Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Idősbarát Önkormányzat Díjat alapított a megyei Idősügyi Tanács

Az idős lakosságot aktívan segítő, jó gyakorlatokkal példát mutató kis- és középtelepülések önkormányzatait kívánja elismerni, díjjal jutalmazni a Komárom-Esztergom Megyei Idősügyi Tanács, mely július 9-én tartotta idei első ülését a megyeházán.

A szervezet Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének a kezdeményezésére jött létre tavaly, az Idősek Világnapján. A cél egy olyan fórum létrehozása volt, mely a megyében élő időskorúak érdekeit feltárja, megfogalmazza és képviseli, s ahol az érintettek az őket leginkább érintő kérdésekben el tudják mondani véleményüket.

Erre a mostani ülésen is lehetőség volt, hiszen a résztvevők többek között Pretsner Ramóna címzetes rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa tájékoztatóját hallgatták meg az időseket érintő köz- és vagyonbiztonsági helyzetről. Az előadásban elhangzott, hogy az elmúlt hét évben megyénkben és országosan is csökkent az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, de a trükkös lopásoknak, unokázós átveréseknek ma is gyakori célpontjai a nyugdíjasok. Többen megfogalmazták, hogy az áldozattá válás ellen leginkább megelőzéssel, tájékoztatással lehet hatékonyan fellépni. A rendőrség erre számos programot működtet, ilyen például az idős kortárs segítők képzése vagy a Szemfüles Szomszédok mozgalom.

Az ülésen a megyei önkormányzat alelnökének, Romanek Etelkának a kezdeményezésre megalapították a megyei Idősbarát Önkormányzat Díjat is. Az elismerés két kategóriában adható az 1500 fős lakosságszám alatti, valamint az 1501-6000 fős lakosságszámú települések számára. A Díjat olyan jó gyakorlatokat, megoldásokat bevezető önkormányzatok kaphatják, amelyek a kötelező feladatellátást kiegészítik, meghaladják, illetve azok minőségét, eredményességét javítják, közvetlenül reagálnak a helyi idős lakosság aktuális szükségleteire.

Végül, a járványhelyzetre való tekintettel úgy módosította ügyrendjét a tanács, hogy ezentúl elektronikus úton is tarthasson üléseket.

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Sajtó