Kategóriák: HírekPiliscsév

Sokszínű Vidék(ünk) Vándorkiállítás Piliscséven

A Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett NEA program keretében szakmai program megvalósítására nyújtott be pályázatot, amelyet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásra érdemesnek talált.

Záró helyszínéhez érkezett a Sokszínű Vidék(ünk) Vándorkiállítás. A Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület tematikus vándorkiállításának és fórumsorozatának legfontosabb stratégiai célja a térség gazdaság ágazatainak összefogott fejlesztése volt. E fejlesztés alapja a belső (helyi) erőforrások kiaknázása, amely tulajdonképpen nem más, mint a vidéki értékek és potenciálok mozgósítása. A belső erőforrások megtestesülhetnek a térség humán erőforrásában (munkaerejében, ismeretanyagában, tettrekészségében, az összefogásban), de természeti és gazdasági erőforrásaiban is. Különösen gondolnunk kell urbanizálódó világunk olyan felértékelődő javaira, mint a tiszta, stressz mentes környezet, az egészséges termékek, a környezetet nem terhelő energia, nem kihasznált helyi tapasztalat, elfeledett hagyományok. Ugyanilyen erőforrást jelent az együttműködés, a helyi társadalom és a gazdaság szereplőinek minél gyakoribb érintkezése, javaik cseréje.

A vidék fejlesztése alkalmas eszköz lehet olyan térségek, települések gazdaságának és gazdasági erőforrásainak dinamizálására is, ahol a gazdaságfejlesztés általános eszközeivel nem lehet eredményt elérni.

Ugyanakkor alkalmazása nem szűkíthető le erre, mert – odaillő megoldással – bármely helyi közösségben alkalmazható.

A rendezvénysorozat alapvető céljai: – a vidéki térségekben a gazdasági aktivitás mikro-szintjének fenntartása (helyi termékek és szolgáltatások),- a vidéki térségekben a lakosság humán közszolgáltatásokhoz való hozzájutásának, illetve azok elérésének előmozdítása,- a vidéki térség, mint vállalkozási tér, lakóhely és turisztikai vonzóképességének erősítése,- a helyi közösségek tagjai egyéni aktivitásának, felelősségvállalásának és együttműködési készségeinek erősítése.

A projekt hosszú távú célkitűzése: partner szervezeteik, intézményeik munkájának hatékonyabbá tétele, a térség forrásvonzó képességének növelése. Valamint a működési területük hangsúlyos eleme a szakmai együttműködés-, és a helyi összefogás erősítése, a térség kohéziós erejének növelése.

A rendezvénysorozat reményeik szerint hozzájárult a szervezetünk katalizátorszerepének, jelentőségének és beágyazottságának növeléséhez, miáltal szavatolná a foglalkoztatásának, működésének és térségi jelenlétének fenntartását.

A Vándorkiállítás utolsó állomásaként a NEA pályázat anyaga megtekinthető Piliscséven a Kálmánfi Béla Művelődési Házban (2519 Piliscsév, Hősök tere 10.) 2020. szeptember 07. 17 órától.

Megosztás