Kategóriák: EsztergomHírek

Folytatódik az esztergomi buszközlekedés átalakítása

Néhány napja helyezték üzembe az új esztergomi autóbusz-végállomást. Hernádi Ádám polgármester kezdeményezésére a Volánbusz képviselőjével áttekintették a tapasztalatokat. Többek között arról is döntés született, hogy Dorog irányából a Bánomi lakótelep irányába közlekedő járatok a vasútállomás érintése nélkül közlekedhetnek.

Az esztergomi önkormányzat és a Volánbusz között megegyezés született a Baross Gábor utca tehermentesítéséről és több kisebb változtatásról. A megállapodás részleteiről a 2020. augusztus 24-én megtartott testületi ülésen, napirend előtt tájékoztatták a képviselőket. Az elhangzott információk szerint a Baross Gábor utcán kétirányban hozzávetőleg 340 járat közlekedik munkanapokon (iránybontásban ez 190 és 150 járatot jelent).

Ezen szám csökkentésére operatív módon a következő intézkedéseket hozták:

  • A Dorog irányából a Bánomi lakótelep irányába közlekedő járatok a vasútállomás érintése nélkül közlekednek.
  • A 8519-es elővárosi egyik irányba se megy be a vasútállomásra
  • A Sugár út felé haladó járatok és a helyijáratok változatlanul maradnak a Baross utcán.
  • A 800-as és 880-as járatok a mindkét irányban az IMCS szerviz úton közlekednek.
  • A Lőrinc utcán közlekedő járatok esetében megvizsgálják a lehetőségét, hogy az Erzsébet királyné útja megálló után visszaforduljanak a járatokkal a körforgalomban és az IMCS szervizútján át érjék el a vasútállomást.

Az intézkedés hatására munkanapokon hozzávetőleg a helyközi járatok 60%-a elkerül a Baross utcáról. A fentiekben foglaltakat a közlekedési társaság az iskolakezdésig tervezi megvalósítani.

Hosszabb távú intézkedési lehetőségek (november-december): a Bánomi lakótelepre közlekedő helyijárat részleges kiváltásával tovább csökkenthető a belvárosi helyi-helyközi párhuzamosság. A Baross utcán át közlekedő járatok további csökkentésének lehetősége is vizsgálható, ha a Bánomi lakótelepre közlekedő járatok mindkét irányban az IMCS bekötő utat veszik igénybe. Ekkor további 70 járat kerülhet el az utcából.

Az egyes járatok kihasználtságát a Volánbusz és az önkormányzat szakemberei folyamatosan monitorozzák és az igényeknek megfelelően a jövőben további módosítások várhatók. Esztergom városa a tomegkozlekedes@esztergom.hu email címre várja az utazók észrevételeit.

A megnövekedett városi buszforgalom pozitív hozadékára is kitért a tájékoztató: a város határain belül a helyközi járatok helyi bérlettel és menetjeggyel vehetők igénybe, így a városon belüli tömegközlekedés járatszámai megsokszorozódtak. A helyi turizmust is segítik majd azok a járatok, amelyek a Vaskapu fele közlekednek, segítségükkel könnyen elérhetővé válik a népszerű kiránduló célpont a város tetején.

Forrás: esztergom.hu