Kategóriák: DorogHírek

Áthelyezik a Pihenő bányászt

Dorog város Képviselő-testülete a szeptember 25-ei testületi ülésen döntött arról, hogy áthelyezik Kucs Béla, Pihenő bányász szobrát.

Az önkormányzattól megtudtuk, hogy a – jelenleg a Rákóczi utcában található – szobrot az új intermodális csomópontnál, az utasfelvevő épület előtt létesülő parkba helyezik át. A szobor áthelyezésével az önkormányzatnak a célja az, hogy a városba autóbusszal, illetve vonattal érkezőket és távozókat a Pihenő bányász köszöntse, ezzel előtérbe helyezve az egykori bányaváros múltját. A szobrot az intermodális csomópont átadóján avatják majd fel várhatóan október végén.

A vasútvonal felújításának részét képezi a dorogi utasfelvevő épület előtti tér kialakítása is. A tér pedig az utasfelvétel mellett pihenésre alkalmas közterületi funkciót is be fog tölteni. A területen a padok kihelyezése és zöldterület kialakítása mellett elhelyezésre kerül a testvértelepülések megnevezése, és földrajzi elhelyezkedésük iránya is.

Pihenő bányász: A betonalapon álló alumíniumszobrot a Munkácsy-díjas szobrászművész, Kucs Béla készítette. 1952-ben állították, elismerésként a veszélyes és nehéz munkát végző szénbányászoknak. A méretarányosan készített, határozott tekintetű bányász egy fejtőkalapácsra támaszkodva pihen. Az alkotó bronzból is elkészítette a szobor mását. Ezt két évvel később, Rákospalotán avatták fel.

Második fotó: Máth Dávid (2009)
Borítókép: ismeretlen szerző

Megosztás