli Balázs, Joó Andor és Papp Gergely, valamint  a cserepadon Belányi Balázs kapus is helyet kapott. Noha a góljaink közül a legrutinosabb játékosaink egyike, Vigh Ádám vette ki legjobban a részét, aki mesterhármasával járult hozzá a sikerhez, azonban a tűzkeresztségen átesettek közül, Joó Andor gólpasszt adott. A negyedik újonc pedig a közemúlt legkiemelkedőbb, leggólerősebb magyar játékosának, Illés Bélának fia, Illés Bence is ezúton debütált dorogi színekben. Az ifjú játékost nemrégiben igazoltuk, aki az előző bajnokin már szóhoz jutott a tartalékok között és most került sor a bemutatkozására. Sérülése miatti hosszabb kihagyást követően került vissza a csapatba Dlusztus András. A mondhatni kötelező továbbjutáson felül örömteli, hogy minden labdarúgó élni tudott a kínálkozó lehetőséggel és egyénileg, s csapatmunka terén egyaránt dícséret illeti a résztvevőket. Cserekapusunkkal, Vajda Gellérttel az élen a védelem biztosan őrizte meg kapunkat érintetlenül. A kupamérkőzésünkkel kapcsolatban feltétlen érdemes megemlíteni, hogy remek és példásan sportszerű hangulatban telt. A házigazda diósjenőiekben egy igen szimpatikus közösséget ismerhettünk meg, míg a dorogi csapat és a dorogi szurkolók egyaránt szép emléket hagytak a házigazdágban.

Foci drukker ellenfelek baráti légkörben az elmúlt kupamérkőzésen.

A NB II-es csapatok közül a sereghajtó Csákvár aratta a legfölényesebb győzelmét, amely 10:1 arányban győzedelmeskedett a negyedosztályú Szarvaskend SE otthonában, ahol a hazaiak becsületgólja az utolsó percben esett. A dorogiakon kívül a Budaörs nyert öt góllal az NB III-as Jászberény vendégeként, mégpedig 6-1-re. Ugyancsak hat gólig jutott a Győri ETO a harmadosztályú Pápa ellen, azonban a hazaiaknak kétszer is sikerült betalálniuk, így 6-2-es végeredményt hozott a mérkőzés. 8:1-re végződött a Gyirmót sikere Kerekegyházán. A Vasas hátrányból fordítva nyert 5:1 arányban a Sényő ellen, továbbá a Békéscsaba 4-1-re a Vác ellen, a Kaposvár Sárváron, a Soroksár Csepelen, míg a Kazincbarcika Sárbogárdon aratott egyaránt 3-0-ás győzelmet. Három másodosztályú csapat viszont kissé megizzadva jött ki a fordulót követően. A DEAC Balatonfüreden 3-2-re, míg a Siófok Mosonmagyaróváron minimális 1-0-ra tudott csak nyerni. A Balaton-partiak a hajrához közeledve lőtték a mindent eldöntő góljukat. A Szentlőrinc győzelme a BKV ellen pedig kifejezetten neccesre sikeredett. A hazaiak nem csak jó játékkal lepték meg őket, de vezettek is, majd egy öngóllal tudott a baranyai gárda egyenlíteni és végül éppen csak 2-1-re nyerni. Az NB I-es alakulatok különösebb nehézség nélkül jutottak túl a fordulón. Küzülük ketten is kétszámjegyig jutottak a gólok tekintetében. A ZTE Mezőkeresztesen 11:0-ra, míg a Kisvárda megyénk csapata, a Kecskéd ellen 10-0-ra hozta a meccsét. Nyolc gólt ért el az MTK, hatot az FTC és a Budafok.

Megyénk csapatai közül kiesett a Tatabánya, amely a Kozármisleny otthonában kapott ki 1-0-ra és ugyancsak búcsúzott a Komárom, miután 2-2-es döntetlent játszott a Tarpa ellen, majd 11-esekkel a szabolcsi kiscsapat maradt állva. Bár földrajzilag és közigazgatásilag Pest megyéhez tartozik Zsámbék, azonban csapata hosszú ideje a mi megyénkben kap besorolást. A zsámbéiakkal igen jó viszonyt ápol a dorogi klub, ezen felül egykori kiválóságunk és közönségkedvencünk, Bodó László irányítja a zöld-fehér alakulatot, amely 2-1-re legyőzte a magasabb osztályban szereplő Szabadkikötő gárdáját és megérdemelten jutott tovább. Az elmaradt mérkőzések pótlását követően október középére várható a kupa legközelebbi fordulójának sorsolása.

A hétvégén újra a bajnokságé a főszerep, ahol immár az őszi szezon feléhez értek a csapatok. A mieink Szombathelyre látogatnak, ahol a Haladás vendégei lesznek. Ellenfelünk is biztosan vette a kupa-fordulót, miután a Szegedi VSE vendégeként Mórahalmon 3:0 arányban kerekedtek felül. Egykor nagy párosításnak és népszerű vidéki rangadónak számított a Dorog Haladás elleni párharca. A dorogiak éppen 75 évvel ezelőtt a legelső NB I-es bajnoki meccsüket is a vasi megyeszékhely ellen vívták. A sporttörténeti csemegéről készült emlékcikk ide kattintva olvasható.

A legutóbbi Haladás – Dorog mérkőzés egyik jelenete (forrás: Haladás Nyugat.hu)

A Haladás ellen szép sikereket értek el és az első osztályban a legtöbb pontot szerezték a dorogiak, ám 1973 óta egy nagyon negatív sorozat vette kezdetét és attól kezdve rendre a szombathelyiek kerekednek felül. 13 egymást követő vereséget sikerült időszakosan megszakítani a tavalyi Bányásznapon lejátszott hazai meccsen, ahol 1-1-es döntetlen született. Legutóbb idén, március elsején találkozott egymással a két csapat, s akkor is a Haladás nyert 1-0-ra, mégpedig csapatunk egykori közkedvelt játákosának, Medgyes Zoltán góljával. A két gárda 49. alkalommal mérkőzik meg egymás ellen, ahol a mérleg az elmúlt szűk fél évszázad során tapasztalható negatív sorozata miatt kiugró Haladás fölényt mutat. Az eddig lejátszott 48 mérkőzésen 14 dorogi győzelem, 10 döntetlen, 23 vereség, 60:70-es gólarány született. A szombathelyiek vendégeként a 23 mérkőzésen 3 győzelem, 4 döntetlen, 16 vereség, 19:42-es gólarány a mérleg. A papírforma ezúttal is hazai sikert ígér, ráadásul idén a Haladás stadionjából csak a Szolnoknak és a Pécsnek sikerült 1-1 pontot rabolnia vendégként. A Dorog utoljára 1963. április 7-én távozott ponttal vetélytársa otthonából, mégpedig egy gólnélküli döntetlennel. A meccs külön érdekessége, hogy a hazaiaknál Medgyes Zoltán fog újfent farkasszemet nézni a mieinkkel, ahol a kispadon a szombathelyi származású edzőnk, Németh Szabolcs dirigálja majd fiait, valamint az egykori Haladás jétékosok, Mursits Roland és Nyíri Vince, továbbá Illés Bence volt csapatával szemben ezúttal ellenfél lesz. Érdekes szituáció az apuka helyzete is, hiszen a Haladás egykori legmeghatározóbb játékosa és a vasi megyeszékhely labdarúgásában jelenleg is szakvezetői pozíciót betöltő Illés Béla szíve vajon most hova fog húzni?

A mérkőzésen a kedvező eredményhez ezúttal a lelkes hozzáállás önmagában minden valószínűség szerint nem lesz elegendő. Feltétlen javítani kell a helyzetkihasználásunkon, ugyanis szerzett gól nélkül nehéz sikeresen lehozni ezt a találkozót. A mieink a legutóbbi két bajnokin gólképtelenek voltak és azt megelőzően sem villogtak meggyőzően támadóink. A mezőnyben az egyik legkevesebb rúgott góllal mi rendelkezünk. Délczeg Gergő gólérzékenysége és aggilis támadó játéka nagyon hiányzik, azonban a pályán lévők közül kell jobb és pontosabb összpontosítás az ellenfél kapuja előtt.

Szabó Gyula