Kategóriák: HírekTokod

Ebszőnybányán új szennyvízcsatorna-hálózat épül

Fejlesztik a sárisápi szennyvíztelepet, Tokod-Ebszőnybányán pedig új csatornahálózatot építenek – erről tartottak sajtótájékoztatót július 7-én Tokodon és Sárisápon.

Az Észak- és Közép-Dunántúli Szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 7 (ÉKDU-7) című és KEHOP-2.2.2-15-2016-00066-os számú, mintegy kétmilliárd forintos uniós és kormányzati támogatás segítségével megvalósuló projekt a térségünkben Tokod-Ebszőnybányát és Sárisápot érinti.

A tokodi sajtótájékoztatón Bánhidi László polgármester köszöntötte az összegyűlteket, majd a több mint 30 éves közműfejlesztési múlttal rendelkező Szabadics Zrt. építésvezetője, Böcskey Zsolt elmondta, hogy az ÉKDU-7 jelű projekt négy szennyvíztisztító teljes rekonstrukcióját foglalja magába (Tardos, Sárisáp, Kocs és Szomód).

Böcskey Zsolt hozzátette, hogy az említett tisztítótelepek – amelyek kb. 400 köbméter kapacitásúak – a 90-es években épültek, sajnos a tisztítási hatásfokuk leromlott, a műszaki állapotuk pedig az idő múlásával elavult. Viszont most lehetőség adódott az önkormányzatoknak pályázatot benyújtani szennyvízelvezetés fejlesztésre.

Az új telepek a biológiai tisztítást, majd kémiai fertőtlenítést követően élővízbe bocsátják a tisztított szennyvizet, mely berendezések nagyon szigorú határértékek mellett tudnak dolgozni. Mindez lényegesen nagyobb környezetvédelmi előrelépést fog jelenteni az említett települések életében.

A telepeken nem csak a tisztítási technológia fog megújulni, hanem a telepek teljes irányítástechnikája, teljes gépészete megújul, ami lehetővé teszi azt, hogy távfelügyeletről is vezérelhetővé váljanak. A tisztítótelepeken kívül a négy településen található szennyvízátemelő szerkezetek teljes irányítástechnikája és elektromos vezérlése is megújul.

Mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy Tokod-Ebszőnybánya településrészen egy igény merült fel arra, hogy szennyvízcsatorna-hálózat épüljön. Az említett településrészen, ahol nincs csatornahálózat, ott is elkezdődik várhatóan még az idén a munka. Itt mintegy másfél kilométeres gravitációs csatorna épül, amire az ingatlanok is bekötésre kerülnek.

A projekt 90%-os uniós és 10%-os állami támogatásból, gyakorlatban önerő nélkül valósul meg, ami várhatóan 2022 júliusában fejeződik be.

Megosztás