55 éve történt: A Dorogi Bányász fergeteges diadalmenete Ázsiában

A dorogi csapat nem mindennapi labdarúgó túrán vett részt 1965 nyarán. Az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó három tagállam – Tadzsikisztán, Üzbegisztán és Kazahsztán – prominens csapatainak vendégeként, hatalmas közönségsikert aratva remek teljesítményével tette emlékezetessé szereplését. A korabeli idők szovjet első osztályában szereplő kiemelkedő csapatok méltó ellenfele tudott lenni. A dorogiak csak a Szovjetunión belül több ezer kilométert utaztak – Szabó Gyula cikke.

Az MLSZ és a Szovjet Labdarúgó Szövetség kötött megállapodást, hogy egy magyar labdarúgó csapat vegyen részt a szovjetek által kezdeményezett meghívásnak, ahol kiemelkedő helyi csapatok mérkőznének meg jónevű magyar gárdával. A választás a Dorogi Bányászra esett, amely alaposan meghálálta a beléje vetett bizalmat és élt a kurriózumszámba menő lehetőséggel. A Buzánszky Jenő edző vezette dorogiak első állomása Moszkva volt. A kinti túra során állandó kísérőt és idegenvezetőt, valamint tolmácsot kaptak. A vendéglátók részéről a vezetőjüket „Továris” Alexander-ként mutatták be a dorogiaknak, akit csapatunk játékosa, Lévai István nyomban átkeresztelt Sándor bácsinak és innetől kezdve a teljes kinttartózkodásuk ideje alatt mindenki így szólította. A tolmács magyar származású asszony volt, aki Madarász Ilonka néven született. Moszkvában egy egész napos városnézéssel indult a program, ahol a dorogiaknak a szovjet főváros valamennyi érdemleges látnivalóját megmutattak. Szállásuk ugyan abban a hotelben volt, amelyben a magyar válogatott volt elszállásolva 1952-ben, amikor a szovjet válogatott elleni mérkőzésre érkeztek. Buzánszky akkor a válogatott játékosaként vett részt a mérkőzésen, 13 évvel később pedig nosztalgiával beszélt a Metropol szállóban, ahol egyben a válogatott tiszteletére bankettet is tartottak.

Másnap több, mint 5 órás repülőút várta a mieinket, akik az első mérkőzésük színhelyére, Tadzsikisztán fővárosába, Dusanbe-be igyekeztek. Míg Moszkvában kissé mérsékelt nyári időben volt részük, a tadzsik fővárosban viszont valóságos hőség fogadta őket. Helyi idő szerint reggel 8-kor érkeztek. Tiszteletükre a repülőtéren a magyar zászlót is felvonták. A hivatalos fogadó delegáció nagy örömmel köszöntötte a dorogiakat, azonban a helyi lakosság szimpátiája minden előzetes várakozáson felüli volt. Világsztároknak kijáró módon, útvonaluk során az utak mindkét oldalán tömegek sorakoztak fel és nagy ovációval köszöntötték csapatunkat. A nap során óriási hőség tombolt, s a dorogiak az esti edzésig a szállásukon regenarálódtak. Másnap városnézéssel indult a program, amelyre a tadzsik köztársasági edző is elkísérte őket. Délután már a mérkőzésre készültek, taktikai megbeszélést tartva, majd indultak a meccs színhelyére, a 25 ezres Pamir stadionban. Teltház és hatalmas hangorkán fogadta a csapatokat. A házigazdák igen szép eredményekkel büszkélkedhettek, s a szovjet kupában elődöntőt játszottak a CSKA Moszkva ellen. A hazaiak nagy lendülettel kezdtek, ám a dorogiak higgattan, saját játékukat játszva tíz percen belül két gólt is szereztek. Jó iramú és látványos mérkőzésen megérdemelt 3:1 arányú dorogi siker született, bár sajnos a gólszerzők nevét nem örökítették meg.

CSKA PAMIR DUSHANBE – DOROG 1:3

Dusambe, Pamir stadion: 25 ezer néző

A Pamir stadion

A mérkőzést követően bankettet adtak a házigazdák a vendégeknek, ahol zenés-táncos este oldotta a mérkőzés okozta fizikai fáradalmakat. A vendéglátók ajándékokkal halmozták el a dorogiakat és bár fájt a vereség számukra, szívből gratuláltak a győztes csapatunknak. Másnap újabb tekintélyes repülőút következett. Taskentben még nagyobb hőség tombolt, ahol ezúttal is nagy vendégszerettel látták a dorogiakat. Az üzbég fővárosban is kiadós városnézés fűszerezte a programot, este pedig  operett előadáson vettek részt, ahol Lehár Ferenc darabját, a Luxemburg hercegét tűzték műsorra. Másnap a hatalmas helyi stadionnal ismerkedtek, ahol éppen akkor szerelték fel az új eredményjelzőt, amely magyar gyártmányú volt. Ezzel a meccsel avatták, így további sporttörténeti adalékkal is bővült az izgalmasnak ígérkező vendégszereplés. A hazai csapat félelmetes hírben állt és tekintélyparancsoló volt a nemzetközi mérkőzéseinek mérlege is. Az addigi 28 hazai találkozójukat kivétel nélkül megnyerték, nem kis skalpokat gyűjtve. Nem sokkal korábban éppen az uruguay-i válogatott ellen diadalmaskodtak 3:2 arányban. Elképesztő tömeg és parázs hangulat fogadta a pályára kivonuló feleket. Zsúfolásig telt a 65 ezer férőhelyes aréna és a mérkőzést a rádió és a televízió is közvetítette számos tagországban. Hihetetlen nagy csatát hozott a két fél küzdelme és Szűcs Lajos góljával újabb dorogi siker született.

PAKHTAKOR TASKENT – DOROG 0:1

Taskent, Központi stadion: 65 ezer néző. Gólszerző: Szűcs Lajos.

A Központi stadion Taskentben

Ezt követően indultak a túra utolsó mérkőzésének színhelyére Kazahsztán fővárosába, Alma Ata-ba. Ott is a már megszokott hatalmas várakozás és szeretetteljes fogadtatásban részesültek a dorogiak. A városnézés és egyéb kulturális programok mellett külön érdekesség volt, hogy a dorogiak szálláshelyén, a Kazahsztania hotelben dolgozó két magyar szerelővel találkoztak, akik minden szabadidejüket a dorogi csapattal töltötték.  A mérkőzés a helyi népszerű és világhírű Kajrat Almati ellen zajlott, ezúttal is teltház előtt. Ez a mérkőzés is remek és közönségszórakoztató volt, ám ezúttal a játékvezető sok bosszúságot okozott. Félreérthetetlen döntéseivel mintha éreztetni akarta volna, hogy a vendégeknek itt nem teremhet babér. Számos ítélete nem csak sújtotta a dorogiakat, de döntően befolyásolta az eredményt. Egy szabályos gólunkat érvénytelenített, így be kellett érni a gólnélküli döntetlennel. Bizony nem sokon múlott a 100%-os teljeseítmény, de így is veretlenül és magabiztosan vette az akadályokat a csapat. A közönség viszont itt is nagyon rokonszenvezett a dorogiakkal és vastapssal jutalmazták a levonuló piros-fekete legénységet. A Dorogi Bányász legendája ezzel a túrával tovább erősödött és nevét sokan sokfelé örökre megtanulták. A dorogi csapat 14 ezer kilomértert utazott a portya során, amelynek hazaútja közben előbb Alma Ata-ból Moszkvába repültek, majd onnan haza.

KAJRAT ALMATI – DOROG 0:0

Alma Ata, Központi stadion: 50 ezer néző.

A központi stadion Alma Ata-ban

A túrán részt vett dorogi csapat tagjai: Ilku István, Fellegi istván, Csóri László, Szűcs Lajos, Makray Balázs, Juhász Tibor, Oborzil Sándor, Lévai István, Prohászka János, Tóth Gyula, Lakics Balázs, Monostori Tivadar, Bartalos József, Virág Pál, Takács Tibor, Janák István, Horváth Péter, Rátvai István. Vezető edző: Buzánszky Jenő.

Szabó Gyula

Borítókép: Az ázsiai túra térképe