A börtönbüntetés sem tartotta vissza

A Tatabányai Járási Ügyészségnek a csalás bűntette miatt benyújtott vádirata alapján a Tatabányai Járásbíróság ügydöntő határozatot hozott annak a férfinak az ügyében, aki szabadságvesztés végrehajtása alatt, a büntetés-végrehajtás rendjét kijátszva követte el a csalásokat, ezzel tíz sértettnek okozott kárt.

A vádirat szerint a többszörös visszaeső férfi vádlott 2018. március 01. napja és 2018. október 10. napja között büntetés-végrehajtási intézetben töltötte szabadságvesztés büntetését, miközben az alább részletezettek szerint véletlenszerű hívásokat indítva telefonon felvette a kapcsolatot a sértettekkel, akiket azzal tévesztett meg, hogy magát egy távközlési cég munkatársának adta ki és azt állította, hogy a sértettek különböző pénzösszegeket nyertek, de nyereményük átvételét megelőzően szükséges, hogy a sértettek egy meghatározott összeget utaljanak át a vádlott által megadott bankszámlaszámra és az átutalást követően a sértettek ezen összeget a nyereménnyel kiegészítve vissza fogják kapni.

A vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedve miközben szabadságvesztés büntetését töltötte, tíz sértettnek okozott kárt.

A tíz sértettnek okozott kár összesen: 1.660.000,- Ft.

A legsúlyosabb esetben a vádlott 2018. október 05. napján a Debrecenben tartózkodó sértettet hívta fel telefonon. A beszélgetés során a vádlott úgy mutatkozott be, hogy ő a távközlési cég munkatársa és azt közölte a sértettel, hogy nyert, de nyereményét akkor fogja átutalni a távközlési cég a sértettnek, ha előbb a sértett átutal 75.000,-Ft-ot a vádlott által megadott bankszámlaszámra. A sértett a megtévesztés hatására 3 alkalommal átutalt 75.000,-Ft-ot, egy alkalommal 150.000,-Ft-ot, azaz összesen 375.000,-Ft a vádlott által megadott bankszámlaszámra.

A sértett által átutalt pénzt a vádlott élettársa a folyószámlájáról felvette és a pénzt saját megélhetésére fordította.

A Tatabányai Járásbíróság az ügyben 2020. július 20. napján előkészítő ülést tartott, amelyen a vádlott a bűncselekmények elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság az ügyészség indítványára  a vádlottat 3 év fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, 150.000,- Ft vagyonelkobzásra ítélte, továbbá kötelezte arra, hogy kilenc sértettnek fizessen meg az okozott kárral egyező kártérítést. A bíróság megállapította, hogy a vádlott a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védő tudomásul vette, így az jogerős.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2020-07-20 11:46

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Ittasan törte össze magát Dorogon

Az esztergomi rendőrkapitányság járőrei személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek 2020. szeptember 25-én,…

2020-09-26

Ahol egy csoda vár: Körtúra a Biharban

Lieber Tamás “Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának…

2020-09-26

Forgalmi rend változás Dorogon

Az új dorogi körforgalom építése miatt szeptember 28-ától félpályás útzárat vezetnek be az Esztergomi úton.…

2020-09-25

Áthelyezik a Pihenő bányászt

Dorog város Képviselő-testülete a szeptember 25-ei testületi ülésen döntött arról, hogy áthelyezik Kucs Béla, Pihenő…

2020-09-25

Súlyosan elhanyagolta a rövid láncon tartott kutyáját

Az Esztergomi Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a  férfival…

2020-09-25

Esős idő esetén is megtartják a sportnapot és a lecsófesztivált

Idén sportágválasztóval egybekötött lecsófesztivált és lecsófőző versenyt szerveznek szeptember 26-án, Esztergomban a Rugby Club Hostel…

2020-09-25

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!