Kategóriák: HírekKék hírek

Súlyosan elhanyagolta a rövid láncon tartott kutyáját

Az Esztergomi Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a  férfival szemben, aki olyan súlyos fokban elhanyagolta a kutyáját, hogy annak életét a menhelyen biztosított ellátás mentette meg, anélkül elpusztult volna.

A vádirat szerint a férfi a hat éves staffordshire-pitbull keverék kutyáját egy lábatlani ingatlan  verandáján tartotta három méter hosszú láncra kikötve 2020. február 11-éig. Az eb nyakán körbetekert lánc  kb. 1 cm mélyen bevágott, és nyílt sebet okozott. A férfi a kutyát alkalmanként látogatta, állatorvoshoz nem vitte el, sebének ellátásáról nem gondoskodott, a láncon nem lazított, ezáltal az állatnak hosszan tartó fájdalmat, különös szenvedést okozott.

A vádlott a kutya egészségügyi és fizikai állapotát elhanyagolta, rendszertelenül etette és itatta, a kötelező oltásokat és a chipet részére nem biztosította, a szabad mozgásáról, valamint hideg időben szélvédett és melegebb zugról nem gondoskodott.

Az állatot az önkormányzat az észlelést követően azonnal elszállíttatta egy menhelyre, ahol a szükséges orvosi kezeléseket és a megfelelő ellátást megkapta, az ellátás hiányában az állat a nélkülözésben és nyaki sebe miatt elpusztult volna.

Az ügyészség az Esztergomi Rendőrkapitányság nyomozását követően az Esztergomi  Járásbírósághoz benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben  tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó