Lovasíjász bemutatón pattant meg a nyílvessző

Az Esztergomi Járási Ügyészség a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be azzal a lovasíjásszal szemben, aki az esztergomi rendezvényen íjával a lövést az indokoltnál távolabbról adta le, amely miatt a vessző a szalmabála szélén megpattant, végül a nézőtéren tartózkodó sértett hasfalába fúródott.

A vádirat szerint 2019. augusztus 19. napján Esztergomban, a Bazilika melletti füves területen, az Esztergomi Történelmi Napok rendezvény egyik műsoraként lovasíjász bemutató történt.

Az egyik férfi az íjjal történő lövés leadása során nem kellő gondossággal és odafigyeléssel járt el, a lövést az indokoltnál távolabbról indította el. A lövés biztonságos leadására vonatkozó szabály megszegése miatt a kilőtt nyílvessző nem a megcélzott szalmabálába fúródott, hanem annak szélén megpattant, a földön ismételten irányt változtatott, és a nézőtéren tartózkodó sértett hasfalába fúródott.

A sértetten a lövés miatt szerzett sérülések miatt 2019. augusztus 20. napján műtéti beavatkozást végeztek, az elszenvedett sérülések 8 napon túl gyógyulók, a tényleges gyógytartam 4 hét.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben bocsássa próbára a gondatlan férfit, valamint kötelezze az eljárás során felmerült 46.949 Ft bűnügyi költség viselésére.

Az ügyészség videójában látható, ahogy kihúzza magából a nyilat a sérült:

 

Fotó, videó, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Megosztás