Kategóriák: DorogHírekSport

Ismét messzi idegenben

A másodosztályú labdarúgó bajnokság 4. fordulójában a dorogiak a sorsolásnak megfelelően megint az ellenfél otthonában lépnek pályára. Négy meccsből ez már a harmadik idegenbeli megmérettetés lesz nem is akármilyen távolsággal. Csapatunk ugyanis Nyíregyházára látogat, ahol az eddig hibátlanul teljesítő és kapott gól nélküli listavezető vendége lesz – Szabó Gyula cikke.

Nagyot fordult a világ a dorogiakkal egyetlen hét leforgása alatt, miután a 3. fordulóban idegenben is sikerült győzelemmel zárniuk és ezzel az előkelő 7. helyre jöttek fel úgy, hogy az 5-6. helyezettekkel pontazonosságban állnak. Múlt vasárnap Debrecenben is egy remekül megszervezett, lelkes gárda benyomását keltették a mieink. Noha az újonc hazaiak a 26. percben vezetést szereztek egy hibánkat kihasználva. Saját térfelük jobb oldalán Lénárt és Nyíri által hoztuk fel a labdát, ám Lénárt passza rövidre sikeredett a játékostárs felé, amire az élelmes hazai fiú lecsapott, majd remekül leindította társát, aki a 16-os bal sarkáról nagy gólt ragasztott a kapunk rövid oldalába. A gól nem szegte kedvét a mieinknek, bár nem sokra rá egy igazán meleg szituációt követően Mursits bravúrja kellett, hogy ne növeljék az előnyüket. A szorványos ellentámadásaink nem egyszer hozták zavarba a hazaiak hátsó alakzatát, melynek egyikénél a labdát remekül fedező Beliczky került kecsegtető helyzetbe, s már csak feldönteni tudták az ötös környékén. A megítélt büntetőt Lénárt tanítanivalóan bombázta a kapuba az ellenkező irányban mozduló kapus mellett, amellyel nem csak egyenlített, de a kapott gólban való hibáját is jóvátette. Fordulást követően is bátran jött előre csapatunk és egy kapusról kipattanó lövést Girsik lőtte a kapuba, megfordítva az eredményt. A fiatal dorogi játékos ezzel a négy legutóbbi meccsén harmadszor volt eredményes (a szerdai meccsen kívül a bajnoki főpróbán az Ajka ellen is betalált), amely további lendületet és önbizalmat adhat a számára. Ráadásul mindhárom gólja igen értékes volt, hiszen két bajnokin győzelmet jelentett, az előkészületi meccsen pedig döntetlent ért. A mérkőzés egésszében nem tudtak a hazaiak igazán dominálni, sőt, különösen a 2. félidő inkább dorogi mezőfölénnyel telt. Ha nem is a legfényesebb diadalt jelentette ez a meccs, feltétlenül nagy öröm, egyben a csapat hozzáállását is dícsérni lehet. Ami pedig a találkozó presztízs jellegét illeti, szerencsére volt szakmai vezetőnk, Balogh Pál továbbra sem tud eredményes lenni a Dorog ellenfeleként, hiszen immár negyedszer maradt alul a mieinkkel szemben az általa irányított csapat. Takács Péter sem tudott meglepni bennünket, bár játéka nem okozott csalódást és egy jó lövéssel is veszélyeztette a kapunkat. A mérkőzést közvetítő helyi riporter szavai híven summázzák a látottakat, miszerint ahogy mondta a lefújást követően: „A vendégek uralták a találkozót és megérdemelten viszik el mindhárom pontot Debrecenből.

Izgalmak a debreceni kapu előtt a múlt heti mérkőzés során

A 3. fordulót követően már csak a Nyíregyháza az egyetlen pontveszteség nélküli gárda, amelynek még a hálója is érintetlen. Az általunk legyőzött DEAC pedig az egyetlen, amely még pont nélkül áll, viszont már nincs rúgott gól nélküli csapat a mezőnyben, viszont az utolsó hét helyen állók még nyeretlenek, míg az első négy helyen lévő, valamint a 8. helyezett Vasas változatlanul veretlen. Az eddig lejátszott 30 bajnoki legnagyobb erénye, hogy egyetlen egy meccs sem végződött 0-0-ra és egyelőre a nézőszámok tekintetében is örömteli a bajnokság. A listavezető Debrecen Siófokon sokáig vezetett, de a hajrá perceiben a hazaiak megérdemelten egyenlítettek és alakult 1-1-re a végeredmény. Az ugyancsak első két meccsét megnyerő Ajka immár harmadszor is otthon folytathatta volna eddigi jó rajtját, ám a vizitáló Békéscsaba egy ragyogóan sikerült szabadrúgás góllal eldöntötte a három pont sorsát. Az ajkaiak egyébként úgy játszottak ismét otthon, hogy az előző fordulóban a Barcika kérte a pályaválasztási jog felcserélését. Ha már szóba kerültek a borsodiak, ők Kaposváron 1-1-re végeztek és szereztek értékes pontot. Noha nem volt izzadságmentes a sikere a Vasasnak és a vezető góljukat ki is egyenlítette a vendég Csákvár, végül 2:1 arányban bedarálták őket az angyalföldiek, akik ezúttal sokat tettek a győzelemért. Pécsen megint négy gól esett, de ezúttal 2-2-es leosztásban. A lelkes mecseki alakulat az ellenünk mutatott agresszív, lendületes támadójátékkal esett neki a Győri ETO-nak és még az ellenük szerzett vezető góljuk gyorsaságát is túlszárnyalták. Több ígéretes helyzetet követően már a 10. percben egy szabadrúgásból megeresztett fantasztikus találattal vezettek a hazaiak. Úgy tűnt, hogy az ETO is a dorogiakhoz hasonlóan fog járni, ám az idő múlásával, mintha a hazaiak fáradni kezdtek volna a maguk által diktált hatalmas tempótól. A győriek szépen kezdtek is előbb kiszabadulni a nyomásból, majd öt perc alatt megfordították az eredményt. A második félidőt megint nagy lendülettel kezdő Pécs hamar hibára késztette a vendégeket, akik ezen a szinten ritkán látható ügyetlenkedésből összehozták a hazaiak egyenlítését. Összességében igazságos döntetlen született, ugyanakkor a hazaiak sokkal többet tettek a sikerért és közelebb álltak a győzelemhez. Szegeden jó darabig vezetett az újonc szentlőrinci csapat, s bár később egyenlítettek a vendéglátók és voltak további lehetőségeik is, az újonc megérdemelte az egyik pontot. Akárcsak a győzelmet a Gyirmót, amely a Haladást verte otthon 2-1-re. A szombathelyiek messze nem ugyanazt a csapat benyomását keltették, amely 5-1-re idegenben kiütötte a Siófokot a nyitányon. A játék képe alapján igazságosabb lett volna a döntetlen a Szolnok-Budaörs találkozón, azonban míg a hazaiak a hajrá perceiben gólra váltották a legnagyobb helyzetüket, addig a vendégek több ziccerüket is elrontották.

A kapunk előtti pillantkép a legutóbbi Nyíregyháza-Dorog mérkőzésről (forrás: a nyiregyhaza.hu oldalairól)

A listavezetővé előlépett nyírségiek második vizitálásuk során is nyertek, ezúttal az általunk legyőzőtt Soroksár otthonában nyertek 1-0-ra, igaz, a hazaiak rengeteg helyzetet dolgoztak ki, kapufát is lőttek, bár cseppet sem érdemtelen a vendégsiker. Ennek megfelelően felfogozott várakozással tekintenek a dorogiak elleni találkozó elé. Ez lesz a két csapat 13. egymás elleni összecsapása. Majd elválik, hogy melyik félnek hoz a babonásnak mondott szám jó- , vagy éppen balszerencsét. Mindenesetre igen izgalmasnak ígérkezik a találkozó, hiszen mindösze ennek a két csapatnak sikerült a legutóbbi két fordulóban is nyernie.

Az eddigi mérlegük ellenük: 12 meccsen 4 dorogi győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, 15:17-es gólaránnyal. 

Az idegenbeli 6 mérkőzés a mieink szemszögéből: 2 dorogi győzelem, 4 vereség és 6:9-es gólarány.

Eddig valamennyi Nyíregyházán játszott meccsen szereztünk gól, míg a hazaiak kétszer be sem találtak. Ezeken a találkozókat pedig így meg is nyertük. Ha adnánk hitelt a 13-as szám mellett további babonának, akkor az nem a legjobb előjelekkel kecsegtetne, mivel minden harmadik ott játszott meccsre jutott egy győzelmünk, tehát a 3. és a 6. meccsket hoztuk, most viszont a 7. találkozóra kerül sor. Azért bizonyára kísérti a nyírségieket, hogy 3 éve ugyan így hibátlanul vezették a taballát a 3. forduló után, majd a 4. fordulóban éppen ellenünk kaptak ki, nem is akárhogyan. Igaz, az a találkozó történetesen Dorogon volt. Valószínű, hogy ellenfelünk nem ezeken dillemázik a meccs előtt, hanem szeretné besöpörni sorrendben negyedik győzelmét is. A Debrecenben aratott győzelmünknek köszönhetően, a mieink nyugodtan, minden nyomás nélkül léphetnek pályára. Akár felszabadultan is játszhatnának, hiszen jelenlegi pozíciónkban egy esetleges vereség ellenére sem feltétlen zökkene ki a csapat, viszont a hazaiaknak most otthon szinte kötelező lenne nyernie, legalábbis, amennyiben szeretné megragadni a remek rajtjából kialakult helyzeti előnyét. Éppen ezért, inkább rájuk nehezedik nyomás és kényszer. A hazaiak bizonyára nagyon fognak nyomni és nem lenne szerencsés, ha teljesen beszorulnánk. Különösen pontrúgásokból veszélyesek. Amit érdemes megemlíteni, hogy az eddigi Nyíregyházán aratott győzelmeink során szintén Németh Szabolcs irányította a mieinket. A két csapat legutóbb tavaly novemberben találkozott és a remek szériában lévő szabolcsiak 3-0-ra tudtak nyerni Dorogon. Nyíregyházán legutóbb majdnem napra pontosan egy éve, tavaly augusztus elején léptünk pályára és remek taktikával, meg némi szerencsével, az utolsó percben szerzett góllal győztünk 1-0-ra. Minden meccs más és más, bár ezzel a forgatókönyvvel teljességgel kiegyeznénk ezúttal is. Reményeink szerint ezúttal is színvonalas mérkőzést fog játsznani egymással a két csapat, mint ahogy az immár 23 éves tradícióra visszatekintő baráti kapcsolat a nyíregyházi és a dorogi szurkolók között továbbra is tartani fog.

Szabó Gyula