Kategóriák: Hírek

Gyengült a forint hétfő reggelre

Hétfő reggel 8 órára 0.09%-ot gyengült a forint az euróval szemben és így lett 357 forint és 14 fillér az euró.

A dollárhoz képest 0.20%-ot gyengült a hazai fizetőeszköz, ennek megfelelően egy amerikai dollár jelenleg 301 forintba és 28 fillérbe kerül az ÁrfolyamTudós.hu napi jelentése szerint.

A frankhoz viszonyítva 0.13%-ot gyengült a magyar deviza, így a reggeli órában egy svájci frankért 331 forintot és 66 fillért kell adni a nemzetközi devizapiacon.

Az angol fonthoz viszonyítva 0.00%-ot gyengült, így 386 forint 58 fillért ér 1 font sterling.

A régióban a lengyel zloty a forinthoz hasonlóan 0.19%-ot gyengült az dollárhoz képest, a cseh korona pedig 0.20%-ot gyengült. Így 1 dollár 3.75 zlotyért vagy 22.40 cseh koronáért vehető meg.

A feltörekvő piaci devizák közül a líra 0.12%-ot erősödött a dollár ellenében és 1 USD értéke 3.75 török líra, míg a Dél-afrikaiak fizetőeszköze 0.19%-os gyengülést mutatott, amivel jelenleg egy dollár 16.70 dél afrikai randot ér.

Az euró-dollár árfolyam a reggeli órában 1.19 körül járt, tehát stagnált az euró a dollárral szemben.

Szinte napról napra változnak az előrejelzések azzal kapcsolatban, hogy a járvány milyen helyzetet teremthet még. Vajon mekkora lesz az őszi második hullám? Milyen mértékű gazdasági visszaeséssel fog járni? Mi lesz, ha még tovább romlik majd a helyzet?

Tavasszal egyesek meglehetősen sötét jövőképet jósoltak Magyarországnak erre az évre vonatkozóan, de sokan maradtak optimisták. Nos, tény, hogy komoly mértékű gazdasági visszaesés következett be, és válság van, azt pedig még senki nem tudja megmondani, hogy ez meddig fog tartani, és mit okoz. Így az is egy hatalmas kérdőjel, hogy mi lesz a forinttal.
Egy egyébként is gyengécske valutát egy ilyen szintű válság nagyon le tud rontani, és ez már tavasszal is látszott: a forint rohamléptekben gyengült, majd elérte az eddigi mélypontot, amit az MNB (Magyar Nemzeti Bank) valamelyest korrigált. Így közel 370-ről 350 forintra csökkent az árfolyam.
Csakhogy a válságnak még nincs vége és egyes előrejelzések szerint csak ezután mélyül el igazán. Ha ez valóban így lesz, vajon mi lesz a forinttal 2021-ben?

Az elemzők szerint a romlás gyakorlatilag elkerülhetetlen, hiszen a gazdasági teljesítmény a vírus miatt továbbra is várhatóan gyenge lesz, dübörgő gazdaság nélkül pedig nyilvánvalóan nem várhatjuk a forint erősödését.

Megosztás