Kategóriák: DorogHírekSport

Kényszerszünet után újoncfogadás a hétközi mérkőzésen

A válogatott mérkőzései következtében elrendelt két hetes pihenőt követően, vasárnapi folytatásban a mieink hétvégi meccse halasztva lett az ellenfél kérésének megfelelően. A csákvári csapat játékosai közül többeknek is pozitív lett a vírustesztje, továbbá a vezető edzőjüké is, ezért a Fejér megyei klub kérte a találkozó elnapolását. A fair-play szellemnek megfelelően a dorogiak méltányolták a kérést, egyben megállapodtak abban, hogy október 9-én fogják pótolni az elhalasztott fordulót. Csapatunk így augusztus 30. után két és fél hét kihagyást követően kapcsolódik be újfent a bajnoki küzdelmekben, ahol szerdai meccsen látja vendégül az újonc Szentlőrinc csapatát, amellyel történetében először fog megküzdeni – Szabó Gyula cikke.

A covid megjelenése óta a meccsek zöme immár négyesélyessé vált, s ez a tény igazolódott legutóbb is, amikor a Csákvár elleni idegenbeli találkozónk a hazaiak kérésére halasztva lett a számos pozítít teszteredmény miatt. A többi mérkőzést viszont sikeresen lebonyolították, mégpedig a 8. forduló jegyében, ahol ezúttal is érdekes, helyenként megelpő eredmények mellett szépszámú góltermés is született. A mezőny favoritja, a Debreceni VSC odahaza egy ötöst hintett a szezon meglepetéscsapatának, az Ajkának, amelyre a vendégek részéről két találat volt a válasz, így magabiztosan húzta be otthon 5-2-re a Loki a fodulót és áll az élen. Az éllovas csapatok közül a Gyirmót is hozta a kötelezőt, amely nagyobb megerőltetés nélkül nyert 3-0-ra otthon a kapaszkodni igyekvő újonc DEAC ellen, míg a Békéscsaba is viszonylag magabiztosan verte hazai pályán 2-0-ra a Nyíregyházát. Alaposan kitömte, mégpedig idegenben a Győri ETO a Kazincbarcikát. Az eddig csak bukdácsoló kisalföldiek barcikai győzelmére kevesen vettek volna mérget, arra pedig még a legelvakultabb ETO-hívek sem számítottak, hogy ilyen fölényes sikert aratnak Borsodban, főleg, ha hozzátesszük, hogy gólnélküli döntetlennel fordultak az első játékrészt követően. A diadalnak beillő 5:0-ás győzelmükhöz nagyban hozzájárult ezúttal két volt első osztályú játékosuk, Lipták és Priskin, akik egyaránt duplájukkal vették ki részüket a gólfesztiválból. Kisebb meglepetésként hatott a Szolnok hazai 2-0-ás veresége a Szeged ellen és legalább annyira, a vendég Kaposvár 3-0-ás sikerere a Budaörs ellen. Az edzőcsere sem igazán tűnik megoldásnak a Vasasnál, legalábbis egyelőre, akik a Balaton partján kaptak ki 2-0-ra a Siófok vendégeként. Ezúttal is csak egy meccs nem hozott gólt, ahol az egyik fél, a Pécs állandó fél a gólnélküli találkozókon. Ezt viszont most aligha bánták a Mecsekalján, hiszen a Haladás vendégeként a Szombathelyről rabolt pontot igazán értékesnek könyvelhették el.

7 forduló után meglepően sok edzőváltás zajlott. Az első az ETO-nál a Dorog elleni találkozót követően, majd a Vasasnál, amelyekről korábban már szó esett, azonban azóta is történt változás. Új tréner lett Kaposváron is, viszont Békéscsabán nem az elégedetlenség okozta a váltást, sőt, a Csaba még a 8. fordulót követően is az egyetlen veretlen csapat és egyetlen pont különbséggel a listavezetővel szemben, s pontazonosság a 2. helyen álló Gyirmóttal, a 3. helyen büszkélkedik. A viharsarkiak volt dorogi edzőjét, Schindler Szabolcsot a Vasas szemelte ki magának, aki elfogadva az ajánlatot, szerződést bontott a Békés megyei egyesülettel, amelyhez a klub is hozzájárult. 

Egy szív, egy lélek,  összetartás és elszántság kell szerdán is a bajnoki során, mint az edzésen készült kép sugároz. A jobb szélen lévő Vajda Gellértnek pedig külön szerettel gratulálunk, ugyanis apuka lett! Szeptember 7-én született Anna nevű leánya.

Szerdai ellenfelünk az újonc Szentlőrinc ideiglenes otthonában, Kozármislenyben szenvedett 2:1 arányú vereséget a Soroksár ellen. A Baranya megyei alakulat a lejátszott 8 mérkőzését követően is változatnalul amolyan fekete ló, ráadásul ezúttal kétszeresen is. Az újonc csapat beleszaladt igen kemény pofonokba is, közte egy 5-1-es otthoni zakóba a Vasas ellen, valamint egy 4:0-ás vereségbe Ajkán, ugyanakkor két komolyabb skalpot is begyűjtött már. Legyőzte 2-0-ra a Gyirmótot és 3-1-re a Kaposvárt. Így végkép nem lehet megalapozott papírformáról, vagy esélyekről beszélni az ellenük pályára lépőknek. A Pécs szomszédságában lévő baranyai kisváros csapatának történetében legnagyobb siker a jelenlegi NB II-es tagság, amelyet bár nem érdemtelenül szereztek, de kellett hozzá az NB III. Nyugati csoportjának bajnokának, az Érdnek a visszlépése is, így aztán, mint a legjobb 2. helyezett, az NB III. Közép csoportjából léphetett a másodosztályba. Az 1912-es alapítású egyesület sokáig csak járási szinten vitézkedett, vagy jobb esetben is megyei osztályban. Ennek megfelelően bajnoki múltjában 7 évadnyi hetedosztályú és 5 évadnyi hatodosztályú szereplést is találni. Első igazi előrelépést az ezredforduló jelentette, akkor jutottak fel először a harmadosztályba. Nem is sikerült megragadniuk ott, egyből kiestek és jópár éven át maradtak a negyedosztályba. Másfél évtizede viszont – egyetlen kiesést leszámítva – stabil NB III-as csapat voltak egészen a tavalyi évad végéig. Számukra az NB II. szószerint is az óriások mezőnye, hiszen még Dorog is kétszer akkora népességgel bír, bár még így sem ők a legkisebbek a települések vonatkozásában, hiszen ha nem is sokkal, de megelőzik Csákvárt. A pályán ez persze nem szempont és bizony eddig a fentebb említett két kisiklásukat leszámítva, derekasan helytálltak. Eddig minden meccsre jut pontosan egy rúgott és két kapott gól.

Természetesen csapatunktól győzelmet várunk, azonban ehhez legalább olyan játékra lesz szükség, mint amilyet a Győri ETO mutattak. Ellenfelünktől szervezett, lelkes játékra számíthatunk, amelyet csupán a rutinunkkal aligha lehet majd ellensúlyozni. Játékosainknak a koncentrálság mellett legalább akkora, hanem nagyobb lelkesedésre és elszántságra lesz szüksége. A lőrinciek nem szoktak megilletődötten pályára lépni és bátran rohamoznak még idegenben is. Sporttörténeti szempontból is érdekes meccsre lesz kilátás, hiszen a két csapat eddig még soha sem találkozott egymással. Ezért pedig főleg nehéz volna bármilyen latolgatásba fogni. Ami viszont feltétlen plusz felhajtó erő kell, hogy legyen a mieinknél, hogy a bajnoki szünet során, éppen a Bányásznapon tragikusan fiatalon elhunyt egykori saját nevelésű kitűnő labdarúgónk, Füle Antal emléke előtti tisztelgés, akinek a búcsúztatója ráadásul éppen a mérkőzés napján lesz. 

Csak a teljesség kedvéért kiegészítésként jegyezném meg, hogy réges-régen ugyan rendeztek már Dorog-Szentlőrinc meccset, ám az csak nevében mutat egyezőséget, ugyanis az a szentlőrinci gárda a fővárosi Szentlőrinci AC Barátság volt, amely egyébként 1908-ban alakult és 1959-ben megszűnt, valamint 7 évadon keresztül NB I-es volt.

Csapatunk az elmaradt mérkőzésével eggyel kevesebb alkalommal játszott a csoportellenfeleihez képest (értelmszerűen a Csákvár is), így is csak egy hellyel soroltunk hátrább a tabellán, ahol jelenleg a 11. helyet foglaljuk el. A mérkőzés szerdán, 16:00 órakor kezdődik a Buzánszky stadionban.

Szabó Gyula