Kategóriák EsztergomHírekSport

Történelmi spanyol diadal a Bazilikánál

Augusztus 29-én sprintbefutóval ért véget és a spanyol Jon Aberasturi győzelmét hozta a 41. Tour de Hongrie első szakasza: az Esztergom körül kijelölt körpályán 118 kilométert tett meg a mezőny, a befutóra gyönyörű környezetben, a Bazilika lábánál került sor. A viadal történetében először született spanyol szakaszsiker.

Húsz csapat 119 versenyzője állt rajthoz szombat délelőtt Esztergomban, az első etapot Hernádi Ádám, a város polgármestere indította el. A hazai kerékpárosok körében igen népszerű dobogókői emelkedőn vezetett át háromszor is az a körpálya, amellyel az első körben csak „ismerkedett” a nemzetközi mezőny. Ezt jelzi, hogy már a szakasz elején útjára engedett egy kilenc főből álló szökevénycsapatot, amely szorgalmasan gyűjtögette a kilométereket, s egészen négy percnyire hizlalta az előnyét.

A World Teamek – különösen az ausztrál Mitchelton-Scott és az amerikai Trek-Segafredo – azonban időben ritmust váltott a mezőny elején, s a harmadik kör hegymenetére már nem maradt elöl egyetlen szökevény sem. A harmadik hegyi hajrá hozta a magyarok idei első részsikerét, Valter Attila megszerezte a hajráért járó pontokat.

Ezt követően egy ideig a CCC Team magyar kerékpárosa tekert az élbolyban, de a befutó előtt a sprinterek csapatai újra összezártak, s végül mezőnybefutó döntött a szakaszgyőzelemről. Az első helyet a Caja Rural-Seguros-RGA versenyzője, a spanyol Jon Aberasturi szerezte meg, második lett az ausztrál Kaden Groves (Mitchelton-Scott), harmadik pedig a cseh bajnok Adam Toupalek (Elkov-Kasper).

A mieink közül a tavalyi összetett verseny másodikja, Dina Márton (Kometa-Xstra), és harmadikja, Valter Attila is az élbolyban ért célba, így mindketten életben tartották reményeiket a jó összetett eredményre.

2020.08.29. TDH 1. szakasz Esztergom

A hajrában több bukás is történt, a CCC Team versenyzőjét, Kamil Maleckit kulcscsont-törés gyanújával kórházba szállították, reményeink szerint mielőbb felépül sérüléseiből.

„Az utolsó körben kétszer kellett kerékpárt cserélnem, de a végén a csapat segítségével sikerült az élmezőnyben maradnom. Az utolsó négy kilométeren nem voltam túl jó helyzetben, de az utolsó kanyarban sikerült előre kerülnöm. Figyeltem a Michelton-Scott versenyzőjét, Kaden Groves esélyes volt a szakaszgyőzelemre, de a végén mindent beleadtam, és sikerült” – mondta a szakaszgyőztes Jon Aberasturi, aki az összetett első helyezettjének járó sárga mez mellé a gyorsasági pontverseny zöld trikóját is átvehette az eredményhirdetésnél.

Valter Attila az MTI érdeklődésére kiemelte: bár az első két körben a Duna-parton haladva hektikus volt a pozicionálás, komolyabb tűzijátékra számított. Az első szökés befogásánál kiemelte a sokat dolgozó Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) szerepét. Amint mondta, az utolsó emelkedőn érezte magában az erőt, majd miután egyeztetett egy csapattársával, növelte a tempót, így kialakítva egy kisebb élcsoportot.

„Sokat mentem nagy tempón, ám sajnos a Mitchelton-Scottból velünk lévő srác mindent megtett, hogy ne érjünk haza, mivel hátul a csapata hozta a sprinterüket. Együttműködéssel bennünk lett volna a szakaszgyőzelem, akár az összetettet is eldönthettük volna, hiszen volt húsz-harminc másodperc előnyünk is. Mindazonáltal jó jel, hogy így is maradt bennem egy kevés, jók voltak a lábaim, és az utolsó szakaszon lesz lehetőségem bizonyítani”.

A hegyi pontversenyben a spanyol David Lozano (Team Novo Nordisk) vezet, piros mezét a negyedik szakaszig egészen biztosan viselheti majd, hiszen csak akkor kerül sor a következő hegyi hajrákra. A legjobb magyar versenyző fehér meze Dina Mártonhoz került, aki tavaly a székesfehérvári befutó után is ezt viselhette.

A befutó után hosszú utazás vár a karavánra, hiszen vasárnap már Debrecenből rajtol majd a Tour de Hongrie második szakasza.

2020.08.29. TDH 1. szakasz Esztergom

EREDMÉNYEK
41. Tour de Hongrie
1. szakasz, Esztergom-Esztergom (118 km):
1. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 2:48:04
2. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) azonos idővel
3. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) a. i.
4. Kamil Gradek (lengyel, CCC Team) a. i.
5. David van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i.
6. Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation) a. i.
18. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) a. i.
27. Valter Attila (magyar, CCC Team) 13 másodperc hátrány
46. Kusztor Péter (magyar, Team Novo Nordisk) 32 mp h.
52. Szatmáry András (magyar válogatott) 45 mp h.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA)

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Dina Márton (Kometa-Xstra)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Fotók: tdh.hu

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2020-08-30 15:03

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Megújul az eterniti iskola

Október 30-án, pénteken tették le a megújuló eterniti iskola alapkövét Nyergesújfaluban, ahol egy időkapszulát is…

2020-10-30

Veszélyes baktériummal fertőzött sonkát hív vissza az Aldi

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a Principe di San Daniele Spa visszahívja a Hola…

2020-10-30

Térségünk kistelepülésein tüzelőanyagot kapnak a rászorulók

2329 kistelepülésen juttatnak ingyenes tüzelőanyagot a rászorulóknak. A kormány a 2020. évi szociális tüzelőanyag programhoz…

2020-10-30

A megengedett sebesség kétszeresével hajtott

A tatabányai járőrök 2020. október 29-én délelőtt Héregen megállítottak egy személygépkocsival közlekedő annavölgyi lakost, aki…

2020-10-30

Mintegy félmilliót fizetett jóvátételként az elütött motorosnak

A közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség  tevékeny megbánás…

2020-10-30

Két személyautó ütközött össze a kesztölci elágazásnál

Anyagi káros baleset történt október 29-én, csütörtök délután fél 4 körül a 117-es út, illetve…

2020-10-30

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!