Használhatatlan mobiltelefont küldtek a működésképes helyett

A meghirdetett működő helyett használhatatlan mobiltelefont küldtek el fiatalok az esztergomi internetes vásárlójuknak tavaly novemberben. Habár eljárás kezdeményeztek ellenük, megbánást tanúsítottak és visszatérítették az összeget, ezért megszüntették az ellenük folyó eljárást.

Az ügyészség által megállapított tényállás szerint az egyik fiatalkorú gyanúsított 2019. november elején internetes közösségi oldalon megvételre hirdette mobiltelefonját, amelyre az esztergomi sértett jelentkezett. A gyanúsított azonban elhatározta, hogy a meghirdetett mobiltelefon helyett egy működésképtelen telefont küld a sértettnek, ezért megkérdezte barátait, van-e valamelyiküknek egy használhatatlan mobiltelefonja. Az egyik barátja felajánlotta erre célra telefonját, míg másik barátja elkísérte a móri postahivatalba, ahol utánvétes csomagként feladták ezt a használhatatlan telefont.

A sértett 2019. november 14. napján a csomagot az egyik esztergomi postahivatalban átvette, kifizette a postaköltséggel növelt 74.800 Ft összegű vételárat, azonban csak hazaérve észlelte, hogy megrendelt mobiltelefon helyett egy értéktelen telefont kapott.

Pár nappal később a móri postahivatalban a gyanúsítottak felvették a 74.800 Ft-ot, melyből az egyik férfi 10.000 Ft-ot kapott, a többit a hirdetést feladó férfi megtartotta.

A Tatabányai Járási Ügyészség a büntetőeljárást felfüggesztette, és az ügyet közvetítői eljárásra utalta, amely alatt az elkövetők közül az egyik az általa kapott 10.000 Ft-ot, a hirdetést feladó férfi pedig a 65.000 Ft-ot jóvátételként fizette meg sértettnek, illetve mindhárman bocsánatot kértek a sértettől.

A büntetőjogi rendelkezések szerint nem büntethető, aki a három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.

Az elkövetők a bűncselekménnyel a sértettnek okozott sérelmet jóvátették, ezért a Tatabányai Járási Ügyészség az eljárást megszüntette.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó