Kategóriák: DorogHírekSport

Rajtra készen a labdarúgó NB II. 2020 – 2021-es évadja

Augusztus első hétvégéjén kezdetét veszi az új évad a labdarúgó NB II-ben, amely régen látott nagy és izgalmas küzdelmet ígér. A mezőnyben zömében egykori első osztályú élcsapatok kerültek össze olyan számban és tételben, hogy sokak szerint az idei másodosztály sok szempontból érdekesebb és nagyobb érdeklődéssel várt, mint maga az NB I. A dorogi csapat fennállása során immár a 107. bajnoki idényét kezdi, közte 49. alkalommal a másodosztályban. Az egycsoportos, 20 csapatból álló NB II mezőnyében a 2016-os feljutást követően ez lesz zsinórban az ötödik bajnoki évadja, amely minden eddiginél keményebbnek és kiélezetebbnek tűnik – Szabó Gyula cikke.

Hosszú kihagyást követően, augusztus 2-án játszik újra bajnoki mérkőzést a Dorog és vele együtt számos csoportellenfele is. A koronavírus miatt félbeszakadt elmúlt évi bajnokság során március 14-én rendeztek utoljára bajnoki fordulót ebben az osztályban. Az addig lement  26. forduló alapján való állást tekintette a Szövetség a hivatalos végeredménynek, így részben ez határozta meg az új idény mezőnyét. Az első két helyen álló csapat, az MTK és Budafok az első osztályba került, míg a korábban kizárt Balmazújváros mellett a kieső helyen végzett Vác és Tiszakécske volt kénytelen búcsúzni az NB II-től. Tavaly az NB I-be feljutott Kaposvár sereghajtóként egy év alatt visszacsúszott a másodosztályba és hatalmas meglepetésre 26 éves első osztályú tagságot követően a Debrecen is kiesett. A harmadosztály bajnokai közül a Pécs és a Debreceni EAC harcolta ki a feljutást, míg a szintén bajnok Érd nem tudta vállalni az NB II-t. Az MLSZ a három NB III-as csoport legjobb második helyezettjét delegálta a másodosztályba, így Szentlőrinc kapta az indulás jogát. Ezáltal alakult ki az idei húszas mezőny, amelynek csapatai a következők: Ajka, Budaörs, Békéscsaba, Csákvár, DEAC, Debreceni VSC, Dorog, Gyirmót, Győri ETO, Kaposvár, Kazincbarcika, Nyíregyháza, Pécsi MFC, Siófok, Soroksár, Szeged, Szentlőrinc, Szolnok, Szombathelyi Haladás, Vasas.

A mezőny roppant erős nevekből áll, köztük számos olyan futball-fellegvár patinás egyesületével, amelyek nem csak hosszú NB I-es múlttal büszkélkedhetnek, de a legjobbak között is meghatározók voltak egykor. Dorog, mint település, méreteivel eltörpül a vetélytársak között. A mezőnyben sorakozó csapatokhoz tartozó települések sorában kilenc megyeszékhely található, továbbá két fővárosi egyesülettel Budapest is érintett. Az elmúlt években városunk a második legkisebb volt a mezőnyben, csak a Csákvár számított kisebbnek, idén viszont az óriások mellett mégis eggyel előrébb lépett, ugyanis a frissen feljutott Szentlőrinc is kisebb település. Ezzel együtt is azonban elmondható, hogy ellenfeleink bázisai hatványozottan, illetve nagyságrendekkel nagyobbak. A kilenc megyeszékhely 11 csapatot ad a mezőnynek: Győr-Moson- Sopron megye székhelye, Győr a Győri ETO-t és a Gyirmótot, Vas megye székhelye, Szombathely a Haladást, Baranya megye székhelye, Pécs a Pécsi MFC-t, Somogy megye székhelye, Kaposvár a Kaposvári Rákóczit, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, Nyíregyháza a Nyíregyházi Spartakust, Hajdú-Bihar megye székhelye, Debrecen a DEAC és a Debreceni VSC-t, Békés megye székhelye, Békéscsaba a Békéscsabai Előrét, Csongrád-Csanád megye székhelye, Szeged a Szeged-Csanád Grosics Akadémiát, míg Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye, Szolnok a Szolnoki MÁV FC-t. 

A mezőny csapatainak megyénkénti eloszlása

Csapatunknak ez lesz a 107. bajnoki évadja, amely során 24 évadban szerepelt az első osztályban, 49 évadban a másodosztályban, 32 alkalommal a harmad- és kétszer a negyedosztályban. Mindösszesen 2861 bajnoki meccset játszott.  A mostani zsinórban az 5. évadunk a húsz csapatos NB II-ben. A 2016-os szereplésünk óta alaposan átalakult a mezőny, azonban így is van egy sor olyan csapat, amely mindvégig csoporttársunk volt és immár ötödik éve küzdünk egymás ellen. Ezen csapatok közé tartozik a Budaörs, a Békéscsaba, a Csákvár, a Nyíregyháza, Siófok és a Soroksár. Hozzájuk csatlakozik néhány további gárda, akikkel 4. évadja vagyunk együtt, mint a Gyirmót, a Győri ETO és a Kazincbarcika, továbbá szintén negyedik, de nem folyamatos szereplés során a Szeged és a Szolnok ellen. Mindkét csapattal 2 évet húztunk le, majd egy év kimaradt az NB III-ba való kiesésük miatt és tavaly kerültek vissza. A Vasas ellen immár a harmadik egymás utáni évadunk következik, míg második ízben játszunk az Ajka és a Haladás ellen, viszont szintén másodjára, de megszakítással a Kaposvárral. További négy csapattal pedig ez lesz az első évadunk, köztük két olyan csapattal, amellyel sporttörténeti mérkőzésünk is lesz egyben, hiszen fennállásunk során sem a DEAC, sem a Szentlőrinc ellen nem találkoztunk még. 

Nem csak újfent igazi országos, de valóságos vidék-bajnokság is lesz egyben, hiszen a fővárosból mindössze két csapat, a Vasas és a Soroksár képviselteti magát. Ebből az aspektusból nézve is meg kell becsülnünk helyzetünket és reményeink szerint a jogos büszkeségen túl derekas helytállásnak is örvendhetünk a mieink részéről. Csapatunk a koronavírus miatt elrendelt karantén idején nem csak a meccseket, de a közös edzéseket is kénytelen volt nélkülözni, akárcsak ellenfeleink. Kivételt csupán a az NB I-ből kiesett két csapat jelent, akik május második felétől folytatták a bajnoki küzdelmeket. Játékosaink a karantén során egyénileg odahaza végeztek erőnléti tréninget, majd az első adandó alkalommal, késő tavasztól megindultak a hagyományos, csoportos edzések.

A nyár eléjén kezdetét vette az átigazolási időszak, amelynek során némileg átalakult az elmúlt évi állományunk, bár a csapat és a szakmai stáb nagyrészben együtt maradt. Legelsőként szakmai igazgatónk, Balogh Pál köszönt el, aki két évet töltött Dorogon. Az újonc DEAC egyesületétől kapott kecsegtető és nagy kihívásokkal teli lehetőséget, ugyanis a debreceni alakulat vezető edzői szerepkörére szerződtették, ezáltal egyben ellenfelekké is váltunk és így hamarosan viszontlátjuk egymást. Balogh Pált döntésében családi tényezők is befolyásolták, ugyanis a szakember az Alföldről származik.

Két meghatározó játékosunk, Kitl Miklós (3 évad után) és Paudits Patrik (2 évad után) távozott, mégpedig a rivális Békéscsaba csapatához, így egyben ellenfeleink is lesznek. A Békés megyei gárdának velük együtt már négy volt dorogi tagja is van, hiszen Schindler Szabolcs vezető edzőn kívül Bora György is a lila-fehéreket erősíti.  A kölcsönben nálunk lévő játékosainkat klubjaik visszarendelték, ezáltal távozott, illetve anyaegyesületéhez visszatért Boros Vilmos kapus Paksra és Földi Botond Mezőkövesdre, továbbá eligazolt a tavaly érkezett Forró Gyula és Takács Péter.

A nagy veterán Sitku Illés befejezte aktív labdarúgó pályafutását, azonban továbbra is marad Dorogon és a távozott Balogh Pál feladatkörét veszi át, mint egyesületünk sportigazgatója. Szintén a szakmai stáb sorába érkezett az egykori utánpótlás válogatott és komoly NB I-es labdarúgó múlttal büszkélkedhető Szekeres Adrián, aki másodedzőként Németh Szabolcs munkáját fogja közvetlenül segíteni. Adrián az Újpest és az MTK neveltje volt, pályafutása során pedig játszott a fővárosi kék-fehérek csapatán kívül a Videotonban, a Puskás Akadémiában, Dunaújvárosban és Gyirmóton is. Az MTK-val NB I-es bajnoki címet is nyert, ifjúsági válogatottként pedig világbajnoki bronzérmet szerzett a magyar csapattal.

A Paksra visszarendelt Borsos Vilmos helyére Tulipán Ákos érkezett Taksonyból, így a két kapusunk – Mursits Roland és Vajda Gellért – mellett ezúttal is három hálóőrrel számolhatunk. Szegedről igazolt hozzánk a posztját tekintve balhátvéd Zabari Dávid, aki viszont mégis helyi fiúnak számít, hiszen Dorog vonzáskörzetéből származik. Ugyancsak új igazolásként köszönthetjük sorainkban Tóth Barnabás középpályást, akinek a Vác volt az anyaesülete és felnőttként is meghatározó játékosként szerepelt a dunakanyari gárdában, továbbá játszott a Puskás Akadémia csapatában, valamint Diósgyőrben is. Hozzánk közvetlenül Tiszakécskéről került. Az egyik legnagyobb reménységgel várt, a korábbiakban magának igazán elismert nevet szerző új igazolásunk Belicky Gergő, akinek egyik fő feladata a távozó Paudits Patrik gólerősségét pótolni. A 30. életévét éppen csak betöltő támadó komoly múlttal és tapasztalattal rendelkezik. Egykori csapatai többek között a Ferencváros, a Vasas, a Pápa, a Gyirmót és a Győri ETO voltak, legutóbbi klubja pedig a Kaposvár, illetve a Siófok, de szerepelt a holland első osztályban is, mégpedig 14 bajnokin, ahol kétszer is eredményes tudott lenni.  Külön örömteli Vali Balázs személye, hiszen egy vérbeli saját nevelésű játékosról van szó. Az utóbbi években a felnőttek közé felkerült ifistáink – Ungvári Máté, Manger Adrián és Barna Gergő – sorát gyarapítja és bízunk benne, hogy hasonló sikerrel tud majd a csapat játékához és eredményeihez hozzájárulni, mint a korábban említett labdarúgóink.  Barna Gergőhöz hasonlóan a támadásokban lehet rá építeni. A dorogi ifiben töltött 5 éve során 100 gólt jegyzett. Csapatunktól tavasszal a Taksonyban kölcsönben adott régi játékosunk, Fürjes Ádám is visszatért.

Minden játékost örömmel köszöntünk a csapatunkban, azonban külön és kiemelt tisztelet, amikor saját nevelésű labdarúgó kerül a felnőtt állományban. A képen az ifiből felkerült Vali Balázs az újdonsült sportigazgatónkkal, Sitku Illéssel.

Ezen felül egy szakmai együttműködésről született megállapodás is köttetett a Dorog és az MTK klubjai között, amelynek egyik legfontosabb passzusa a fővárosi élvonalbeli egyesület ifjainak játéklehetősége a dorogi csapatban. Önmagában sokat ígérő is lehet ez a fajta kezdeményezés, hiszen köztudottan kiemelkedő utánpótlás nevelés zajlik az MTK berkeiben és a fiataloknak, valamint a két klub számára is kölcsönösen jótékony lehet. Azonban kiemelten fontos, hogy egy ilyen elhatározás sajnos árnyoldalakat is rejthet és semmi esetre sem volna örömteli, ha történetesen a híresen jó dorogi csapategységet mindez megbomlasztaná. Játékosaink egy emberként, barátként, bajtársként viseltetnek egymás iránt, példás közösséget alkotva. Ezért nagyon sok múlik azon, hogy a csapat gerincét képező nagyszerű és sokat bizonyított játékosaink hogyan viszonyulnak a beépítésre váró vendég labdarúgókkal, de ami ennél is meghatározóbb, az a fővárosi klubból érintett játékosok hozzá állása és attitűdje. Szerepüket és lehetőségüket komoly sportemberi mentualitással kell tudniuk kezelniük és reményeink szerint tudnak majd azonosulni a dorogi klub színeihez, címeréhez, hagyományaihoz és erkölcsi szintjének méltó módon. Egy ilyen kölcsönszerződés csak így érheti el igazi célját és válthatja be a hozzá fűzött reményeket. A kölcsönmegállapodás értelmében egyelőre három ilyen játékost is nevesíthetünk, mégpedig Szerencsi Miklós, Zuigeber Ákos és Kovács Máté személyében. 

Csapatunk az új évadra való felkészülése során négy edzőmeccset vívott, mégpedig a BVSC (0-0), ESMTK (1-0), a Paks (0-4) és az Ajka (1-1) ellen. A Paks elleni találkozót leszámítva, mi voltunk a házigazdák. A fentebb említett, az MTK-ból kölcsönszerződéssel hozzánk került Szerencsi Miklós góllal debütált a Dorog színeiben az ESMTK ellen, amely egyben a győzelmet is jelentette. 

A Dorogi FC 2020-2021-es kerete: Barna Gergő, Beke Péter, Beliczky Gergő, Berkó Ádám, Csillag Dárius, Délczeg Gergely, Dlusztus András, Fürjes Ádám, Izsó Bence, Kovács Máté, Lencsés Balázs, Lénárth Tamás, Manger Adrián, Mészáros Áron, Mursits Roland, Nagyházi Dávid, Németh Ádám, Papp Máté, Szerencsi Miklós, Tóth Barnabás, Tulipán Ákos, Ungvári Máté, Vajda Gellért, Vali Balázs, Városi Viktor, Vigh Ádám, Zabari Dávid és Zuigeber Ákos. Vezető edző: Németh Szabolcs.

Hagyományainkhoz híven az évadnyitó előtti Szurkolói ankétot ezúttal is megtartják, amelyre a vezetőség és a játékosok szeretettel várják a szurkolókat és minden érdeklődőt. Szokás szerint első kézből kaphatnak felvilágosítást a felkészülésről, a tervekrők és az új játékosok is bemutatásra kerülnek.

A mieink Pécsen kezdik az új idényt és máris egy nagy próbatétel elé néznek, s nem csak a jelentős utazást igénylő távolság miatt. Az egykor igen erős és meghatározó pécsiek hosszú évekig száműzetésüket töltötték a harmadosztályban. A másodosztályba való kerülésük és a hazai publikum előtti megmérettetésük sokszorozni fogja erejüket és ambíciójukat is. Minden meccsünk nagy küzdelmet ígér, s bízunk abban, hogy fiaink minden egyes fordulóban a Dorogi szívet kirakják a pályára. Távozó sportembereinknek további sikereket kívánunk, míg az újonan érkezőket szeretettel köszöntjük Dorogon és bízunk abban, hogy tudásuk színe-javát, valamint szívüket-lelküket beleadva küzdenek ezért a patinás sportegyesületért, csapattársaikért, szakmai vezetőikért, a szurkolókért és természetesen önmaguk becsületéért.

Szabó Gyula

Megosztás