Kategóriák: Hírek

Állat- és környezetbarát anyagok

Az alábbiakban bemutatunk néhány környezet- és állatbarát textil anyagot, amelyeket bárki nyugodt szívvel választhat magának, miközben nem kell lemondania az “eredeti” anyagoktól megszokott minőségről sem.

Mesterségem selyem

A viszkóz – magyarul, másik nevén műselyem – kiváló lehetőség, ha könnyű alapanyagot keresünk például egy szép kendőhöz, ugyanis felülete ragyogó, érintésre puha, a valódi selyemhez hasonlít. Utóbbi pótlásaként könnyen elérhető a piacon, mivel az anyag ára jóval olcsóbb és mégis luxushatást kelt a megfelelően megválasztott terméknek. Előállításához nincsen szükség állatokra: a cellulóz anyagát dolgozzák fel mesterséges körülmények között. Mivel félúton van a természetes és a mesterséges textilek spektrumán, jól keverhető más textilekkel, mint például a pamuttal, a poliészterrel és a spandex-szel. A facellulózból készülő műselymek természetes módon bomlanak le, nem marad utánuk mély ökolábnyom, mint más méteráru után.

A műselyem előnyei közé tartozik, hogy jól tartja színeit, sima felületű, légáteresztő tulajdonságai miatt kényelmes viseletet biztosít öltözetként, és nem válik tőle statikussá az ember. Hátránya viszont, hogy mosáskor összemehet és alaposan ki kell vasalni, ráadásul a viszkóz könnyen felszívja és megtartja a nedvességet, aminek hatására gyengülnek a szálai, nem lesznek ellenállóak a napsugarakkal szemben, valamint bolyhosodhat is. Tekintse meg környezetbarát méteráru kínálatunkat ezen a linken keresztül!

Állatbarát bőrhatás

A poliészter alapanyagra viasz, poli- és más mesterséges anyagok kerülnek, melyek elegyéből készül el a műbőr. Ezt a fajta textilt felhasználják az autóiparban kárpithuzatként, a bútoroknál díszítőelemként, és a divatszakmában is erőteljes a jelenléte. Utóbbi területen kifejezetten közkedveltté vált, hiszen megjelenésével jelentősen visszaszorultak a bundafarmok, ahol borzasztó körülmények közt nyúztak meg bőrükért, szőrzetükért nevelt állatokat.

A műbőr anyag természetesen úgy lett kialakítva, hogy valódi bőrnek tűnjön, azonban különbség, hogy a szintetikus bőr felülete egyenletes. A mai modern darabok tapintása kellemes és puha, jól bírják a terhelést, vízlepergető és könnyen tisztítható textilanyagok. 

Felülete lehet sima vagy velúrra emlékeztető is, ezt már ízlésünk szerint válogathatjuk. Színeiben is szép, kellemes megjelenést tud nyújtani. Ha szeretnénk csinos vagy ízléses, mégis állatbarát megoldást találni öltözetünk vagy lakásunk csinosítására, a műbőr kitűnő opciót kínál – egy helyes táska vagy a kanapé huzata ragyogó összhatást tud kölcsönözni.

A fotó forrása: Imageman / Shutterstock.com

Megosztás